04 Август 2021сряда23:15 ч.

Краезнание

Искри от неизтляваща жарава

/ брой: 203

автор:Продрум Димов

visibility 1733

И в новото си издание "Песни за небето, песни от небето" ("Барич и сие" ООД - Пазарджик) Никола Попов напомня за безспорните си добри творчески възможности на усърден мемоарист, страстен публицист и полемик. В сюжетно-тематичен план новата му книга е естествено органическо продължение на предишното му заглавие "Горопеци". В тях авторът е излял голямата си обич към хората, роден край и родина от позициите на ревностен и темпераментен краевед.
Същият подход доминира и в новото му произведение, в което ни прави съпричастни на синовното си преклонение пред красотата и обаянието на родната природа и душевност. И може би това го заставя да чува все по-често дълбоко в себе си неукротимия глас на носталгията му по народния бит с изчезналите вече паламарки, сърпове, връщници, пиростии. А заедно с това не скрива болката си и от сполетелите ни тотална разруха и духовен упадък. И колко обидно и унизително за автора звучи нареждането на немалко млади българи сред най-малограмотните им млади връстници в Европа. Срам, който социалистическа България не познаваше.
Никола Попов е автор, който не може да изневери на своята човешка и философска същност. Още от детските години го вълнуват бурните обществено-политически събития у нас. И неслучайно в книгата му отново възкръсва огромното и неописуемо опиянение от голямата народна победа на 9.IХ.1944 г. Събитие - синор на цяла епоха, завоювала достойно място за отечеството ни в Европа и света. За съжаление ентусиазмът и неповторимата строителна динамика на онова време отстъпват в книгата място на толкова огорчения и разочарования, с които ни удостои днешният ден.
"Песни за небето, песни от небето" на Никола Попов представлява своеобразна литературна мозайка от спомени, очерци, разкази, есеистични преживявания на автора. Мислите му ни препращат асоциативно в миналото, водят ни и до родовия му корен в Батак, където дядо му оцелява по чудо по време на варварските изстъпления на поробителите през 1876 г. В книгата битуват в странно съжителство възходът на грандиозното социалистическо съзидание и безкомпромисната, но справедлива присъда на днешния ни унизителен ден.
Книгата ще бъде представена премиерно на 7 септември от 17.30 ч. в зала "Устрем" на Младежкия дом в Пазарджик.
 

Боян Ангелов е новият главен редактор на ДУМА

автор:Дума

visibility 7

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 117

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 105

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 128

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 129

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ