11 Юли 2020събота21:02 ч.

Изяви на сцената на "Студио 5"

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 756

"Софийски музикални седмици" представя днес трио "Арденца". То ще предложи забавна игра с вкуса на публиката. Освен творби на Бетовен и Михаил Пеков ще бъдат изсвирени и няколко от така наречените "бисови" парчета.
На 20 май са "Романтични премиери" на Владислав Андонов - виола, и Богдан Станев - пиано. В програмата - Анри Виотан, Нино Рота, Антон Рубинщайн.
Изявите от "Софийски музикални седмици" ще продължат на 23 май с музиката на струнно трио "Фогл" (Ива Николова - цигулка, Елисавета Станева - виола, и Бернхард Фогл - виолончело). В програмата са творби на Бах и Бетовен. Струнно трио "Фогл" ще изпълни премиерно специално написаната за триото пиеса "Триалог" от Румен Бальозов.
Четири погледа към неизвестното ще представят на 31 май Борислава Танева - пиано, и Борис Луканов. В програмата на мултимедийния спектакъл са творби от Артур-Винсент Лурие и Александър Цемлински.
Арфовият рецитал на Сузана Клинчарова е на 3 юни. Тя ще изпълни творби от Глинка, Сен-Санс, Рейнхолд Глиер, Габриел Пиерне, Прокофиев. Концертът с френско-руска програма е със същия репертоар като рециталът на именитата арфистка, който тя изнесе в Карнеги хол в Ню Йорк на 10 декември м.г. Следващата вечер под мотото "Валсът" ще се изявят Илияна Селимска - сопран, и Десислава Щерева - пиано, с творби от Йохан Щраус, Луиджи Ардити, Шопен, Луиджи и Федерико Ричи, Офенбах, Лист.
Флейтовият квартет "Памина" ще има концерт на 5 юни. Белгийските музиканти са подготвили програма от всички музикални епохи и жанрове, съчетавайки необичайната "небесна" звучност на флейтите с любопитни аранжименти на познати и непознати творби и оригинални авторски произведения.
В "Сцена на младия музикант" е включен рецитал на Иван Тарион - баритон, и Мари Буланже - пиано (14 юни). В програмата - арии от Моцарт, Доницети, Гуно, Чайковски, Бетовен, Верди, Гершуин, Бизе. "Софийски музикални седмици" продължават на 18 юни с "Познатият и непознатият Йожи". Вечерта е посветена на 100 години от рождението на "патриарха" на българската естрада Йосиф Цанков. Програмата включва новооткрити негови пиеси, спомени и откъси от филми и интервюта и накрая новия прочит на класическите му хитове от секстета на Мишо Йосифов. На 19 юни е представянето на DVD с историческия запис на ораторията "Жана д'Арк" от Артур Онегер под диригентството на Добрин Петков (2 юни 1984 г.). 
Всички концерти са от 19 ч. в "Студио 5" на НДК. Билетите са по 5 лв.

Съпътстваща програма

Под наслов "София - кандидат за европейска столица на културата" ще преминат няколко разнообразни събития с вход свободен. На 25 май от 18 ч. ще бъде представена европейската мрежа от артоприемници "Art Companion" с участието на Златина Русева и Красимир Дамянов. Дискусия "Музиката и градът" - опит за футуристичен проект за "София - столица на културата" и представяне на книгата на Любомир Кутин "Европейски столици на културата" са на 27 май от 16 ч. На 6 юни от 17 ч. започва програмата "Микаелюс Чурльонис - 100 години безсмъртие" - аудиовизуален проект с лектор проф. Михаил Неделчев. "Младите таланти на училище ЕСПА - певци и китаристи" ще се изявят на 9 юни от 16 ч.
Представяне на книгата "Шакона" за 85 г. Васко Абаджиев и рецитал на флейтово дуо Илия Караджов и Якоб Вебер са насрочени за 12 юни от 18 ч. Розмари Стателова представя композитора и диригента Владимир Кожухаров с откъси от негови произведения на 14 юни от 17 ч. Следващата книжовна премиера е на 18 юни от 17 ч. на доц. д-р Емил Лозев - "Авторски и сродни права в музиката". Съпътстващите прояви ще завършат на 20 юни с "Барокови механизми" - изложба и мултимедия на Ясен Панов - художник, и Георги Арнаудов - композитор.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ