08 Април 2020сряда10:40 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ЕкоНомика

Как България изпревари Унгария

/ брой: 230

автор:Димитър Събев

visibility 2159

Ликувай, народе! Защото вече не си най-беден в Европа и доходите ти надвишават румънските и унгарските. Евростат твърди, че през 2017 г. средният доход в България, съобразен с покупателната способност, е 9627 единици при 9371 единици за Унгария. За северните съседи въобще не говорим - те имат едва 60% от нашето ниво. 

До този фантастичен резултат се стига след две ловки статистически операции. Първо, приложена е методиката "паритет на покупателната способност", която измерва какво може да си купиш в дадена страна с парите, които получаваш. Ако цените са ниски, може да печелиш малко и пак да се окаже, че си богат. Измерването на равнището на цените е творческа задача: ако отчитаме само лаещите кренвирши и палмовото сирене, току-виж се окаже, че сме изпреварили и германците. 

Вторият трик е използването на средни величини. "Заплатата на средния българин" е нещо коренно различно от "средната заплата на българина". В България неравенството е най-високо в ЕС и средните доходи може да продължат да растат, дори когато 80% от хората едва връзват двата края. 

Така, с едно-две завъртания, Евростат ни прати пред унгарците. Нищо, че в Унгария се произвежда продукция на стойност 140 млрд. долара, а в България за 57 млрд. долара. Важното е да си на правилната страна. България явно е, след като я управлява ГЕРБ - партия от семейството на разпореждащата се в ЕС Европейска народна партия. За разлика от Румъния, където на власт е Социалдемократическата партия, и Унгария със своя бодлив Виктор Орбан.  

Внезапното "забогатяване" на българите върви ръка за ръка с благия тон в скорошния доклад на Европейската комисия за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка. Прочетохме, че имаме "значителен напредък" в почти всички области на правовата държава, включително борбата с корупцията по високите етажи на властта. Сякаш става дума за различни институции от тези, с които граждани и бизнес се сблъскват ежедневно. 

А виж, докладът за съдебната система в Румъния бе силно критичен - и по една чиста случайност в същото време се оказа, че и икономическите показатели там са слаби (независимо от най-високия икономически растеж в ЕС). Oпозицията в Румъния и Унгария получи силен аргумент, с който да критикува управляващите преди изборите за Европарламент през май: "Толкова зле се справяте, че и българите ни изпревариха..."

Не е прецедент западни институции да манипулират статистики, за да притиснат нежелано правителство. Пол Ромър, удостоен през 2018 г. с Нобелова премия, известно време работеше в Световната банка като главен икономист. Авторитетният учен се запозна с практиките там и после публично се извини на Чили: без промяна в бизнес средата, позицията на страната в международните класации подскача, щом на власт е дясно правителство, и се срива, ако управляват социалисти. После Ромър трябваше бързо да напусне банката "по взаимно съгласие".

Посещенията в България явно се отразяват положително на лидера на ЕК, г-н Юнкер, и той връща жеста, като лъска имиджа на сегашното правителство. Но когато задухат зимните ветрове и инфлацията изяде доходите, съмнителният факт, че видите ли сме изпреварили Унгария, няма да ни нахрани и стопли.  

 

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 24

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 55

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 67

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 138

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ