09 Декември 2019понеделник09:03 ч.

Историци се вдигат на бунт срещу МОН

Критикарката на учебници Евелина Келбечева лъже, че е професор, не е дори доцент

/ брой: 123

автор:Велиана Христова

visibility 773

Яростната критикарка на учебниците по история за Х клас Евелина Келбечева се представя пред медиите като професор от Американския университет в Благоевград. Тя обаче не е професор, не е дори доцент, сочи справка на ДУМА в регистъра на академичния състав в Националния център за информация и документация (НАЦИД) при МОН. В регистъра Евелина Петрова Келбечева фигурира единствено като "кандидат на науките", което означава, че е защитила кандидатска дисертация по социалистическо време (днес тази образователна и научна степен се нарича "доктор по"), според историци тя е кандидат на науките по археология.

Келбечева обаче бе привлечена в МОН като един от авторите на учебната програма по история на България и на учебното съдържание за социалистическия период. Тя и журналистът Христо Христов, занимаващ се с ДС - двама лаици в професията, са наети в център на МОН да обучават учителите по история, възмущават се университетски преподаватели. Нещо повече - след като в МОН завърши успешно процедурата по оценяването и одобряването на пет учебника по история за Х клас с авторски колективи от хабилитирани вузовски и академични учени, оценени положително от рецензенти, от комисии и от учителите, Келбечева и Христов подеха публична атака, че в тях престъпленията на "комунистическия режим" не са представени достатъчно пълно. Един от написалите учебника на изд. "Рива" доц. Лъчезар Стоянов пък заяви публично, че "комунизмът" трябва да се описва единствено като престъпен режим, без да се допускат в учебниците положителни факти и оценки за него. Министър Красимир Вълчев ненадейно спря отпечатването на учебниците и изпрати до петте издателства предписание да включат в тях 12 конкретни текста, поискани субективно от Келбечева и Христов. 

Историците специалисти смятат, че политическата атака е изведена на държавно ниво, че в учебниците социалистическият период е представен професионално и в достатъчна степен и че "площадният натиск" срещу известни учени не може да бъде превръщан в държавна политика. Сред преподавателите историци зрее бунт срещу натрапването на лаишки и недоказани тези в учебниците и срещу политическите действия на МОН. В медиите се промъкна версия, че Вълчев е спрял  учебниците по лично разпореждане на Бойко Борисов. В интернет е пусната петиция в защита на академизма срещу политическия диктат и цензура в училището.

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 236

Столичани дишаха въздух с прах три пъти над нормата

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 236

Нов екшън заради водата в Перник

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 236

ГЕРБ приели субсидията в името на бюджета

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 236

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 91

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 99

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ