15 Юли 2020сряда02:31 ч.

И датчаните не ни искат в Шенген

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 102

Датски евродепутати от всички политически групи обявиха, че правителството им трябва да подкрепи Франция и Германия и да не допуска преждевременно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В писмо до премиера на Дания те заявяват, че двете страни не трябва да бъдат приети в "Шенген", докато имат проблеми с корупцията и организираната престъпност.
Писмото е подкрепено от Бент Бентсен от ЕНП, Кристел Шалдмуз от групата на социалистите, Емили Тюрюнен от зелените и Йенс Роде от групата на либералите.
Досега България се ползва с подкрепа в Европейския парламент, но по-рано тази седмица Йенс Роде заедно с други двама либерали - Александер Алваро (Германия) и Ян Мюлдер (Холандия) - поискаха да няма обвързване с конкретни срокове за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Датските евродепутати също посочват, че не трябва да бъде поеман ангажимент за конкретен срок, в който двете страни да бъдат приети в "Шенген". Прави впечатление, че зад призива стои и евродепутат от ЕНП, на която българското правителство много разчита да окаже влияние на Германия и Франция да променят позициите си срещу приемането на София.
"Не е редно Европейският съюз да прибързва с разширяването на Шенген, защото сме изправени пред предизвикателство с корупцията в полицията и по границите. Освен това гражданите в Западна Европа все по-често са жертва на кражби и обири, извършени в голяма част от случаите от румънски престъпници. Затова трябва сериозно да поставим на България и Румъния въпроса: "Наистина ли сте готови за Шенген?". Аз не съм сигурен, и затова смятам, че ще е грешка да определяме дата за влизането им", коментира Йенс Роде.
България и Румъния вече изпълниха техническите критерии за членство в "Шенген", но Франция, Германия и други страни се обявиха за отлагане на присъединяването, а решението за членство се взима с пълен консенсус от всички страни членки.
 

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ