25 Май 2024събота16:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Идва ли времето на качествената преса?

Именно тя е обект на анализ в новото издание "Пресжурналистиката" на Владимир Симеонов

/ брой: 180

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2025

Качествената преса не просто информира. Тя се стреми да обогати познанията на своята аудитория, стимулира я към размисъл и собствена оценка на реалността, помага й да формира своите възгледи и ценностни системи. Дали е дошло времето на качествената преса? Предстои да видим. Но колкото по-рано, толкова по-добре. Това са уводни думи на Владимир Симеонов към новото му издание "Пресжурналистиката", което наскоро излезе от УИ "Св. Климент Охридски". Тази именно преса е обект на анализ в книгата на известния журналист, теоретик на печата, специалист по книгоиздаване, университетски преподавател и автор на научни издания.
Изхождайки от тезата за същността на пресата - да интерпретира публично ставащото в обществото, доц. Симеонов подробно разглежда въпросите за нейната специфика и функции, за журналистическото познание, за редакционната политика и професионалната идеология, похвати за писане в пресата, средства на въздействие, аргументация и т.н. Владимир Симеонов спира вниманието си на структурата на съвременната редакция, връзката и зависимостта между планирането и производството на броя, продажбите, рекламата и бюджета на редакцията. В книгата се разглежда пространно и вторият, равностойно важен компонент - аудиторията, с нейната типология, информационно поведение и читателски интерес. Специален акцент се поставя върху нейното изучаване - "резултатите от проучванията на аудиторията са истинско богатство за всяка редакция", подчертава авторът.
Тази книга без напрежение, някак едновременно спокойно и ловко, измъква пресжурналистиката от свойското, но и объркващо чувство, което оставят всекидневните срещи с нея, и я превръща в предмет на знанието, в наука, в дисциплина. Дисциплинира я, но не за да я лиши от свободата й, а за да я подготви за пре-по-даване. За да я вземе от предходниците и да я предаде на идващите. Това отбелязва доц. Георги Лозанов. 
Тази книга увенчава десетилетия изследователски път, белязан с някои от най-оригиналните научни прозрения на българската теория на масовата комуникация. Владимир Симеонов преподава пресжурналистика повече от 35 години и създаде поколение творци в нашата вестникарска практика. Той винаги гледа към пресата с поглед не само на изследовател, а и на журналист - дълги години от професионалния му път минават в редакцията. Вестниците. Вестникът. Журналистическият текст. Редакцията. Читателите. Читателят. Обществото... Който се вълнува от тези теми, ще намери в книгата на Владимир Симеонов четиво, което ще му бъде и полезно, и интересно, пише Джими Найденов.
 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ