25 Май 2020понеделник09:03 ч.

Кафето май пази и от камъни в жлъчката?

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 609

Освен, че д-р Антон Павлович Чехов се е спасявал от астматичните си пристъпи с кафе, към множеството други ползи, които изглежда, че носи тази напитка, учени добавят и  понижения риск от... камъни в жлъчката.
След като проследяват близо 105 000 датчани за около 8 години, изследователите установяват, че тези, които изпиват повече от шест чаши кафе на ден, свеждат риска си от жлъчни камъни с 23%. "Високият прием на кафе е свързан с по-нисък риск от заболяване на жлъчката", казва авторът на изследването д-р А. Тибжаерк-Хансен (А. Tybjaerg-Hansen), която е главен лекар на отделението по клинична биохимия в университетската болница в Копенхаген в Дания. Очевидно това е добра новина за датчаните, 6% от които пият 6 или повече чаши кафе всеки ден, казва тя.
Но какво да кажем за средностатистическия датчанин, който пие по две чаши на ден или американеца и британеца, които консумират по 1-2 чаши дневно? Проучването има добри новини и за тях. Оказва се, че дори малки количества кафе може да намалили риска от жлъчни камъни.
Резултатите от проучването, публикувани на 5 септември в Списанието за вътрешна медицина (Journal of Internal Medicine), показват, че участниците в изследването, изпивали по 1 чаша кафе дневно, намаляват с 3% риска от жлъчни камъни, а тези, които пият по 3-6 чаши – със 17%.
Жлъчните камъни се натрупат в жлъчния мехур, където понякога могат да блокират жлъчните пътища. Когато се развие това изключително болезнено състояние, операцията за отстраняването им е най-честият избор на лечението Тъй като кофеинът се отделя чрез жлъчката, възможно е той да намали количеството на холестерола, намиращ се в нея, а това би могло да намали риска от камъни в жлъчката, като се има предвид, че "развитието на камъни в жлъчката зависи от баланса до голяма степен между холестерола и жлъчните киселини", обяснява Тибжаерк-Хансен.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ