15 Септември 2019неделя13:20 ч.

Индустриалци предупредиха за поскъпване на газа

автор:Дума

visibility 434

Очаква се поскъпване на природния газ, обявиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. От организацията изпратиха отворено писмо до ресорния министър Теменужка Петкова, шефа на КЕВР Иван Иванов и директорите на "Булгаргаз" Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Предупреждението им идва на фона на заявеното от "Булгаргаз" предложение цената на природния газ да спадне от 1 юли.
Според индустриалците ще се случи точно обратното - цените ще тръгнат нагоре заради увеличените със 150 процента такси за пренос на газа през територията на Румъния. Те са изчислили, че заради новите такси, потребителите в България ще трябва да платят допълнително 18 млн. евро към сметките за природен газ през следващата газова година от октомври 2019-а.
Асоциацията посочва, че обединява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които отговарят за повече от 80% от индустриалното потребление и са основната група крайни клиенти на пазара за природен газ в България.
Според организацията на фона на обявените от управляващите първи стъпки към диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на заден план е оставена тема, която се отнася до интеграцията с регионалните пазар в контекста на идеята за газоразпределителен център "Балкан", известен още като хъб.
Организацията също така заяви, че ще сезира Европейската комисия за възпрепятстване на интегритета на регионалния пазар от страна на Румъния, тъй като нейният газов оператор "Трансгаз" продължава да ограничава конкуренцията като блокира достъпа до местния си добив за чужди играчи. Това на свой ред пречи на българската индустрия да търси различни източници на природен газ.
В писмото се посочва, че "Трансгаз" бе обект на разследване от ЕК за ограничаване конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа. Няма обаче информация за развитието по делото на ЕК, което се очаква да приключи по същия начин като това срещу руската "Газпром" – с поемане на ангажименти за отстраняване на проблемите.
В допълнение към нерешените все още препятствия от страна на "Трансгаз", румънският оператор спешно и непрозрачно е утвърдил нови тарифи за пренос през транзитната си газопреносна мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020, по изчисление на БФИЕК се равнява на до 150%  спрямо сегашната тарифа. Според федерацията това е кроссубсидиране между необходимите годишни приходи за транзит и пренос по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния, за сметка на крайните клиенти в регионалните пазари, в това число България. Организацията оценява допълнителните разходи за пренос през Румъния на близо 18 млн. евро годишно, което ще доведе до поне 3 процента ръст на крайните цени на природния газ за всички клиенти в България. Това на практика ще нулира ефекта за българския пазар от сключените в последно време от "Булгаргаз" сделки с алтернативни източници на природен газ извън "Газпром".

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ