28 Юли 2021сряда22:52 ч.

Къде зимуват раците

Да си спомним за тези интересни обитатели на реките и езерата и за някои забрани за... тяхното ловуване

/ брой: 59

автор:Милчо Андреев

visibility 5391

Едни от най-интересните обитатели на водоемите у нас са правите раци, които са разпространени повсеместно в потоци и реки както в равнините, така и в планините.
Населяват също езера, блата и язовири, където има достатъчно укрития - дънери, коренища, подмоли, камъни. Някои видове правят дупки в глинените и земни брегове. Не се срещат единствено в басейни с тинесто дъно.
Чувствителни са към температурния режим на водата, но съществуват успешно в диапазона от максимални летни температури 15 до 28-30 градуса за някои езерни видове. При необходимост могат да мигрират по суша на близки разстояния.
Храненето им включва всякакви растителни или животински останки, но ловуват също така дребни риби и безгръбначни.
Езерният рак достига на дължина 15-20 см. Цветът на тялото варира в зависимост от средата - от зелен до сив, от тъмнокафяв до почти черен, дори син. Бронята му е зърнеста или с малки шипове. Обитава езера, реки и потоци, като е намиран и на 100 м дълбочина. Изключителните му деликатесни качества са причина да бъде изкуствено развъждан.
Речният, наричан още благороден рак, е малко по-дребен, на дължина достига 15-18 см. Цветът му е червенокафяв, но може да е черен или син, червен или розов. Бронята му е зърнеста. При благоприятни условия живее повече от 20 години.
Обитава предимно реки и потоци, но се среща и в езера и блата с множество укрития. Също се развъжда по изкуствен начин.
Каменният или поточен рак достига до 12 см, но обикновено е по-малко от 10 см. Цветът му е кафяв до маслиненозелен. Бронята е гладка. Обитава потоци, ручеи и горните течения на реките в планинските райони. У нас е намиран до 1700 м надморска височина. Повечето му популации са малки и изолирани, като е доказано, че дори групи от под 10 индивида могат да съществуват години наред. Той обаче няма стопанско значение поради малките си размери.
Нека припомним, че срокът на забраната за улов на езерен рак е от 15 октомври до 15 май, а минималният му размер е 8 см.
 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ