03 Декември 2020четвъртък03:56 ч.

Позиция

Импийчмънт поради слабоумие?

/ брой: 267

автор:Велко Вълканов

visibility 2281

Тия дни президентът Росен Плевнелиев смая света с дълбоките си прозрения. В интервю за в. "Индипендънт он сънди" той заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа. НАТО и ЕС трябвало да направят всичко необходимо, за да възпрат надигащата се опасност от руска агресия. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си, призовава Запада г-н Плевнелиев. Той изказа и предположението, че масираните кибератаки срещу българските институции се дирижират пряко от Москва.
Без всякакво съмнение изявлението на Плевнелиев е силно смущаващо. От него побърза да се разграничи вицепрезидентът Маргарита Попова, та и самият премиер Бойко Борисов. Представители на АБВ изказаха мнението, че с поведението си Росен Плевнелиев се е превърнал в опасност за държавата, поради което ставало наложително незабавно да подаде оставка. Лидерът на БСП Михаил Миков изказа убеждението, че Плевнелиев работи срещу националните интереси на България. Той подчерта, че е възможно заедно с други парламентарно представени партии да се обсъди въпросът за евентуален импийчмънт на президента.
Наистина съществуват всички фактически основания да се иска отстраняването на Плевнелиев от високия държавен пост. Няма съмнение, че той застрашава националните интереси на страната. Но дали така обсъжданото поведение на Плевнелиев покрива белезите на правното понятие "държавна измяна"? Само когато установим държавна измяна в собствения й смисъл, само тогава можем да поставим и въпроса за импийчмънта. 
Като юрист трудно мога да приема, че в случая имаме работа с държавна измяна в нейния същински правен смисъл. Няма да навлизам в конкретен анализ на понятието, но съвършено очевидно е, че държавната измяна е волева проява на човек, който има съзнание за това, което върши. Силно се боя, че Плевнелиев просто не знае какво върши. Прав е може би Румен Петков, според когото в поведението на Плевнелиев откриваме белези на определена деменция, т.е. на определено (политическо) слабоумие. Колкото и опасно да е, слабоумието не дава правно основание да се иска съответен импийчмънт. Конституцията не е предвидила възможността президентът да бъде отстраняван от поста поради състояние, което не му позволява да упражнява с разум възложените му високи отговорности.
При така очертаната правна ситуация трябва да приемем Плевнелиев като божие наказание, срещу което можем да противопоставим единствено и само своето безсилие. Слабоумието не е основание да се иска импийчмънт. Ще трябва да си изтърпим до края на мандата му този наш президент. Заради слабоумието, което ние преди време проявихме, като гласувахме за него.

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ