01 Декември 2021сряда21:33 ч.

Георги Кадиев

Георги Кадиев:

Има пандемия от купувачи на гласове

Връщането на свободата на хората, усещането за равнопоставеност и справедливост, е приказката, която искаме да разкажем, категоричен е водачът на "БСП за България" в 27 МИР

/ брой: 129

автор:Павлета Давидова

visibility 781

Интервю на Павлета Давидова

Георги КАДИЕВ е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немската езикова гимназия в града. Има висше образование в Московския държавен институт по международни отношения със специализация Виетнам, Лаос, Камбоджа.  Той има магистратура по Дипломатически науки и международни отношения в Университета Лестър, Великобритания и магистратура по Публична администрация в Kennedy School of Government, Харвард. Владее английски, немски, руски, полски и виетнамски езици. Бил е член на БСП, както и народен представител в 40-то и 42-то НС от квотата на БСП. От 2005 г. до 2007 г. Георги Кадиев е заместник-министър на финансите. На 16 февруари 2016 г. създава гражданска платформа "Нормална държава", коалиционен партньор на "БСП за България" и водач на листата на лявата коалиция в Стара Загора.

- Г-н Кадиев, при обявяването на споразумението ви с БСП обявихте, че искате да разкажете "лявата приказка" за България... Каква е тя, кои са добрите и лошите герои в нея?

- Случи се нещо хубаво в лявото пространство - това е обединението на леви партии и формирования преди изборите. Ние сме едно семейство и направихме първата, макар и малка крачка още преди парламентарните избори. Предстоят още крачки напред. Надявам се това да продължи дълго време. Лявото е изгубило толкова много пространство и територия, че ни очаква изключително много работа. Ще успеем само ако сме заедно и с обединени усилия.

Новата приказка, която искам да разкажем, е тази за смяната на модела, създаден от Бойко Борисов в България. Да сложим край на модела "Който е близо до мен има бизнес, който е срещу мен - няма бизнес, няма и препитание". Във всеки град, във всяка община, във всяка област има структури на властта, оплетени с 2-3 фирми, които на практика командват всичко. В големите общини на Старозагорска област е феодализъм, в малките - робовладелство. Кметове плюс една-две фирми, често техни чрез подставени лица, определят обществените поръчки, работните места, абсолютно всичко. Връщането на свободата на хората, правото на инициативност, усещането за равнопоставеност и справедливост, е приказката, която искаме да разкажем.

- Още в началото започнахте да събирате сигнали за купен вот, нередности и дерибейства, отзовават ли се хората, колко жалби получихте и какво ще се случи от тук насетне?

- Имаме над 200 сигнала с приблизително 230 имена на купувачи на гласове. Не знам дали в България има пандемия на КОВИД, но със сигурност има пандемия на купувачи на гласове. В област Стара Загора това е най-добрият бизнес след "Марица-Изток". Всички сигнали са предадени на МВР-Стара Загора при среща с тях. Продължаваме да събираме, в списък има криминални елементи, лихвари, фирми за бързи кредити, магазинери, бензинаджии и кой ли не. Пресичането на тази практика е абсолютно възможно и изборите в Благоевград го показаха - ниската избирателна активност там частично се дължи и на потиснатия купен вот.

- МВР вече открито заговори за акции срещу купения вот, хората сякаш започнаха по-често да споделят и подават сигнали. Смятате ли, че страхът си отива и предстоят ли по-честни избори?

- Смятам, че предстоят по-честни избори. До голяма степен отговорността е на Министерството на вътрешните работи. Аз съм абсолютно убеден, че там знаят за 99,99% от това, което им даваме като сигнали, но смисълът на нашата акция беше и МВР да знае, че и ние знаем, че ще следим както за купуване на гласове, така и за действията на МВР. Ако те, както в миналото, са се обръщали с гръб към купувачите и са се правили, че не виждат какво става по нареждане на техните шефове, и сега продължат по същия начин, ние ще искаме техните оставки на следващия ден след изборите. Така както хората ще искат нашите оставки, ако ние не се справим на изборите.

- Водач сте в 27 МИР, регионът сякаш има много проблеми, кои са основните въпроси, които не търпят отлагане и как смятате да ги решите, ако бъдете избран за народен представител?

- Проблем номер едно е бъдещето на комплекса "Марица-Изток", в който работят 10 000 служители и още около 100 хиляди, които са в частните фирми и извършват дейности около комплекса - храна, транспорт, ремонтни дейности и др. Затварянето на комплекса, след бездействието на Бойко Борисов и на правителството на ГЕРБ през 2019, на практика  обрича не само Стара Загора, а и околни области като Хасково, Ямбол и Сливен на превръщане в треторазрядни области без почти никакво препитание, без работа и без доход. 50% от семействата в Стара Загора по някакъв начин получават препитание от комплекса, което ще изчезне за миг само след 3-4 години. 

В момента се разглеждат различните технологични решения - улавяне на въглеродния окис, складиране под земята, изгаряне, преминаване на газ и т.н. За мен всичко това е втора крачка, след първата - възможно удължаване работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 и Мини "Марица-Изток" с няколко години, за да може да се намери спокойно технологично решение. Технологиите се развиват много бързо и всяка година, която имаме допълнително, е глътка въздух. Това е първата задача - трябва веднага да се тръгне към Брюксел. Очаквам от сегашното правителство и сегашното Министерство на енергетиката да се опитат да предоговорят с Брюксел. Нека започнат процеса, а ние ще го продължим.

- Всъщност, до тази ситуация не се ли стигна точно от продължителното отлагане на българските власти да вземат мерки, тъй като се очакваше да бъдем притиснати да затворим подобни производства?

- Това е една от причините. Втората е, че не достатъчно ясно казахме, че няма да затворим комплекса, така както го направи Полша. През декември 2019 г. поляците, при които 80% от електроенергията се добива от ТЕЦ-ове на въглища, казаха: ние не можем да си позволим да ги загубим, напускаме преговорите. На 28 април 2021 г., само преди 2 месеца, полското правителство обяви, че е постигнало "историческо" споразумение със синдикатите на "Солидарност" мините в Полша да бъдат затворени през 2049 година. А ние ще ги затворим през 2025 г. Ето това е правителство, това са синдикати, които се борят за собственото си производство и работни места. Борисов и депутатите от ГЕРБ от Стара Загора тотално се провалиха в тази задача. 

- 45-то Народно събрание не успя да създаде стабилно парламентарно управление и правителство, какво очаквате от 46-то НС?

- Изразявам лично мнение, тъй като нямаме коалиционно решение все още. Очаквам да бъде създадено правителство и Коалиция "БСП за България" да бъде незаобиколим фактор в него. Който иска наша подкрепа, сядаме за открити, прозрачни коалиционни преговори. Подхвърляния от типа "ние ще предложим правителство, пък от коалицията на БСП ако искат, да ни подкрепят" са несериозни. Бяха възможни април, за да махнем Борисов, но вече - не.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 110

Юбилей на Върховния административен съд

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Отчетите на партиите ще са отделно за всеки вид избори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 137

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 145

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ