16 Юни 2024неделя17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Историческият шанс на Европа

Бъдещето на Стария континент е немислимо без всички славянски народи, а опитите за изолация на Русия го обричат

/ брой: 58

автор:Павлета Давидова

visibility 3545

"Европа и славянският свят" е поредната книга от проф. Орлин Загоров, която отправя своето предизвикателство към читателите. В близо 250 страници авторът проследява сложните взаимовръзки на славянството и начина, по който то е предопределило облика на днешния свят. Започвайки от понятието "Европа" и европейската идея, проф. Загоров проследява генезиса на славянските корени и достига до перспективите и предизвикателствата, които стоят пред днешните граждани на европейското цяло. С изследването си проф. Загоров засяга значима, но често пъти пренебрегвана от съвременниците ни, тема, свързана с взаимовръзките между славянските народи и тяхната роля за формирането на европейската цивилизация. Авторът има смелостта да анализира опитите на външни сили да пренебрегнат някои от европейските държави в желанието си да изолират държава като Русия.
Сред гостите, уважили представянето на книгата "Европа и славянският свят", бяха представители на дипломатически мисии, на обществени организации, учени и колеги на проф. Загоров. Открояваха се гости от Полския културен институт в София, от посолствата на Руската федерация, Украйна и Беларус, от Национално движение "Русофили", от Славянското дружество в България и др.
Обединена Европа е невъзможна, ако лидерите на държавите продължават с опитите си да изолират Русия от консолидацията, убеден е проф. Загоров. Идеята за обединена Европа предлага историческия шанс да бъдат преодолени различните пантечения, които разделяха хората. Изолацията на Евразия забавя процеса и дори го задълбочава, предупреждава професорът. Авторът напомня, че в днешния глобализиращ се свят народите трябва да следват принципа "нито да се отричаме от себе си, нито да се затваряме в себе си". Приемането на общи европейски ценности и идеи не означава забравяне на миналото и културните особености на народите, допълва професорът.
Загоров е убеден, че в днешния си вид ЕС е по-скоро евроатлантически алианс под силен протекторат на САЩ и НАТО. Великите сили се опитват

да преместят Берлинската стена

към сърцето на Евразия, като искат да изградят ЕС без някои от държавите, които географски и геополитически са част от него, тотално изолирайки Русия.
В книгата си авторът отчита предизвикателствата, които Европа трябва да преодолее. За да се достигне до идеала за обединена Европа, страните от Стария континент трябва да изработят общ модел за конвергенция между установилите се два типа цивилизация на континента. Според проф. Загоров става въпрос за моделите на капиталистическо-индивидуалистическата и социалистическо-колективистическа система. Предимствата на двата модела, както и съчетаването на научно-техническия прогрес и социалната справедливост, ще спомогнат за истинското обединение на Европа. За целта е необходимо да се преодолее и противопоставянето на

Изтока срещу Запада

В труда си проф. Загоров отбелязва, че външни фактори изкуствено се опитват да задълбочат пропастта между двете Европи. По думите му "флиртуването със страните от православната църква" и тези от католическия свят цели възпрепятстването на обединението. По този начин изкуствено се изострят противоречията между славянските народи и по-специално - между тях и Русия.
Загоров се позовава на историческите корени на единството на славянските народи като необходимо условие за единна Европа. Изхождайки от това, авторът констатира, че Старият континент е огромно пространство, притежаващо сложна културна идентичност. Професорът не пропуска да отбележи, че славянската духовност е изиграла голяма роля за формирането на европейската култура и същност.
"Във времена на пазарна икономика, когато всичко се купува и продава, проф. Загоров не продаде своите възгледи", коментира позициите на автора историкът доц. Емилия Лазарова. Темата за славянството и Русия е табу за повечето изследователи и в повечето университети, допълни Лазарова. Тя подкрепи проф. Загоров в избора му на тема, която според нея е значима и важна. Проф. Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на Фондация "Славяни", допълни, че научният труд на проф. Загоров представлява систематизиран модел на славянството като културен генезис. Според него изследванията в България, свързани със славянството и Русия, не са достатъчно разработени и често са пренебрегвани.
В новата си книга проф. Загоров обръща внимание за българското участие в развитието на европейската цивилизация и славянството през Средновековието.

България има съществена роля

като ценен елемент за формирането на славянската цивилизация.
В "Европа и славянският свят" професор Загоров е отделил нужното внимание на специфичните културни особености на европейските страни. Не е пропуснал да проследи и общите им корени, които ги сближават, въпреки различията им. Авторът констатира, че сме на прага на нова историческа епоха. Нейните контури и краски все още не са придобили окончателния си вид. Тя обаче вече е подготвила своите предизвикателства към политическата и интелектуалната собственост на човечеството като цяло, предупреждава професорът. По думите на автора тези процеси се забелязват изключително силно в Европа. Именно затова философията, историята, философската антропология, културологията, етнологията, изкуствознанието и други сфери от живота на хората на Стария континент трябва да бъдат изследвани от специалисти. По този начин ще се разкрият корените на

общата европейска идентичност

както и приноса на отделните култури в нейното формиране и развитие. След като хората вникнат в същността на европейската цивилизация и нейния генезис, тогава обединена Европа ще придобие звършен вид. Проф. Загоров подчертава, че европейската идея не означава ликвидиране на националната идея или размиване на специфичната културна идентичност на народите. Спред автора става въпрос за нова култура на националното съзнание.
Сегрей Фошкин от посолството на Руската федерация заяви, че появата на книгата "Русия и славянските народи" е своевременно и нужно. Той допълни, че славянското културно наследство е основата на европейската кръвоносна система и подобни книги трябва да бъдат представяни в славянските страни.

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1273

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1188

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1117

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1075

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1380

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1284

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1425

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1291

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ