29 Юли 2021четвъртък05:58 ч.

Историята без маска и без грим

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1077

Георги Драмбозов

Двата тома на Боян Драганов (издателство "Ахат") надничащи "Зад завесата на големите скандали" и простиращи се на близо 600 страници, се четат, шаблонно казано, на един дъх. Ясно е, че авторът е работил доста години над тези 43 "скандални" истории в първия том и още толкова - във втория, за да ни ги предостави под условния наслов "В търсене на истината". За да ги предостави на нашето всепоглъщащо любопитство, да ни даде възможност да узнаем какво се крие зад "официалните" версии, които знаем и от учебниците.И в двата тома става дума за перипетиите, за "жестоката проза" в живота на големите ни светли или тъмни исторически личности. И двата тома са свидетелство за това, че от тези "реални житейски истории" се е градил образът на съответната историческа епоха. За да го има споменът за нея, за да се предава нещо от нашата памет на деца и внуци, но без измисляне на фактите, без пречупване през художественото ни въображение. Те хвърлят нова светлина върху видни хора, върху пътници "първа класа" по пътя на българското ни Освобождение.
Преди да е разгърнал книгата, читателят може да види своите предци в политическата сфера: Караджата, Хаджи Димитър, Филип Тотю, Ангел Кънчев, Драган Цанков, Стамболийски, Батенберг, Фердинанд или Борис Трети... Очаква го интересна фактология из интимния живот на големите ни духовни първенци: Иван Вазов и Алеко Константинов, Захарий Стоянов и Стоян Заимов, Андрей Николов и Боян Дановски и т.н. "На финала" и в двата тома има по една значима история без авторов коментар. Първият том завършва с описание на злощастното нелегално превозване на евреите до Палестина (1940 г.). Вторият - с изповедта на Телемак Пенев за престоя му в злокобната "Мантова гробница" в Русчук (1886-1887 г.). Щом човек прочете за зверствата по време на Радославовото управление, не може да не се прекръсти: Боже, опази ни от такова управление!... Боже, дано никога не ставаме пак полицейска държава!... И нека, бих добавил, Боже, да не си пренаписваме историята най-безотговорно! - даже и с художествени средства... Нека да си я четем повечко и в автентичния й вид... Колкото страшно, тъжно и прозаично да звучи!... Понякога.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ