24 Ноември 2020вторник12:24 ч.

Изкуството на куилинга, или вълшебните шарки на хартиения дизайн

Френски монахини, изкушени от оригиналната техника, изрязвали златисто-бели ленти от библията, а Джордж III притежавал шкафче, украсено по доста необичаен начин

/ брой: 197

автор:Альона Нейкова

visibility 3994


Не всички, които виждат тези уникални творения на хартиеното изкуство, знаят как точно се нарича то. Но чувството на възхищение и желанието да опитат да сътворят нещо подобно обзема повечето хора, които поне веднъж са се докоснали до куилинга...

Думата куилинг произхожда от английското quill - птиче перо, но всъщност представлява особен вид изкуство, при което от тънки хартиени лентички, сгънати като спирала и леко отпуснати, се създават различни фигури. В крайна сметка те се превръщат в цели картини, скулптури, букети, кутии и какво ли още не - всичко, което е способна да роди човешката фантазия. Затова понякога тези творения не могат да се нарекат просто фигурки от хартия, а представляват истински произведения на изкуството.
Преди доста години, най-вече по времето на Ренесанса, от куилинг са били изкушени предимно монахините в Италия и Франция. Божиите служителки изрязвали лентички направо от златисто-белите полета на свещените книги и украсявали със засукани фигурки и апликации религиозни предмети. Според други източници това не е вярно, тъй като по онова време копията на Библията са били твърде малко на брой. Едва около 1455-а Йохан Гутенберг изобретява подвижната печатарска машина и на година се печатали около 180 книги с божието слово, като всяка била ръчно рисувана. И едва ли някоя монахиня би осквернила по този начин Свещеното писание или което и да е произведение.
Така или иначе, по-късно, през ХVIII век, изкуството за създаване на красиви пана от хартия се разпространява в цяла Европа и по него се увличат дори титулувани представителки на нежния пол от висшето общество, наричани "дамите на свободното време". Изкуството на куилинга било едно от малкото неща, което те могли да правят часове наред, без да напрягат умовете си или нежните си тела.
Техниката на сгъване на лентички се разпространява и в Америка, като с уникални произведения от хартия се освежават маси за игра на карти, дамски портмонета, работни кошници, дори мебели. Стига се дотам, че някои предмети от бита се проектират специално за украса с куилинг, като за целта повърхностите им са леко вдлъбнати. С голям успех се използва в интериора на по-заможните фамилии, които предпочитат с тази техника да се декорират рамки и да се правят цели картини. Понякога това изкуство се съчетава едновремено с други хобита - бродирането, апликирането, живописта и др.
За съжаление няма много запазени произведения от онова време - все пак хартията лесно се унищожава, податлива е на влага и опожаряване. Знае се обаче, че дори Джордж III е притежавал шкафче, украсено с куилинг. Със сигурност съществуват доста антични реликви, изработени с помощта на тази техника. Но повечето от тях, които могат да се видят днес на снимки, датират от ХIХ и началото на ХХ век.
С течение на времето куилингът преминава през много трансформации и промени, използвайки нови, модерни техники, стилове и материали, за да се стигне до създаването и на оригинални 3D елементи. Увлечението по сгъване на хартиени лентички в днешно време се радва на възраждаща се популярност на всички континенти. Практикуването на куилинга вече не е привилегия само на висшата класа, сега това е народно изкуство, достъпно за всеки по света. Използва се за украса на сватбени покани, поздравителни картички, лексиконни страници и кутии и какво ли още не. Куилингът може да се открие дори в художествените галерии в Европа и в Съединените щати, които се опитват подобаващо да представят тази техника пред публиката.
Днес това изкуство наистина се радва на голяма популярност, въпреки че в България все още не е широко разпространено. Макар много хора да се отнасят с пренебрежение към това хоби, броят артисти, които преоткриват потенциала на необичайното занимание, расте с всеки изминал ден.
Казват, че на куилинг може да се научи всеки - стига да има желание, малко търпение и креативни идеи. Техниката на специфичното сгъване на хартиени лентички развива движението на пръстите и вкуса при децата, а за възрастните е увлекателно и полезно прекарване на свободното време.
Днес вече се продават специални комплекти с инструменти, материали и първоначални напътствия за работа с тях. И не след дълго в дома ви може да се появят оригинални допълнения - уникални дизайнерски произведения, чийто автор ще сте самите вие. Освен това подобни творения могат да се превърнат в ексклузивен подарък за вашите приятели и роднини, които ще се зарадват на нестандартни картички, оригинални украшения и уникални пана, покани и кутии, направени по нетрадиционен начин.

Ценни съвети за начинаещиЗа да започнете да се занимавате с куилинг, ви е необходима цветна хартия или картон, ножица, лепило и нещо, с което да навивате лентичките. Освен ножица може да използвате макетен нож или направо да нарежете хартията с машина за унищожаване на документи. Дебелината на лентичките зависи от предпочитанията ви, като добре е да варират от 3 до 10 мм, но най-често се използват 5-милиметрови ивички. Дължината им зависи от това колко голям трябва да е кръгът, който искате да навиете, а и винаги може да залепите още една лентичка, за да стане той по-голям. За куилинга се използва два вида хартия: за обемните творби е подходяща надиплената, а за орнаментите и композициите - тънката, може и обикновената цветна.
Лепилото, което ще ви свърши най-добра работа, може да е С200 или сухо, тип писалка, стига да не оставя петна, когато изсъхне. Навиването на хартиени ленти на спирали в домашни условия често се прави с помощта на клечка за зъби. Подходящо е и приспособление, изработено от игла с голямо ухо, на която се отрязва краят, а върхът й се забива в капачка от писалка или в обикновена химикалка, както и в проста дървена пръчица, не по-дълга от 10 см.
Малката права остра ножица е най-удобна за куилинга. Ще ви трябва шило и пинсета с плоски краища, с помощта на която лентичката се придържа, когато върху нея се нанася лепилото. Добре е да имате бял или цветен картон, шивашки метър или линийка, както и клечки за зъби, които ще ви помогнат при работа с миниатюрните части на заготовките за куилинг. Опитайте да намерите устройство за нарязване на хартията във вид на ресни - с него се работи много по-лесно, отколкото монотонно да кълцате с ножица, за да направите еднакви тънки лентички.
Щом се сдобиете с основните материали за работа, започнете да навивате и отпускате хартията до желания размер. След това лентичките се залепват в края и се оформят в някои от основните елементи, които се подреждат във вид на цветя, листа и други орнаменти. Най-важното е да следвате инструкциите и интуицията си. И резултатите не ще закъснеят.

 

Почина проф. Александър Чирков

автор:Дума

visibility 0

Бюджетът влиза окончателно в пленарна зала

автор:Дума

visibility 124

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 224

С парите от такса "водомер" щели да ремонтират мрежата

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 224

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 179

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 224

Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП да е изгонила Орбан

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 524

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 319

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ