01 Юни 2020понеделник20:43 ч.

И без класации...

/ брой: 75

автор:Павлета Давидова

visibility 494

За пореден път България получи незавидна позиция в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото. Някои ще повдигнат резонния въпрос кой "гласува" в тази анкета и няма ли изкривяване заради подбора на питаните... Тук това обаче няма значение. Защото всички знаем, че свобода на медиите в България няма. Има малки островчета, в които правото на мнение все още се цени, но и те са застрашени от наводнение, причинено най-често от икономически, макар и политически подплатени атаки. Страхуват ни, докато не ни откажат да съществуваме като журналисти. Иначе свободия на словоблудството и жълторията - бол.

Нима някой е изненадан от констатациите на "Репортерите", че корупцията и съглашателството между медии, политици и олигарси e широко разпространено в България? Новина ли е, че правителството разпределя пари за медиите при пълна непрозрачност, което най-общо занулява критичността към властта? Нима не забелязваме как промяната в собствеността на големите телевизии промени и "любимците" им, как БНТ съвсем неприкрито започна да фаворизира управляващите? 

Мястото ни в международната класация няма никакво значение. Нито ще имат такова коментарите на политиците, които ще "разсъждават" по темата. Значение има журналистическият нюх - да надушиш новината. Да подхванеш не скандала, а проблема. Важна е отговорността да го разнищиш и смелостта да го направиш публично. Значение има и колегиалността - да признаеш, когато някой си е свършил работата, да го подкрепиш, когато се нуждае от подкрепа (или закрила). На истинския журналист не му пука дали е в нечий списък за похвали или мъмрене. Той иска да разкрива, да споделя, да решава. Да може да мисли самостоятелно и да защитава позицията си. Не бива да го забравяме, нито да позволяваме опитите на силните на днешния ден да ни правят слаби. Журналистите трябва да бъдат реалисти и да показват истината. Колкото и тежка да е тя за някои. Само тогава ще бъдем истински свободни.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ