06 Август 2020четвъртък12:59 ч.

Юлиян Петров

Искат Закон за защита на учителя

Синдикат настоява за 1500 лв. чисти пари за стресовата професия, която отблъсква младите

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 4165

Силно стресиращата среда, в която работят учителите, е основната причина, поради която младите бягат от професията. Това показва проучване на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" сред структурите му в страната. Да се приеме Закон за защита на учителя и да се инкриминират проявите на насилие и агресия спрямо него, настоява синдикатът. Въпреки увеличението на учителските заплати и очакването те да растат още, младите хора с учителска правоспособност не желаят да работят като учители, посочва шефът на синдиката Юлиян Петров. Родители, медии, институции не се ангажират достатъчно с помощ за учителите.

Други причини, които отблъскват дипломираните учители, са свръх натоварването с ангажименти, някои - крайно маловажни и ненужни административни и несвойствени задачи; неефективните политики за обща и специална подкрепа на педагозите.

Седмичната заетост на учителя стига до 55-60 часа, а наднормените часове обикновено не се заплащат. Немаловажна причина също е наложеното правило да се приемат деца с увреждания в общото училище при над 26 деца в клас. В престижните училища в паралелка често има по 31-32 ученици, което не отговаря на нормите на съвременното обучение, казват от синдиката. А учителите по география и икономика, по физика и астрономия, по химия, музика, изобразително изкуство, технологии, физическо възпитание седмично работят с по 400-450 ученици от различни възрастови групи. Липсват каквито и да било компенсаторни механизми в професията в разрез с европейските практики. Според анкета на синдиката 97,3% от работещите учители смятат, че няма облекчаване на безкрайната бумащина в  образователните институции.

Чистото трудово възнаграждение на педагозите да стане не по-малко от 1500 лв. в кратък срок, настоява синдикатът. Годишният норматив за преподаване - не повече от 500 часа плюс 36 часа консултации. В паралелка да се допускат не повече от 22-26 ученици; да се намали бумащината в училище, за класен ръководител да се заплащат 100 лв. Ако има дете с увреждания, децата в паралелката да са не повече от 16, предлагат също синдикалистите. Сред другите им предложения е и това МОН заедно с тях да утвърди система за рехабилитация и запазване здравето и работоспособността на учителите, които работят до 65 и повече години.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ