09 Април 2020четвъртък17:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Извинението: сила или слабост?

Целта му е да освободите някого от обидата, а не да получите прошка

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 2186

Вероятно почти всеки някога в живота си е предизвикал някоя лоша ситуация да стане още по-лоша чрез нескопосано извинение. Или просто е пропуснал да се извини.
Много хора не се извиняват, защото смятат, че това е срамно, или пък нещо, което би свалило защитната им обвивка. Да приемеш, че си сбъркал, често се смята за признак на слабост. В действителност обаче извинението изисква сила, кураж и смирение.
Извинението притежава голяма мощ. Поднесено по правилния начин, то може да възстанови една връзка или достойнството на друг човек, като същевременно разкрива благородството на този, който може да се извини.
Често игнорираме истинската същност на извинението. Повечето хора са по-загрижени да получат резултата от него - прошката, в някои случаи - да "изчистят" името си или да възстановят възможно най-бързо мира.

Какво казваме и как го казваме

Най-голямата грешка, която хората обикновено допускат, когато се извиняват, е това, че не се опитват да осъзнаят адекватно обидата, която са нанесли.
 Да приемем, че сме постъпили неправилно, изисква разкаяние, осъзнаване на това как сме наранили и съгласие, че то никога повече няма да се случи. За да се изясни всяко недоразумение, трябва да бъде обяснено какво ви е накарало да обидите. Но никога не използвайте мотивите си за оправдание на вашето поведение.
Просто да бъде казано: "Съжалявам, че си разстроен", не помага. Това само констатира, че чувствата на другия са наранени, а не, че вие сте виновни за това.

Никога не използвайте "но"


"Извинявай, че те обидих, но..." - запазете оправданията за себе си. Действията говорят по-силно от думите, така че може да предложите "компенсация", която отива отвъд вербалното извинение. Нека обиденият да разбере, че имате желание да предприемете действия, за да поправите нещата и приемете неговите условия, ако наистина искате прошка.
Точният момент е всичко, когато става въпрос да кажете: "Извинявай!"
Докато ако например случайно се блъснете в някого, трябва веднага да се извините. За някои извинения е по-добре да дадете време на този, когото сте обидили, да се справи с чувствата си. Дайте му възможност да ви се ядоса и дайте също така достатъчно време на себе си да схванете наистина болката и обидата, които сте му причинили. По този начин, когато дойде моментът за извинението, ще бъдете в състояние по-ясно да изразите разкаянието си и да обсъдите това, което трябва да бъде направено, за да получите прошка.

Никога не е твърде късно да кажеш: "Извинявай"


И не мислете, че е станало твърде късно за извинения. Понякога дълго стаявана болка и обида могат да бъдат премахнати с едно просто и искрено извинение.
Запомнете също така, че докато първата ви цел е да освободите от обидата този, когото сте наранили, извинението може да излекува и вашите емоционални рани.
И не търсете стандарти в начина, по който да поднесете извиненията си. Защото извиненията са като хората - уж еднакви, но напълно уникални в същността си.
 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ