28 Ноември 2021неделя14:54 ч.

Има човек - има проблем

/ брой: 216

автор:Лилия Томова

visibility 1319

Сталин го няма отдавна, ама... Да не се стряскат господата и другарите - не е "призивно" заглавието на коментара. И следпразнична Деветосептемврийска носталгия не е. Става дума за болната напоследък европейска тема - депортирането на роми от Франция, между тях - и български роми. Те са нищожно малък брой в сравнение с румънските си събратя. Но са български граждани.
И няма защо да громим политиката на френската държава - тя е достатъчно стара демокрация, за да не замълчи при действията на  управниците си, които я резилят пред Европа и света. Това си е тяхна работа, а нашата е да не се свиваме по ъглите, да не навеждаме глави, да защитим правата на сънародниците си.
Защото - каквото ни е обществото, такива са и те. Оставени две десетилетия на произвола на съдбата, гладни, често - голи и боси, за да нахранят децата си, понякога правят зулуми. Много от нас сме патили от това и трябва да търсим причините.
Автор и приятел на ДУМА, повече известен като "циганинът от ЦК" - Господин Колев, твърди: "Никога преди не съм усетил нито лошо отношение към себе си, нито подигравка към етноса си". И без да се сърди, че по традиция си му викаме "циганин", припомня за малцинствения отдел в БКП, където е работил с отличен екип, имало е и арменски, и турски сектор. Проучвали са проблемите за решаване - жилища, прекратяване на скитничеството, осигуряване на работа и домове.
Всъщност какво друго днес искат българските роми? Нали същото? Във властта има, надявам се, и хора с памет - те защо не отворят очите на "баш влиятелните"?
Или неизречено, но по сталински ще я караме - "Има човек - има проблем"?
Защото властимащите не просто мълчат, те откровено подкрепят френската грешка. Няма основание да се смята, че има нарушение на френското законодателство или на европейските директиви по отношение на нашите граждани, рече външният ни министър пред Дарик радио. Така ли? А защо тогава "доброволният" характер на репатрирането беше осъден от международната общност, Съвета на Европа, папа Бенедикт ХVI, защо е толкова остра позицията на ООН? Защо директорът на представителството на правозащитниците от "Амнести Интернешънъл" към ЕС в Брюксел Никълъс Бигър коментира като расизъм и расистко говорене нещата, които със сигурност се случват във Франция днес? И защо, не на последно място, много българи подкрепиха в събота ромския протест пред френското посолство?
Така че българският външен министър, дори и многопартийник, е длъжен да защитава българските интереси. Ако може. Ако не - да се научи.
Всичко друго е срамен абсурд.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1484

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1697

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 677

/ брой: 228

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1547

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1492

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5843

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 982

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ