Искаме защитено име на българското розово масло
След внасяне на документите в ЕК ще чакаме около година това да стане факт
/ брой: 188
Сдружението "Българско розово масло" депозира вчера заявление за вписване на българското розово масло като защитено наименование и продукт със защитено географско указание в регистъра на Европейската комисия. Това е отбелязано на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните. В сдружението участват "Булаттарс продакшан компани", "Еньо Бончев продакшан", "Интермед 1", "Салвина", "Натюрбейс", "Роза Етерна", "Розариум" и "Гама 2003".
В заявлението на Сдружение "Българско розово масло" се съдържа подробна информация за основните характеристики на продукта, метод и фази на производство, съхранение, етикетиране на продукта; описание на границите на географското място, където се отглеждат розите. Приложени са и доказателства, че продуктът произхожда от посочената географска област, както и данни за контрола върху производството на българско розово масло.
В срок от един месец след публикуване на заявлението за вписване Министерството на земеделието и храните приема евентуални възражения срещу подаденото заявление. След това документите ще бъдат внесени в Европейската комисия, където следват нови проверки и процедури. Този период продължава около година и половина.
България е световен лидер в производството на розово масло. Годишно у нас се правят 1,5 тона от него, което прави страната ни най-големият производител в света. За получаването на 1 кг розово масло са необходими от 3 до 5 тона розов цвят. В света има почти 200 вида и повече от 18 000 сорта рози. Розопроизводството в България се основава на вида "Rosa damascena" и "Rosa alba". Розопроизводителите са около 2100, а отглежданите от тях растения заемат общо 38 хиляди дка.
Розово масло изнасяме основно за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония. През последните две години цените на розовото масло са рекордно високи. Един килограм от него струва над 6000 евро.