12 Юли 2020неделя22:27 ч.

Няколко думи

Изчерпано!

/ брой: 120

автор:Аида Паникян

visibility 1350

Не става въпрос за обувки "Лубутен" или чанта "Гучи", нито дори за домати или хляб. А за болнични легла. При това за лечение на болни от КОВИД-19 (стр. 2). От години управниците ни внушават колко много болници има у нас, колко много са леглата, дори трябвало да ги съкращаваме, за да се мерим с другите европейски държави. Е, все някак се забравя за съдържанието в техните и нашите болници, за начина на употреба на техните и на нашите болнични легла. 

През февруари малцина си даваха сметка, че КОВИД-19 ще бъде освен всичко друго и изпит за здравните системи по света. България не направи изключение. Едно елементарно и повърхностно заключение: докато МОЛ-ове и барове бяха затворени, а партитата - неразрешени, системата можеше и да издържи. Най-вече работещите в нея.

Днес виждаме още един аспект на заплахата КОВИД-19 - болници започват да изчерпват капацитета си. Вероятно една от най-ужасните думи за един лекар е да каже на пациента: "Нямаме повече легла!" И тогава се стопяват като лед на африканско слънце всички досегашни уверения на властта. 

Да бе, да, готови сме! Нали уж не бяха запълнени леглата, нали имаше достатъчно? Вятър!Изведнъж се оказва, че места за болните няма...  

Още на 12 март от Министерския съвет съобщиха данни от 2018 г., според които у нас има 53 173 болнични легла, от които 2063 са за интензивно лечение. И пак натъртиха, че осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за ЕС. След заповедите за преструктуриране на част от леглата в инфекциозни (след като години наред държавата нехаеше за тях и поголовно ги закриваше), пренебрегваните и забравени от системата общински болници помолиха част от парите от еврофондовете да бъдат насочени и към тях. Глас в пустиня! Към края на април управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи, че "55% от леглата, които са за анестезиология и реанимация, са свободни в момента, а останалите, които са в инфекциозните, белодробните отделения, и тези, които са пряко заангажирани за КОВИД-19 - над 60% са свободни". Месец по-късно здравният зам.-министър Бойко Пенков заяви, че здравната ни система е подготвена за втора вълна на вируса през септември. А къде са свободните легла?

Само че днес, точно днес лекари и сестри подават оставка, но не заради заплати, а защото получават противоречиви сигнали, послания и нареждания от здравните власти. Утре навярно премиерът ще прати здравния министър, а той - някой заместник, във Велинград да успокоява медиците с благи слова и мощни обещания. Вдругиден - в друга болница. И така до края... А междувременно по-вдругиден пак ще бълват заповеди с противоречиво съдържание. Какво ще обещаете на болните в интензивните отделения и на техните близки? 

Днес здравната ни система не е онова, което искахме да е преди 30 години. Наближава 1 юли - 21 години от началото на съвременното българско здравно осигуряване и 20 години от първите плащания на НЗОК. Не това искаха лекарите. Нито пациентите. Никой не искаше затрити лечебни заведения, нито прокудени лекари и сестри, каквито след 20-25 години най-болната нация в ЕС няма да има!

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ