22 Септември 2019неделя10:52 ч.

И Яворов на търг

/ брой: 122

автор:Велиана Христова

visibility 1218

Продава се урегулиран поземлен имот, триетажна къща с много стаи. На търг. За близо милион и триста първоначална цена. Върху имота има тежести - разни ипотеки и продажби на идеални части. Ама иначе е супер - на "Раковски" 136, в центъра на София. Паметник на културата. Частният съдия-изпълнител обаче не е написал в обявата, че има още екстри: прекрасен паметник в двора, все има цветя в скута му; вътре - една лична библиотека, ръкописи, балдахини, скулптури, оригинални фотографии, една оръжейна колекция, вещи. Пък и действащ литературен музей като черешка на тортата. Тъй, тъй - сетихте ли се? Именно. Продават Яворов на търг за милион и триста!           

Не знам защо не умират от срам старите софиянци и защо още не сме се струпали да браним атрактивния имот. Вярно, не е градинка в краен жилищен комплекс, дето са я нападнали багерите. Обаче са надошли валяци да мачкат паметта ни, да сквернят това емблематично място на стара литературна и културна София и да тревожат духа на един знаменит поет, оставил в душите ни темперамента на бунтаря и революционера, мъката на бедняка и участта на бежанец, теменужената нежност на две хубави очи, красотата на словото си и острата горчивина от една простреляна неистова и фатална любов.  

Още миналата година искаха да продадат къщата на Яворов, но нямаше желаещи. Частна собственост била, на фирма принадлежала, управителят и собственикът на фирмата са се счепкали в съдебни спорове. Няма такава държава! Да лепнеш върху националните си светини етикета "всичко за продан!" Общината се отказа да придобие къщата, понеже не била изяснена собствеността й, пък и сградата искала сериозно укрепване. Вярно, за разлика от барбекютата по покривите на едни мезонети такива сгради, които са в душата, не в портфейла ти, все не се знае на кого са... И все някой иска да кяри от тях.     

Затова, хора, софиянци, помислете си и вие. Цената щяла да пада...  

Дий, воле, дий!

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ