23 Септември 2019понеделник07:54 ч.

Историци се вдигат на бунт срещу МОН

Критикарката на учебници Евелина Келбечева лъже, че е професор, не е дори доцент

/ брой: 123

автор:Велиана Христова

visibility 565

Яростната критикарка на учебниците по история за Х клас Евелина Келбечева се представя пред медиите като професор от Американския университет в Благоевград. Тя обаче не е професор, не е дори доцент, сочи справка на ДУМА в регистъра на академичния състав в Националния център за информация и документация (НАЦИД) при МОН. В регистъра Евелина Петрова Келбечева фигурира единствено като "кандидат на науките", което означава, че е защитила кандидатска дисертация по социалистическо време (днес тази образователна и научна степен се нарича "доктор по"), според историци тя е кандидат на науките по археология.

Келбечева обаче бе привлечена в МОН като един от авторите на учебната програма по история на България и на учебното съдържание за социалистическия период. Тя и журналистът Христо Христов, занимаващ се с ДС - двама лаици в професията, са наети в център на МОН да обучават учителите по история, възмущават се университетски преподаватели. Нещо повече - след като в МОН завърши успешно процедурата по оценяването и одобряването на пет учебника по история за Х клас с авторски колективи от хабилитирани вузовски и академични учени, оценени положително от рецензенти, от комисии и от учителите, Келбечева и Христов подеха публична атака, че в тях престъпленията на "комунистическия режим" не са представени достатъчно пълно. Един от написалите учебника на изд. "Рива" доц. Лъчезар Стоянов пък заяви публично, че "комунизмът" трябва да се описва единствено като престъпен режим, без да се допускат в учебниците положителни факти и оценки за него. Министър Красимир Вълчев ненадейно спря отпечатването на учебниците и изпрати до петте издателства предписание да включат в тях 12 конкретни текста, поискани субективно от Келбечева и Христов. 

Историците специалисти смятат, че политическата атака е изведена на държавно ниво, че в учебниците социалистическият период е представен професионално и в достатъчна степен и че "площадният натиск" срещу известни учени не може да бъде превръщан в държавна политика. Сред преподавателите историци зрее бунт срещу натрапването на лаишки и недоказани тези в учебниците и срещу политическите действия на МОН. В медиите се промъкна версия, че Вълчев е спрял  учебниците по лично разпореждане на Бойко Борисов. В интернет е пусната петиция в защита на академизма срещу политическия диктат и цензура в училището.

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ