19 Април 2024петък11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

И Нощта на учените - онлайн

55 научни и образователни институции показват тайните на знанието в 25 града у нас от 27 до 29 ноември

/ брой: 224

автор:Велиана Христова

visibility 994

От десетина години насам Европейската нощ на учените и у нас предлага на любознателната публика интересни срещи със знанието и неговите творци. За първи път тази година обаче събитието ще се проведе онлайн заради проблемите с КОВИД-пандемията. Не си мислете обаче, че това е малшанс - напротив. В нормално време хората, които обичат науката и се интересуват от нея, биха искали да посетят множество събития в тази инициатива, но човек не може да бъде навсякъде. Затова пък чрез интернет възможностите този път са много по-големи.

Събитията за Нощта на учените започнаха още през септември, а кулминацията ще е с официалното откриване на 27 ноември в 18 часа, като изявите ще продължат до 29-и. В тях участват 20 основни и 35 асоциирани партньори - научни и образователни институции, фирми от 25 града в страната - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в селищата на община Долна Митрополия, на научноизследователския кораб на БАН "Академик", в Родопската теснолинейка. Сред научните партньори в проекта са БАН с множество нейни институти, лаборатории и музеи, Медицинските университети в София и Пловдив, ХТМУ, Астрономическата обсерватория на Софийския университет, Техническите университети в София и Габрово, МГУ, Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Националната спортна академия.

 Централната програма ще се излъчва на адрес https://fresher-researchersnight.bg/ и в социалните мрежи на проекта - https://www.facebook.com/ResearchersBG и You Tube - Европейска нощ на учените, както и в сайтовете и профилите в социалните мрежи на всички партнори в инициативата. Така жадните за знания българи от страната ще могат да гледат демонстрации и експерименти в различни научни области - от откриването на останки от динозаврите, през технологиите на голямата химия до богатството на българския фолклор, да участват във викторини, срещи с учени, лекции, научни дискусии за широка публика, музикални и поетични изпълнения на учени, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, видеоклип и есе, научни кафенета. Само интервютата с български учени, качени вече в интернет, са над 30. Всеки ще може да се докосне до науката, която е навсякъде около нас, без да си даваме сметка за това. 

Европейската нощ на учените 2020 - FRESHER, е проект, финансиран от Европейската комисия по програмата "Мария Склодовска-Кюри", който се провежда едновременно в над 300 града в Европа и по света. У нас партньор е и Британският съвет. Тази година инициативата е с акцент върху темата за опазването на растителния свят на планетата, ролята на растенията за човешкото здраве, за икономиката, връзката им с математиката, технологиите, културата и пр. При виртуалната разходка из Ботаническата градина на БАН например, любопитните може да видят тази най-богата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 3300 вида растения от всички континенти се отглеждат тук. Над 1200 образеца са декоративните сортове, създадените от човека: рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотични американски фуксии (обички), японски кленове, сортове на хвойни, туи, лъжекипариси и други. В презентацията на 27 ноември от 19.30 часа ще бъдат показани растения, типични за есенно-зимния сезон, както и техните полезни свойства и специфики. 

Немалко от интервютата, срещите, презентациите, анкетите онлайн целят да се повдигне интересът на хората, неизкушени в науката, към нейната роля за развитието на обществото, към това какво работят учените, към тежките проблеми на изследователската дейност у нас, създадени от лошото отношение на властта към сектора, недостатъчното финансиране, изтичането на мозъци. Хайде да си отговорим на въпросите страх ли ги е властниците от тези, които са умни и можещи; защо не използват техните знания и постижения; защо са оставили науката у нас на последно място в ЕС по финансиране (0,14% от БВП публични инвестиции при средно 1,5% в Евросъюза); защо не коригират нефелните си решения според съветите, които им дават изследователите... Стотици български учени ще участват в инициативата и, ако се намерят управляващи, които се интересуват от науката като основа за бъдещето на България, срещите онлайн може да се окажат доста полезни за тях.  

От академиците до учениците 

Една от интересните инициативи преди кулминацията на събитието бе срещата на ученици с академици на БАН и разговорът "Как протича денят на един академик". Трудно е обаче да се отделят идеи с гриф "интересно", понеже в цялата страна пропагандирането на науката и запознаването с нейната дейност и резултати протича в твърде атрактивни форми.  

В Тракийския университет в Стара Загора Нощта на учените ще започне още от 15 часа с отворени лаборатории на висшето училище. Електронното управление, разбира се, е сред най-дискутираните теми, особено в условията на пандемията, затова една от дискусиите е на тема "за" или "против" електронните дневници в училище. Основен акцент в програмата на университета е интерактивната сесия "Науката в полза на обществото и прогреса: от глобалните открития към местни приложения и дейности" с участието на гост лектори от испанския университет "Мигел Хермандез". Представители на бизнеса ще разкажат за постиженията чрез иновативни технологии в различни сфери. Предвидени са и по-занимателни изяви като "ателието", в което може да се види как части от старите технически устройства, отдавна излезли от употреба, се превръщат в модерни бижута. Или представянето на писатели фантасти, чиито идеи за бъдещето вече се сбъдват. Ще има и хай-тех парти с учени - музикално-увеселителна вечер на открито. В Регионалната библиотека "Захарий Княжески" ще представят възможностите за дигитализиране на библиотечните фондове под мотото "От книжката към мишката".

В Благоевград на 27 ноември от 18.30 часа ще представят работата си Центърът по функционални изследвания в спорта и кинезитерапията и Центърът за съвременни биоинформатични изследвания в ЮЗУ - дигитално във фейсбук страницата на университета. Въпроси към учените от двата центъра ще може да се задават в коментар под видеото. 

Във Варна Медицинският университет е решил да покаже пред деца, ученици, студенти, учени и граждани колко разнообразна може да бъде научната дейност. Основната тема, около която са обединени всички инициативи, е "Науката преобразява животи". Събитията, организирани от университета, ще се проведат във Варна, Шумен и Велико Търново. Разнообразната научна и забавна програма включва интересни демонстрации за деца и ученици, научни дискусии, подходящи за широка публика, конкурси с награди за победителите, прожекции на филми, срещи с учени и изложби, разкриващи значението на научните постижения във всекидневния живот. Планирани са и други творчески прояви, които ще покажат на младите хора различните роли на изследователите в обществото, казват организаторите.

В Плевен Регионалният исторически музей се включва в Нощта на учените в продължение на два дни - 27 и 28 ноември. Тук и темите са разнообразни, и са поканени гости от други университети. Темите на демонстрацията на образователна инициатива "Университет за деца" ще са восъкът и втвърдяването отвън навътре, земетресенията, сеизмичните вълни и ефектът им върху високите сгради, както и кой е най-земетръсният регион на планетата. Защо трябва да се пречистват отпадъчните води и как става това с помощта на науката ще разкаже д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Инж. Радослав Тонев пак от УАСГ ще проследи как водата се придвижва от извора до кранчето на чешмата вкъщи. Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на Софийския университет канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации "О, гръм и мълнии!" В Бургас, който също участва в Нощта на учените, имат традиции в общуването между учени и ученици - градът неведнъж бе домакин на форума "Траки", представящ игра, разработена по задължителния материал по история за V-VII клас. Тя е разработена по научен труд на проф. Малвина Русева, реализирана е от специалисти от Института по математика и информатика на БАН и Изследователския институт по автоматизация и изчислителна техника на Унгарската академия на науките. За основа на играта е използвана могилата "Оструша" в Долината на тракийските царе. Учениците чрез игра научават повече за траките, за техния бит, култура, традиции. Те отговарят на въпроси и загадки, които ги отвеждат към следващата зала в гробницата 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ