21 Юни 2024петък16:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истина или лъжа?

Подписът на Обама: дали е негов или от "автописалка"?

/ брой: 150

visibility 71

Нанси Бенак
АП

Това е обществена тайна, за която никой в правителството не иска да говори: този грижливо пазен президентски подпис, прибиран в албуми за изрезки или поставян в рамка, за да бъде видян от всички, може изобщо да не е от ръката на президента.
От десетилетия президентите и от двете партии оставят "автописалка" (autopen) да върши част от тежката работа, когато се налага да се подписват. Устройството наскоро бе пуснато в употреба за подписване на закон, както изглежда, за първи път. Когато законодателите удължиха действието на някои разпоредби в Патриотичния акт, президентът Барак Обама беше в чужбина и използва автописалка, за да подпише законопроекта, за което Белият дом мълчи и до ден днешен.
"Постоянно слушам, че автописалката е второто най-охранявано нещо в Белия дом след президента", казва Джак Шок, който е бил оторизиран да използва автописалката на бившия президент Бил Клинтън в качеството си на отговорник за президентските писма и съобщения. Джим Чикони, който отговаряше за използването на автописалките при президента Джордж Буш-старши, си спомня, че пластмасовите шаблони с подписа за устройствата - да, имало е повече от една автописалка - дори се износвали от многократната употреба. Роналд Рейгън е имал 22 различни шаблона с подписи, включващи "Рон", "Дъч" и други вариации, които да подсилят усещането за автентичност на подписите, казва Стивън Кошал, експерт графолог, който преди две години публикува ръководство за президентските подписи, правени с автоматична писалка.
Не само за обикновените американци се използват подписите с автописалка. Кошал казва, че веднъж отишъл в кабинета на вицепрезидента Дан Куейл в Капитолия и забелязал снимка с подписа на президента Буш-старши, който ясно личало, че е от автоматична писалка.
Обама извади президентската автописалка от килера и започна да я използва както никога досега. Докато беше на посещение в Европа през май, Обама дал нареждане на своя екип във Вашингтон да използва автоматичната писалка, за да бъде подписано удължаването на действието на някои от разпоредбите от Патриотичния акт, отнасящи се за борбата с тероризма. Законодателният акт беше одобрен в последната минута от Конгреса и не е имало време той да бъде изпратен със самолет до Франция, за да бъде положен под него подписът на Обама, преди да изтече срокът на правомощията за борба с тероризма. Смята се, че това е първият случай, при който автоматичната писалка е използвана за подписване на законодателен акт, и това не беше посрещнато добре от редица републиканци. Двадесет и един републиканци изпратиха писмо до Обама на 17 юни, в което те се обръщат с молба към него да подпише наново законодателния акт, но този път с истинския си подпис, тъй като подписването с автоматичната писалка "противоречи на конституцията". Екипът на Обама се позова на юридически анализ от двадесет и девет страници, изработен при управлението на президента Буш-младши, чрез който да докаже, че изкуствено направеният подпис не противоречи на конституцията. Ари Флайшър, говорителят на Белия дом при президента Буш-младши, казва, че администрацията на президента Буш-младши е възнамерявала да подпише съвсем малка част законодателни актове с автоматична писалка като тест, "но в крайна сметка Буш просто продължи да подписва документите сам". Той използваше автоматичната писалката за рутинната кореспонденция и снимки, но не и за важни документи, казва Флайшър.
При минали президентски администрации някои съветници в Белия дом бяха склонни да коментират въпроса за автоматичната писалка, но на подобни коментари не се гледа добре, докато президентът все още е на власт. "Стремежът е да се съхрани усещането, че с него има досег и че можеш да се свържеш с него", казва Шок. "Но суровата действителност е, че когато получава по десет хиляди писма на ден, той няма как да се справи сам с цялата тази кореспонденция."
Оказва се, че има различни степени на имитация в президентските подписи. Има предварително одобрени шаблони на писма с дигитални подписи. Има препечатани поздравителни картички за рождени дни и специални събития. Автоматичните писалки като цяло се пазят за по-лична кореспонденция, която не се нуждае от истински подпис, казват представители от минали администрации.
Екипът на Обама не желае много да говори за използването на автоматична писалка. Президентът предпочита да съсредоточи вниманието си върху десетина писма на ден, които той прочита от десетки хиляди, които обикновените хора изпращат до Белия дом. В доста случаи той пише на тези хора, използвайки собствения си подпис. Но президентът не можа да обясни как Патриотичният акт е бил подписан, без да привлече вниманието върху автоматичната писалка. Щом обаче се разбра, Белият дом запази мълчание. Оттам отказаха да дадат каквито и да било подробности за това колко автоматични писалки използва администрацията, как изглеждат или пък за това кой произвежда устройството. И не искайте от Боб Олдинг, чиято компания е водещият производител на автоматични писалки, да обсъжда клиентелата си. "Няма да ви помогна", каза той. "Нашите клиенти не желаят никой друг да знае, че те използват тези устройства". Все пак Олдинг разкри, че когато "има основна промяна в управлението, бизнесът му става напрегнат". Олдинг е президент на базираната в Роквил, щата Мериленд, компания "Дамилик Корп.", чиито устройства за автоматични подписи се продават на цени между две хиляди и десет хиляди долара. Тежките по-стари версии приличат на чертожна дъска и са твърде големи, за да минат през вратата. По-новите модели , които разполагат с микропроцесори и се контролират дигитално, са настолни. Но те все още включват две механични ръце, които движат писалката напред и назад и нагоре и надолу. Машините подписват писмата с горе-долу същото темпо, с което това се върши от човешка ръка. Една машина за автоматично подписване, която подписва купчини документи, може да прави приблизително петстотин подписа на час; а устройствата, на които документите се подават ръчно - около двеста на час. При втория мандат на президента Буш използваната автоматична писалка беше като голяма мебел, която приличаше на чертожна дъска, казва Хайди Смит, която в продължение на две години е отговаряла за кореспонденцията на Буш. Тя казва, че оторизираните да използват автоматичната писалка трябвало да минават през кабинета на изпълнителния секретар в правителствената сграда "Айзенхауер", намираща се до Белия дом, където се съхранява използваната от Буш писалка - модел "Шарпи".
Автоматични писалки се използват от президентите от времето на Дуайт Айзенхауер, казва Кошал, но по-широка употреба те намират при президента Джон Кенеди. Мнозина президенти са имали секретари, които да подписват с тяхното име кореспонденция или документи, казва той. Преди повече от двеста години Томас Джефърсън се сдобива с механично копирно устройство, наричано полиграф, който се прикачвал към писалката му и правел по още едно копие на онова, което пишел. Това допаднало толкова много на Джефърсън, че той написал по този повод: "Вече не мога да живея без полиграфа."
Не само доста заетите президенти разчитат на автоматичните писалки. Те се използват и от хиляди организации, компании и правителствени служители. Доналд Ръмсфелд се опари от това, че докато беше министър на отбраната, подписваше с автописалка съболезнователни телеграми до семействата на американските войници, загинали в бойни действия. Когато се разбра за това през 2004 г., Ръмсфелд заяви, че го е направил, за да "осъществи контакт с опечалените роднини възможно най-бързо". "Дадох нареждане за в бъдеще да подписвам лично всяко писмо", заяви той. Други служители и кандидати са използвали автоматичната писалка като оправдание, за да избегнат поемането на отговорност за документи, на които фигурира тяхното име. Един от тях беше и изпълнителният директор на "Енрон" Кенет Лей, който бе осъден за измама, заговор и заблуждаване на банки въпреки аргументите на неговите адвокати, че не трябва да му се търси отговорност за документи, подписани с автоматична писалка. По-късно обвиненията срещу него бяха оттеглени на друго основание.
И така как да направим разлика между истински подпис и подпис с автоматична писалка? Според Кошал най-добрият начин да се разпознае имитацията е подписът да се наложи върху такъв, за който се знае, че е направен от автоматична писалка, и двата документа да се погледнат на светлина. Ако са напълно еднакви, е твърде вероятно горният да е от автоматична писалка. Но президентите обикновено имат повече от един подпис, за да бъде по-трудно да се разбере, че използват машина да им върши работата. Колкото до подписа на Обама под поправките към Патриотичния акт, направен от автоматична писалка, той може да мине конституционната проверка, но не и тази на Кошал. "Този подпис не струва и пет пари", казва графологът. "Това не е истински подпис."

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ