03 Юли 2020петък00:44 ч.

Къде зимуват раците

Да си спомним за тези интересни обитатели на реките и езерата и за някои забрани за... тяхното ловуване

/ брой: 59

автор:Милчо Андреев

visibility 3986

Едни от най-интересните обитатели на водоемите у нас са правите раци, които са разпространени повсеместно в потоци и реки както в равнините, така и в планините.
Населяват също езера, блата и язовири, където има достатъчно укрития - дънери, коренища, подмоли, камъни. Някои видове правят дупки в глинените и земни брегове. Не се срещат единствено в басейни с тинесто дъно.
Чувствителни са към температурния режим на водата, но съществуват успешно в диапазона от максимални летни температури 15 до 28-30 градуса за някои езерни видове. При необходимост могат да мигрират по суша на близки разстояния.
Храненето им включва всякакви растителни или животински останки, но ловуват също така дребни риби и безгръбначни.
Езерният рак достига на дължина 15-20 см. Цветът на тялото варира в зависимост от средата - от зелен до сив, от тъмнокафяв до почти черен, дори син. Бронята му е зърнеста или с малки шипове. Обитава езера, реки и потоци, като е намиран и на 100 м дълбочина. Изключителните му деликатесни качества са причина да бъде изкуствено развъждан.
Речният, наричан още благороден рак, е малко по-дребен, на дължина достига 15-18 см. Цветът му е червенокафяв, но може да е черен или син, червен или розов. Бронята му е зърнеста. При благоприятни условия живее повече от 20 години.
Обитава предимно реки и потоци, но се среща и в езера и блата с множество укрития. Също се развъжда по изкуствен начин.
Каменният или поточен рак достига до 12 см, но обикновено е по-малко от 10 см. Цветът му е кафяв до маслиненозелен. Бронята е гладка. Обитава потоци, ручеи и горните течения на реките в планинските райони. У нас е намиран до 1700 м надморска височина. Повечето му популации са малки и изолирани, като е доказано, че дори групи от под 10 индивида могат да съществуват години наред. Той обаче няма стопанско значение поради малките си размери.
Нека припомним, че срокът на забраната за улов на езерен рак е от 15 октомври до 15 май, а минималният му размер е 8 см.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 115

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 97

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 797

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ