03 Октомври 2023вторник14:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петър Курумбашев:

Имотите ще светят като шестолъчна звезда над Цветанов

Вече няма да върви номерът с поредната Анна-Мария, казва депутатът от КБ

/ брой: 244

автор:Искра Милева

visibility 2132

ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ е роден на 28 януари 1968 г. в Плевен. Завършва Техническия университет със специалност "Изчислителна техника". От 1991 до 1994 г. е продуцент на предаването по БНТ "Ку-Ку". От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столична община. През 2009-а е избран за народен представител с листата на Коалиция за България в 41-ото НС. Семеен, с три деца.


- Г-н Курумбашев, през последните дни се завъртя една трогателна сага с едни апартаменти на Цветан Цветанов. И всичко това при обещанията на ГЕРБ за прозрачност при управлението им...
- Обещанията за прозрачност важат за останалите, но не важат за самите управляващи от ГЕРБ. Както между другото ще видим и от тази история. Второто, което направи впечатление, е, че премиерът Борисов доста образно подкрепя своя вицепремиер и каза, че имал подкрепата на евроатлантическите партньори. Аз не съм чул нашите евроатлантически партньори да подкрепят Цветанов по темата с апартаментите.
- Кашата с цифрите, спестяванията, платеното кеш и по банков път за тези имоти стана доста голяма...
- Като гледам съдбата на Симеон Дянков и на Цветан Цветанов, неволно си припомням съдбата на други двама вицепремиери в лицето на Бакърджиев и Божков. Даже Божков, заслужено или не, остана с името Господин 10%. Може би Цветанов ще остане с името Господин 6 апартамента. Наистина историята е интересна от гледна точка на това, че Цветан Цветанов в края на 2007 г. е декларирал всичко на всичко 50 хил. лв. В края на 2009-а той вече има над 100 хил. лв. спестявания и е платил за апартамент 150 хил. лв. Така се оказва, че той има 250 хил. лв. Тази разлика от 200 хил. лв. е направена за две години, а в тези две години Цветан Цветанов е председател на ПП ГЕРБ. Тук излизат два въпроса. Как тази сума е получил за две години един председател на политическа партия, по какви договори - консултантски ли? С какви възнаграждения? И вторият въпрос, който излиза и е много интересен. Как той успява да си купи апартаменти в най-престижния квартал на София на по-малко от половината от пазарната цена? Тогава беше пикът на имотите в София и в България и цената за такова добро място в кв. "Изток" бе между 1200-1500 евро на квадрат. Оттам нататък вече излизат и въпросите за фирмата, която е продала тези имоти на г-н вицепремиера - дали и защо по същото време печели обществени поръчки, примерно в едно общинско дружество като "Топлофикация-София".
- Коя е фирмата?
- TVB (Ти Ви Би). И тук вече излиза въпросът за морала в политиката. Аз даже знаех между другото, че Цветанов така беше декларирал, че всъщност той работи на обществени начала за ПП ГЕРБ и работи безплатно, без пари за ГЕРБ. Аз бях много трогнат, че има такива председатели на политически партии. От друга страна, когато имаш нулев доход, получаваш кредит за 60 хил. евро. Банките в България не правят така. Като дадат кредит на някого за 59 или за 60 хил. евро, те искат човек да докаже някакъв доход, пък дори и 300 лв. Интересно да се проследят декларациите на Цветанов за периода 2007, 2008, 2009 г.
- Получава се, че като държавен служител пък Цветано е спестил толкова пари, че да вняса средно по 2000 лв. за погасяване на кредитите си...
- Получава се, че е спестил някъде поне около 120 хил. лв. и аз искам да видя държавни служители в България, независимо на какво ниво се намират в държавната администрация, но при положение че и мъжът, и жената работят там, са успели да спестят 120 хил. лв. Дори не само за 2 години. Питам се за колко години могат да спестят 120 хил. лв. Или иначе казано, спешно ми се налага да спестя едни 120 хил. лв. Другото, което прави впечатление, беше също и реакцията на шефа на НАП, който, видите ли, като научил новината, вместо да започне проверка, отишъл и се обадил на този, който проверява. Каква работа има Стефанов да ходи да пита този, който ще проверява, и каква работа има да ходи да пита премиера? Ако случайно трябва да пита някого, защото аз си мисля, че в такъв случай просто няма какво да пита, трябва да си почва проверката. Но той има един пряк началник, който се казва Симеон Дянков. Той пък точно на него не се обажда.
- Явно трябва винаги да се пита премиерът...
- Ясно, да! Това е хубаво, защото, от друга страна, пък накрая г-н Борисов ще бъде добре информиран за това, което се случва, и няма да се намира в състоянието на постоянна изненада, в което често изпада.
- Той доста се умълча през последните дни...
- И на мен също ми направи впечатление, че като изключим бронираните медии, дори и доста услужливите други медии всъщност тиражираха тази новина. Тъй като тази история с шестте апартамента на Цветанов не е нещо, което се е разчуло в петък, и не е нещо, което е открил Яне Янев. Тя е известна наистина поне от две години, но изведнъж за някаква история, която всички много добре знаят в българския политически живот, изведнъж ахват и казват - я виж ти, така ли било...
- Да, но все пак никой от властта не е словоохотлив по тази тема и се говори за какво ли не друго...
- Това е класически начин да се отговаря, включително аз видях как и Цветан Цветанов нападна журналист, защото бил задавал въпросите на Яне Янев. Дори декларацията на ПГ на ГЕРБ беше изпълнена с квалификации към политическите опоненти. Но нямаше никакъв коментар за това тези факти верни ли са или не. Пак се бяга по смисъла от отговора на въпроса. Или пък когато започне да се отговаря по същество, почват да се появяват някакви странни факти. Защото например аз си спомням, че г-н Цветанов каза в интервюто си, че неговите депозити, с които той бил купил апартамента, били от 1995-1996 г. Аз си спомням - хората, които имахме депозити от 1995-1996 г., през 1997-а вече ги нямахме.
- Как ще се развие този скандал според вас?
- Тези 6 апартамента ще светят като една шестолъчна звезва над МВР-главата г-н Цветанов, независимо как ще завърши този скандал. Защото българинът все пак ще си зададе въпроса - един човек, който е получил четири апартамента по наследство, пък в свободното си време, като става председател на политическа партия, която идва на власт и която вече управлява София, си купува още два. При положение че очевидно не разполага с тези доходи. И ще си зададе въпроса дали този човек може да преследва останалите, при които изглежда например, че не са си платили данъчните задължения или са забогатели по един, да го кажем, неясен начин. Започвам да се притеснявам и че законопроектът, който Маргарита Попова предложи - ако се установи разлика от 60 хил. лв. между декларирано и установено имущество - дали първият му клиент няма да се окаже точно г-н Цветанов. А иначе като цяло премиерът е в тежка позиция, тъй като той е в ситуацията да избира с кого от двамата си вицепремиери и в каква последователност да се раздели, тъй като вече няма да върви номерът с поредната Анна-Мария. Другото, което ми направи впечатление, е - вижте само хронологията на събитията за един ден. Излизат студенти, след това казват, че на 1 ноември ще протестират, след това излизат лекарите - също през ноември, след многократни лъжи, излизат хората от "Брикел", които знаят, че тази фабрика ще бъде спряна, съобщава се, че индивидуалните сметки по професионалните пенсионни фондове ще бъдат национализирани, заради което вчера борсата само за момента на съобщаване на новината падна с повече от 2%, и се задава въпрос на вицепремиера. Той казва - ние имаме пълната подкрепа на нашите партньори от Бавария. Тоест става дума за пълна липса на връзка между това, което се случва в живота, и това, че той е щастлив, че вчера е бил в Бавария.
- И...
- Всъщност те си пеят едни и същи песни: за това каква подкрепа имат, че за първи път от 20 години каква борба се случвала с корупцията, а всъщност не виждат, че само за ден има четири факта, на които трябва да имам четири конкретни отговора. Когато им зададеш конкретните въпроси, всъщност те не коментират фактите, а изкарват виновни само тези, които ги създават, няма значение дали са журналисти или политици. Моето усещане е, че виновните ще стават все повече.
- Важно е да се откриват обекти...
- Откакто Бойко Борисов откри покрив на зала. След това могат да открият IV етаж, след това тоалетните... Така че повече от ясно е накъде работи тази пропагандна машина, но проблемът им е друг, че те наистина се откъсват от реалността и че наистина бяха избрани от българския народ да правят реформи, и че наистина трябваше да съкращават разходи през 2010 и през 2011-а, но те не ги правят. Правят едни бюджети копи-пейст като разходи, а приходите очевидно са по-малко и с това закъсват цели сектори като култура, като образование, като здравеопазване, което се вижда с просто око.
- Кой ще е пръв - "Цецо" или "Симо"?
- Е, човек не може да стреля едновременно в двата си крака. За мен, като изключим моралната шестолъчна звезда на Цветанов, сериозният проблем е с икономическата политика, която провежда Симеон Дянков. Така че според мен там е по-сериозният проблем и всъщност съветът да бъде отстранен Дянков, мисля че му беше даден на премиера преди много време, а за г-н Цветанов е малко още рано да се коментира в тази посока. Аз лично се надявам, че колегите от ГЕРБ ще приемат предложението да има временна парламентарна анкетна комисия, която да установи фактите, и след това вече да се произнасят конкретни искания или оценки.
 

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 116

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 120

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 105

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 122

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ