Изнасяме качествени кайсии, а ядем евтини гръцки
Заради слабата реколта у нас изкупната цена удари 1,30 лв. за кг
/ брой: 159
Качествените български кайсии, произведени в долината на кайсията Силистра, основно се изнасят на румънския пазар, докато българският пазар е залят от по-евтината вносна продукция от Гърция, Турция, Испания, предаде fermer.bg. "Почти цялата част от продукцията ми се продава в Румъния, в Букурещ. От 3 до 5% от продукцията, която произвеждам и която не е малко, остават за българския пазар", съобщи Борис Иванов, който отглежда 110 дка кайсии в тутраканското село Нова Черна. "Хубаво е, че са румънците, иначе не виждам къде могат да се пласират тези огромни площи с кайсиеви градини, които има в Силистренска област", коментира овощарят. Заради търсенето на румънския пазар се налага родните производители да залагат и на нови сортове кайсии, каза производителят.
Според Борис Иванов "дъмпингът, който ни правят гърците от много години, незаконната търговия и влизането по незаконен начин на стока от Турция и Македония водят до това, че на българския пазар няма български плодове". Категорично заявявам, че не само българската кайсия, а и ябълката, и прасковата ни са с много по-добри качества от гръцката, каза той. По неговите думи гръцките овощари работят с много биостимулатори за по-бързо зреене и достигане на пазара. "Гръцките фермери получават субсидии за това, че имат овощни градини, за това, че продават плодове, за това, че поливат, плаща им се енергията и водата. Тези фактори дават отражение върху крайната цена. Така излизат на пазара дъмпингови плодове, българската стока увисва и няма къде да се продава", обясни производителят.
По думите на Иванов, на борсите трябва да се правят внезапни проверки, за да е наистина ефективен контролът от страна на институциите.
За първи път от много години изкупната цена на кайсиите достигна до 1,30 лв. за кг, съобщи още Борис Иванов. Причината за по-високите цени е по-слабата реколта, повлияна от неблагоприятните климатични условия както през есента на 2014 г., така и през пролетта на настоящата година. "Тази година производството на кайсия е по-слабо. Ранното кафяво гниене нанесе поражения, сланите нанесоха поражения на ранните сортове. Има по-малко кайсии, но по-качествени и по-хубави. Тази година за пръв път ние прескачаме цената от 1,20-1,30 лв. за килограм, всяка друга година кайсиите са били под 60 ст. за кг", обясни овощарят.
Основният пазар на кайсиите, произвеждани в района на Силистра, е румънският, като стопанството на Борис Иванов изнася 95% от произведените плодове за Букурещ. Останалата част е за българския пазар, но цените, които предлагат родните търговци, са по-ниски, коментира Иванов.