27 Март 2023понеделник13:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Разследване

Продължение от броя на 12 септември т.г.

Къде са детските градини на София 2?

Години наред частни образователни институции ползват общински сгради срещу скромни наеми

/ брой: 181

автор:Деси Велева

visibility 2131

44 сгради на детски градини са затворени през 90-те години в София. Те са реституирани, приватизирани, продадени, дадени под наем или останали общински, но с различно предназначение. Немалко скандали и разследвания има през годините за предназначението на бившите градини, наличието на нарушения около ползването им и възможността отново да се върне предишната им функция. Някои каузи за възстановяването на забавачките са завършвали с успех, други са били обречени от самото начало, трети са отдавна забравени или разрушени.
Екип на ДУМА направи проверка какво става днес с някои от сградите, в които преди са се  чували детски смях и тропот.


Типичен пример за безстопанственост и беззаконие е съдбата на 44 детска градина в "Дружба" 1. През 2003 г. тогавашният кмет Стефан Софиянски и председателят на СОС Антоан Николов решават да се направи заменка на опустялата сграда. Заради ниската раждаемост децата драстично са намалели. Изходът за общината е закриване на градината и преместването на малчуганите в близкото 96 ОДЗ. След това кметството дава сградата и правото на строеж на асоциацията "България-Италия Св. св. Кирил и Методий" на свещеника от алтернативния синод отец Камен Бараков. Срещу това общината получава няколко апартамента в крайни квартали, спомня си общинският съветник от БСП Борис Цветков.
Заради смъртта на отец Бараков проектът му не се осъществява, сградата започва да се руши.  "Остана грозно и опасно скеле, из което тичаха, криеха се и се катереха децата на квартала", разказва Цветков. Междувременно се сменя собственикът, а общината установява, че вместо дефицит на деца, тенденцията се е обърнала и вече има драстичен недостиг на места.
По това време Борис Цветков и районната организация на БСП в район "Искър" правят протест пред останките от старата детска градина и я наричат символично "Герберче". На акцията им се събират много хора от квартала, които настояват за повече забавачки и места за децата им. Междувременно на власт в общината вече е дошъл Бойко Борисов. Той се зарича, че ще подаде сигнал в прокуратурата за скандалната заменка. Какво става с него и имало ли е разследване, така и не е ясно. Затова по-късно самият Борис Цветков праща сигнал до прокуратурата, че сградата е опасна. Той настоява тя да се разруши, а общината да изплати правото на строеж на собственика. Тогава се появяват и слухове, че на мястото ще има голям колеж. Слава Богу, законът не позволява това и плановете не се осъществяват.
Последният собственик - фирма "БНС" ЕООД, извършва цялостно обновяване на сградата и я превръща в частна градина "Херман Хесе". Тя бе открита през 2015 г. с благословията на Столичната община и в присъствието на зам.-кмета по култура и образование Тодор Чобанов. Тогава в отговор на въпрос на Цветков кметицата Йорданка Фандъкова заяви, че в градината ще има място за 250 деца от квартала, така ще бъде преодолян недостигът в района, а малчуганите не бива да се делят. Резултатът обаче е различен. Днес деца в частната институция почти няма и помещенията стоят полупразни. Затова пък в сградата се помещава новият център "Тацитус" - усмивки и постижения към Центъра за работа с деца с аутизъм "Тацитус".

*    *    *

Един от най-скандалните случаи в София остава превзетата от частна институция бивша общинска детска градина в район "Младост". В сградата на 25 ОДЗ срещу скромен наем години наред (от 1996 г.) гостува частното училище ЕСПА. Известно време то се подвизава там срещу 222,57 лв. на месец. Едва след медиен и обществен скандал районната администрация се похвали, че е вдигнала месечната сума на 10 000 лв. Колко пари е загубила общината обаче вече няма кой да изчисли. Едва през 2013 г. Фандъкова се похвали, че си е върнала сградата след многобройни опити да изгони наемателите. За нейна изненада тя се оказа оставена в плачевно състояние и се наложи общината да направи сериозни инвестиции. Така  отдаването под наем на общинската сграда излезе с двойна загуба за столичното кметство - първо, то е губело пари от наем, втори път - от последващия огромен ремонт.
За късмет на децата от района през 2015 г. в сградата все пак се открива общинска детска градина - 189-а, с името "Сто усмивки". Ремонтирана е с 2 млн. лв. за сметка на данъкоплатците. Историята обаче съвсем не свършва дотук. 2017 г. е ознаменувана с родителски протест. Напълно ремонтираната преди няма и три години сграда вече тече. Според родителите тя е протекла почти веднага след откриването й, а децата известно време са стояли без ток в някои помещения. От администрацията на района се оправдават, че исканият от родителите ремонт не се прави, тъй като течът не е прекалено силен и не застрашава живота на децата. Фирмата изпълнител също отказва да оправи покрива, въпреки че той е в гаранция. От 100 очаквани детски усмивки не остава и следа.

*    *    *

Съвсем наблизо, реновирана и обновена, е разположена сградата на бившето 52 ОДЗ. Днес обаче градината не е общинска. Продадена е отново по време на управлението на Стефан Софиянски, а оттогава е сменила собственика си няколко пъти. Сградата е построена през 1980 г., има два етажа и е с площ от 1692 кв.м. Някога е имало музикален салон и басейн. След като години наред стои празна, руши се и се превръща в руини, през 2014 и 2015 г. в помещенията, собственост на фирма Nova City, последователно се откриват частни образователни институции. Първа се настанява частната немска детска градина "Киндер оазе", а на откриването й присъства тогавашният кмет на района Цвета Авджиева. Тя пожелава успех в "благородната и отговорна мисия и реализация на съвместни проекти с районната администрация". Такива обаче едва ли има. Малко са родителите от района, които могат да си позволят солените такси за немския оазис.

*    *    *

В непосредствено съседство, буренясал, огромен двор с изпочупена и паднала ограда посреща търсещите услугите на Агенцията за социално подпомагане на района. Тя се помещава в бившето 28-о ОДЗ. Този път няма продаване, реституиране или приватизиране. Сградата и сега е общинска, но в един момент е закрита заради липса на деца и вече има друго предназначение. Много от помещенията й обаче стоят празни.

*    *    *

Отново частно училище - "Веда", през годините успя да се възползва от гостоприемството на общинска детска градина. 48-о ОДЗ "Братя Грим" известно време приютяваше частната структура и се наложи след напускането на двете помещения кметството да изхарчи 120 000 лв. за преустройство и ремонт. Още 40 000 лв. бяха дадени за обзавеждане. Така с днешна дата в забавачката има 11 групи с над 330 деца. Но какво са едни такива пари срещу удоволствието на кмета да се похвали, че е осигурила нови свободни места...

Списъкът на отнетите от столичните деца сгради е дълъг. За много от тях вече никой няма спомени. Никой не знае и колко средства са загубени от общината. Сега загубата е само за родителите и хлапетата, които няма да тръгнат на градина за пореден път.
Частна немска градина се помещава в сградата на бившето 52 ОДЗ


Сред обрасъл двор и паднала ограда все още стои сградата на 28 ОДЗ

Снимки Авторката

 

Стотици се вдигнаха в защита на Альоша

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 59

Каузата

автор:Александър Симов

visibility 235

/ брой: 59

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 176

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 170

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 168

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ