30 Юни 2022четвъртък22:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Неделник

Срещи

Иван Иванов: Всички деца и възрастни заслужават по-добър живот

В България хората са толерантни и са готови да подадат ръка на човек в нужда, убеден е управителят на най-големия доставчик на социални услуги на Балканския полуостров

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 94

  • Интервю на Альона НЕЙКОВА

  • - От 13 години ръководите организацията "Соник старт", която се грижи за осигуряване на качествени социални услуги и създаване на условия за достоен живот на нуждаещите се в България. Кое беше най-трудното през този период, господин Иванов?

- Постоянно срещаме трудности от различен характер. Но мога да кажа, че точно те ни мотивират. Там, където другите съзират трудност или неразрешим проблем, който да спре пътя на развитие или израстване, аз и моите колеги от "Соник старт" виждаме нестандартна ситуация, на която намираме нестандартно решение.

Възприемаме трудностите като нови възможности и не позволяваме на непознатото да ни изплаши. По този начин винаги намираме пътища, които откриват нови хоризонти, за да постигат хората около нас непостижимото.

- На какви услуги залагате във вашата дейност?

- Социалните услуги, които предоставяме, са доста всеобхватни. Те са насочени както към деца, техните семейства и близки, така и към възрастни, техните близки и роднини. Нашите услуги са ориентирани към личността на човека, към развитието на личностния му потенциал и способностите да се справя с различни трудности, настъпили в живота му. Част от нашите услуги изпълняват превантивна, подкрепяща, допълваща, свързваща роля, адресирана към всеки. Услугите включват също и дейности за приобщаване на деца, младежи и възрастни с увреждания или дълготрайни здравословни проблеми.

В нашата практика присъстват различни програми и форми за работа. За деца и възрастни се предоставят резидентни услуги, свързани с осигуряване на жизнена среда за израстване и развитие, индивидуална подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. Но не се ограничават само до това.

В различните центрове, които предлагат общодостъпни социални услуги, като центровете за обществена подкрепа, дневните центрове за деца и възрастни с увреждания, центрове за социална рехабилитация и интеграция, услугите са с характер на консултиране, информиране и обучение, които са достъпни за абсолютно всеки. Такива услуги са, например, консултирането на родители по въпроси, свързани с ранното детско развитие, отглеждането на деца, превенция на родителското отчуждение, работа с подрастващите, отпаднали или в риск от отпадане от училище, както и много други.

- Не смятате ли, че онова, което правите за нуждаещите се в България, всъщност е ангажимент на държавата?

- Всичко, което правим, го правим с ясната цел хората да живеят по-добре. Поели сме ангажимента да върнем вярата и мечтите на хората, които ни се доверяват. Всички ние сме част от държавата. 

- Какви са наблюденията ви: отзовават ли се хората у нас на призивите за подпомагане на децата и възрастните, чийто живот, меко казано, не е никак лек?

- Въпреки че последните две години са трудни и непознати за всички нас заради предизвикателствата с пандемията от КОВИД-19, през 2021-ва много хора откликнаха и продължават да се отзовават на нашите инициативи. И се включват доста активно в доброволческата ни програма, която цели да насърчи солидарността между хората.

В центровете ни, които са разположени на територията на цялата страна, всяка година се случват стотици красиви истории за сторено добро и проявената човечност. Да! Смея гордо да твърдя, че в България хората са толерантни и са готови да подадат ръка на човек в нужда.

Призовавам всички да бъдем по-добри, да бъдем по-човечни и, най-важното, нека бъдем добър пример за нашите деца.

- Как успявате да убедите известни личности да се включват в инициативите на "Соник старт"?

- Не е трудно, тъй като всички ние сме хора. Особено лесно е, когато споделяме еднаква готовност да вдъхновяваме, да отправяме добър пример за преборване на стереотипите, стигмите и предразсъдъците в обществото, както и възможността за създаване на позитивно взаимодействие и общуване.

Концертите и футболните турнири, които бяхме организирали с участието на известни личности, събраха много фенове на музиката и спорта от различни поколения. По този начин открихме възможност за създаване на нови приятелства, срещи с различията от нашия живот, които оставят отпечатък в плановете и мечтите на младите (и не само) и ги вдъхновяват.  

- Сред каузите, които подкрепи вашата организация, е и събирането на средства за закупуването на бус за Баскетболния клуб за хора с увреждания "Левски". Докъде стигна тази кампания?

- Освен мачовете в шампионата на България, отборът често пътува за турнири в чужбина. Закупуването на специализиран бус за превоз на членовете на клуба е жизнено важно за тях. За да могат да развиват спорта на колички в България, е необходимо да трупат опит в международни мачове с отбори от Балканите и Европа. През последните години Баскетболният клуб за хора с увреждания "Левски" има възможност да участва в турнири в Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Черна гора. Така научиха много специфики за спорта на колички и развиха уменията и способностите на играчите си.

Специализираният бус струваше 50 000 евро, което беше непосилна сума за отбора. Но на 14 януари тяхната мечта стана реалност, благодарение на прекрасната инициатива и на всеки човек, който е заделил от средствата си и е подпомогнал тези чудесни и талантливи момчета. Това е страхотен старт на годината, който ще им осигури безброй пътешествия и победи. Другата важна стъпка за отбора е преработването на буса - от товарен да стане пътнически.

- Миналото лято открихте "Влакче на мечтите" в Първомай като част от инициативата "Да чуем гласа на децата". За какво мечтаят подрастващите? Има ли кой да сбъдва мечтите им?

- "Влакче на мечтите" даде старт на националните кампании на "Соник старт" през изминалата година, които продължават и до днес.

Мечтите са двигател на личностното ни израстване, най-мощната мотивация да постигаме целите си. Смея да твърдя, че подрастващите имат смели мечти. За това се стремим да създаваме възможности и начини за всички малки и големи, можещи и искащи мечтатели да се развиват, да стават все по-добри. Така те постигат повече, отколкото са мечтали. За мен и моите колеги няма малки или големи мечти, за това се стараем да дадем старт на всяка мечта. Именно те са двигателят на ентусиазма и вдъхновението.

- Организацията ви има различен подход и към доброволчеството. Колко души успяхте да включите във вашата дейност?

- Доброволчеството в социалната сфера е разпространено навсякъде по света и за наша гордост организацията ни е от малкото с разработена "Доброволческа програма" от 2010 г., по която и към днешна дата се работи активно. Доказано в практиката е, че доброволческият труд прави всички, които го практикуват, по-щастливи и успешни в живота. Освен множеството умения и качества, които развиват, хората усвояват идеята, че когато помагаш на другите, помагаш най-много на самия себе си.

Доброволческата ни програма намира все по-широко приложение в практиката чрез реализиране на всеобхватни дейности и каузи със социална значимост, които се развиват непрекъснато и намират различни проявления. Доброволстването е основна движеща сила в работата на екипите в организацията ни. То е изключително специална дейност, призвание, предизвикателство, което демонстрира по-добрите алтернативи за прекарване на свободното време на младите хора.

През годините броят на доброволците продължава да се увеличава, което истински ме радва, тъй като успяваме да разпалим и провокираме нови идеи и инициативи. Това за нас е от изключително значение, защото е важно младите хора да бъдат чути.


Намесата навреме спасява бъдещето

Много са случаите, на които от "Соник старт" посвещават безброй усилия, внимание и грижи. Обаче за малка част от тях знае широката общественост. Но всяка от съдбите на децата и възрастните в нужда минава през сърцата на целия екип на организацията. Без имена, но с конкретни факти, една от историите може да докосне и вас.

Момичето е едва на 13, когато заедно с нейните две сестри и братче пристигат в Центъра за настаняване от семеен тип в Първомай. Децата са от близко село и са били отглеждани в много лоши битови и хигиенни условия от майка, страдаща от заболяване, което не й е позволявало да полага подобаващи грижи за тях. Нито момичетата, нито момчето са припознати от бащата. Семейството е имало оскъдни доходи, децата били недохранени, нямали са дрехи и са били безпризорни в по-голяма част от времето. В началото на настаняването им в центъра в Първомай са много стресирани и стоят в група.

Момичето не е посещавало редовно детска градина и училище. Няма изградени социални и хигиенни навици. Познанията й за заобикалящия свят бяха оскъдни и не съответстваха на нейната възраст. Чрез специални изследвания беше доказано, че детето страда от нелечимо генетично заболяване - мускулна атрофия, наследство от нейната майка. Лекари назначават терапия и момичето периодично прави рехабилитация.

Въпреки трудностите, към момента детето се развива доста добре. Започна да ходи редовно на училище с много добър успех. Успешно положи матурите след VII клас и ще учи в иновативно училище, като професионалната й ориентация е към икономиката.

В ЦНСТ работиха усилено с индивидуална подкрепа, възпитателна работа, правилно организиране на свободното време, формиране на културно поведение и навици за самостоятелен живот. Стремяха се да я включват в спортните дейности, които организират, за да се движи редовно и да не се чувства изключена.

За момичето се полагат много добри грижи. Постигнатите с нея резултати дори надминаха първоначалните очаквания на специалисти. Чувствително бяха подобрени уменията на детето за социализация и адаптация. То е добре интегрирано в образователната система, където поддържа и висока мотивация за учене. Успешно комуникира с учители, съученици и децата в ЦНСТ и умее да създава контакти и приятелства.

Случаят е интересен и с факта, че за сравнително кратко време екипът успя да въздейства адекватно и да подобри чувствително цялостната картина спрямо тази в момента на настаняване. Работата по случая е доказателство, че правилно насочените действия и целевата работа по задоволяване на потребностите могат да променят положително действителността на детето.

Навременната интервенция най-често дава положителни резултати и подрастващите успяват да изградят положителни навици за по-добро бъдеще и осъзнат живот.


- "Соник старт" се утвърди като водеща организация в социалната сфера не само в България, но и като една от най-големите на Балканите. Какво ви коства всичко това?

- Да права сте, това коства много, много труд, безсънни нощи. Но когато участваш в процеса на това да видиш формирането на децата като самостоятелни личности, със собствена ценностна система, които имат интерес да се развиват, да усвоят нови умения, да познават своите интереси и способности, ето това е нещото, което ни зарежда с толкова положителни емоции. И ни кара да продължаваме да се развиваме. Това ни утвърди като водеща организация в социалната сфера.

Последните няколко години бяха много активни за нас, получихме възможности за съвместни инициативи, дадохме старт на няколко национални кампании, открихме нови центрове за предоставяне на социални услуги. 

Имам честта да работя с невероятен екип от професионалисти, които са отдадени и искат да направят и невъзможното възможно, за да помогнат на всеки един човек и всяка една тежка съдба.

- Всяка от историите, които вземате присърце, е свързана с живи хора, с реални човешки съдби. Има ли сред тях такава, която ви е докоснала най-много и никога няма да забравите?

  • Няма история, която да не ме докосне. Всяка съдба на тези прекрасни хора, изпаднали в тежко положение, има място в сърцето ми. Хиляди деца в България растат с родители по скайп, носят уврежданията си като патерица или преживяват жестокостите, които човешкото съзнание трудно може да побере. Това е разказ за едно семейство, което не иска да приеме истината. Това е разказ за обществото, което отказва да назове неистините с истинските им имена и да приеме различията.
  • СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ, Правилно насочените действия могат да променят положително действителността

Едно дете на 4 години - не може да се храни само, не може да се облича само, не може да живее, ако не е стиснало здраво нечия чужда ръка. Но все пак се усмихва. Семейството категорично отказва да приеме, че детето расте със специфични нужди. Когато то дойде за пръв път в Дневния център за деца с увреждания, не познаваше друго, освен шишето с мляко, и не казваше нищо, освен "мама". Животът на детето беше спрял още в самото начало. Екипът на "Соник старт" успя чрез различни техники "да влезе под кожата" на всички в семейството. Цялата ни организация бе съпричастна към историята, преживя всичко това заедно. Семейството изгради доверие с нашия екип и благодарение на това доверие ние успяхме да помогнем на тези хора, да им дадем подкрепа в този тежък момент за тях. 

Основната цел беше изграждане на добра среда за отглеждане и възпитаване на едно 4-годишно дете. Защото най-малките страдат най-много. 

За по-малко от година детето напредна в развитието си - емоционалното и физическото. Сега се храни самостоятелно, общува без затруднение, изразява своите чувства и емоции, създава и търси контакти.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ