29 Юли 2021четвъртък23:57 ч.

Здраве

Изследване "предсказва" захарната болест

Кръвните маркери могат да идентифицират жени с история на гестационен диабет, които ще развиват това състояние

/ брой: 100

автор:Аида Паникян

visibility 1699

Учените от Университета в Торонто идентифицирали метаболити в кръвта, които прогнозират дали една жена ще развие захарен диабет тип 2 (ЗДT2), след като е преживяла преходна форма на заболяване по време на бременност. Това откритие може да доведе да изработването на тест, който ще помогне на лекарите да открият пациентите с най-голям риск и да им помогне потенциално да предотвратят болестта чрез диета, физически упражнения или друг вид намеса.

Изследването е ръководено от Майкъл Уилър, професор по физиология в Медицинския факултет на Университета в Торонто в сътрудничество с Ханес Рьост, асистент по молекулярна генетика и компютърни науки в Центъра за клетъчни и биомолекулярни изследвания на Донели във Фейхан Дай и учени от Северна Калифорния. Наблюдава се метаболитна дисрегулация у жените, които ще продължат да развиват диабет тип 2, казва Уилър. По думите му идентифицираният метаболитен подпис може да предскаже с над 85% точност дали една жена ще развие ЗДT2. Около 

една от 10 жени развиват гестационен диабет

по време на бременността, което ги излага на по-висок риск от ЗДT2, като 30 до 50% от тези жени развиват заболяването в рамките на 10 години след раждането. На жените с гестационен диабет (ГД) се препоръчва да правят годишен тест за толеранс на глюкоза след раждането, но процедурата отнема време и по-малко от половината го правят.

Уилър и колегата му Гундерсън за първи път разкриха метаболитни подписи, предсказващи ЗДT2, в пилотно проучване през 2016 г. на 1033 жени с ГД. Всички са родили бебетата си в болниците Kaiser Permanente в Северна Калифорния между 2008 и 2011 г. Изходните кръвни проби се събират между 6 и 9 седмици след раждането и след това два пъти за две години. Здравето на жените се проследява чрез електронни медицински досиета до 8 години. През това време 173 жени развили ЗДT2 и техните кръвни проби са сравнени с 485 жени, включени в изследването, като са взети предвид тегло, възраст, раса и етническа принадлежност. Жените, участвали в проучването, са поканени за следващо посещение при лекар след 10 години. "Това

проучване е уникално

тъй като ние не сравняваме здрави хора с хора с напреднала болест, а сравняваме жени, които са клинично еднакви - всички са имали ГД", казва Рьост. По думите му това е път към персонализираната медицина, за да се намерят молекулни различия при привидно здрави хора и да се предскаже кои от тях ще развият ЗДT2. Предполага се, че процеси извън метаболизма на захарта могат да възникнат много рано в развитието на болестта, а тази констатация може да помогне да се обясни защо усложненията възникват при пациенти със ЗДT2, дори когато кръвната захар е строго контролирана с лекарства.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 220

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 118

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 93

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 133

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ