23 Февруари 2020неделя18:37 ч.

Това - да, това - не

"Художници" обезобразяват и метрото

Вездесъщите драскачи и цапачи, които със спрейове са омазали цяла София, вече оставят скверни писания по седалки, врати и прозорци под безучастния поглед на градските власти

/ брой: 157

автор:Богдан Иванов

visibility 3598

Красиво, елегантно, модерно, полезно - едва ли има последните години по-впечатляващо постижение в развитието на София от метрото. Строи се с бързи темпове, на картата на града се появяват все нови и нови станции, под земята влакчетата без светофари и без задръствания стигат до най-отдалечените квартали на столицата  и няколко пъти скъсяват времето за придвижване. Не съм чул някой да е недоволен, да оспорва, да отрича - всички са на един акъл: метрото е вълшебно спасение за София!
Нещо повече - то сякаш е специална територия, която се отличава със своята чистота и ред. Те тук са на власт - респектират, изискват и всеки се съобразява, така че там, където минават хиляди, десетки хиляди хора за един ден, не се виждат грозни следи от човешкото движение, няма хаос, мръсотия, изкъртени плочки, повредени пейки.
За жалост обаче вездесъщите драскачи, мазачи, цапачи със спрейовете започнаха да оставят скверни писания и в съвсем новото метро: по някои седалки, по прозорци, по врати, по стени вече със спрей са надраскани идиотщини и гадости. По стените на метростанциите се лепят реклами, съобщения, афиши. Асансьорите за инвалиди, възрастни и майки с колички целите са омазани с боя и облепени с реклами - опетнени, похабени.
С две думи: не вземе ли управата на града спешно мерки срещу вандалите, скоро метрото ще се превърне в същата порутена кочина, каквато е целият град и цялата държава!
София от години е обезобразена безподобно. Сградите по най-красивите, най-известните улици са омазани с бои и спрейове на височина човешки ръст и повече. Дори току-що ремонтирани от собствениците им за десетки хиляди левове кооперации, направени естетично, изискано, веднага биват омаскарявани.
Вгледайте се каква картина предлага бул. "Васил Левски" - от НДК до ул. "Граф Игнатиев" и по-нататък. Вижте старата стилна сграда зад паметника на патриарх Евтимий, вижте бул. "Патриарх Евтимий", както и всяка пресечна уличка. Погледнете какво става по "Цариградско шосе" от езерото в парка и нагоре, към "Четвърти километър". По "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Граф Игнатиев", "Гурко", "Александър Стамболийски", "Фритьоф Нансен", "Алабин", "Сливница", "Константин Величков", "Дондуков", "Мадрид", "Пиротска"...
По-добре не да се изброяват похабените улици, а да се напишат имената на случайно оцелелите от вандалщини - така ще бъде много по-лесно и хиляди пъти по-кратко!
Вижте градинки, пейки, чешми, фонтани, будки, спирки на транспорта, подлези (за някои дадени цели торби пари за ремонт току-що),  трансформатори, табелки с разписанието на автобуси и трамваи, пътни знаци, рекламни табла... За куриоз - омазват се даже сгради на министерства, агенции, държавни ведомства.
Само един пример - входът на община "Лозенец", на 100 метра от НДК, така е надраскан, както и всичко наоколо, че кметът, който всяка сутрин минава оттам, би трябвало сън да го не хваща от противната гледка, но той явно сладко спи и никак не е развълнуван и съкрушен. А още по-малко е амбициран да се справи с безобразието...
Ако беше лесна работа, с един парцал и една кофа вода човек да изчисти. Лошото е, че днешните бои и спрейове проникват в мазилката дълбоко и следите остават кажи-речи вечно. За да бъдат премахнати, нужно е да се пребоядиса всяка втора сграда в София, а това значи луди пари.
Кои са злосторниците и защо никой не ги закача?
Това са най-вече тийнейджъри, млади хора, които искат да изразят някакъв често пъти неясен протест или просто да напакостят. Кметицата Йорданка Фандъкова ги обявява за художници, без да слага думата художник в кавички. За жалост тези млади хора нямат нищо общо с художеството, нито биха приели да "рисуват" само на определените за това места от общината, както наивно си мисли кметицата.
Знайно е: най-сладко е забраненото! Уж забранено, защото няма глобени, няма принудени да работят за благото на обществото злосторници, няма контрол. Значи е разрешено, нали?!
Общинска полиция, сума ти полицаи от Националната полиция, частни охранителни фирми, стотици контрольори по трамваи, автобуси, метро, тролейбуси, а нито един наказан за обезобразяването на София! Нито един!
И понеже кметицата, иначе интелигентна и приятна във всяко отношение жена, вдига рамене безпомощно, ще й се притека на помощ със следната история.
 В островния град-държава Сингапур (територия 583 кв.км, население 4,5 млн.) швейцарски студент е заловен да омазва със спрей един от вагоните на метрото. Осъден е светкавично на затвор, огромна глоба и... бой с пръчки в центъра на Сингапур. Въпреки упоритите ходатайства за помилване от властите на авторитетна Швейцария, където в банки се намират половината пари на света, всички наказания са изпълнени!
Преди три-четири месеца същото сполетя двама германски младежи - пак там и пак за оплескване на метрото със спрей!
Скоро говорих с българка - връщаше се от Сингапур. Каза ми: Много съм обикаляла света, но чудо като Сингапур не съм видяла - неземна красота, неземна хармония, неземно разбирателство, ред и дисциплина! Страна на бъдещето!
Това обаче не става от само себе си, а с умна стратегия, строгост, възпитание, контрол. И с драконовски мерки срещу нарушителите. Основоположник на всичко е един мъдър човек - Ли Куан Ю, министър-председател от 1959 до 1990 г., който само за едно поколение успява да възроди бившата колония, да я доведе до благоденствие чрез строги закони, ниска корупция, ниска престъпност, прозрачност, преуспяваща икономика и да сътвори невиждано стопанско чудо.
На 92-годишна възраст той си отиде през март т.г., но ще бъде помнен винаги като "бащата на Сингапур". За да отдадат почит към него, към делото му, пред ковчега на Ли сведоха глави най-първите държавници на света!
Ясно е, че хората са го измислили: умна стратегия, строгост, възпитание, контрол. Решим ли все пак да приемем, че столичната управа има някаква, макар и мъглява стратегия по проблема, то останалото липсва - къде са контролът, строгостта, възпитанието. Кога кметицата Йорданка Фандъкова ще преодолее характерната й свенливост и нерешителност и ще тропне с юмрук по масата?
Редно е да призная - тя даде хубав пример с портретите на наши възрожденци, революционери, благодетели, нарисувани от истински художници върху трафопостове и калкани на панелни блокове, с ефектните графити върху ТЕЦ "София", с портретите на големите ни спортисти Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Валентин Йорданов на Околовръстно шосе, с преобразените приятно подлези на "Подуяне". За такива идеи, при това осъществени талантливо, само "Браво!" и "Ура!"
Няколко птички обаче пролет не правят. Тук говорим за другото - хилядите скверни послания, ксенофобски надписи, мръсотии на български и английски, уродливи рисунки, които вече пъплят и в новото метро и заплашват да се превърнат в емблема на София!
Има една приказка: "С трици маймуни да ловиш!" Сещам се за нея понеже напоследък се пише за машина, която ще чисти цялата тази гадост с... трици!? Колко е полезна, как няма нищо да й се опре, къде може да се приложи, кога ще започне работа... Но никой не казва, че за да изчисти обезобразена до неузнаваемост София, тя трябва да работи хиляди години, а да се купят 10-20 или повече такива машини ще бъде извънредно скъпо.
Преди време на спирка "Окръжна болница" видях двама баш майстори, които пред очите ми, сякаш с магия, така почистиха и лъснаха омазаната стъклена спирка, че тя блесна като нова. Носеха десет вида инструменти, химикали, гъби, четки, кофи с някаква много специална пяна. Стоях наблизо възхитен и не можех да си затворя устата от почуда.
Заговорих ги и от тях разбрах, че са от фирма за почистване, могат всичко в бранша, и общината има договор с тях да се грижат за стъклените спирки. Само че поради липса на пари е съкратила рязко броя на чистачите и те сега са останали само няколко души. Е, може би точно такава фирма е нужна и за метрото, която с вълшебната си работа поне него да поддържа като специална територия на чистотата, красотата и реда в София.  
И пак отново, за трети път: контрол, строгост, възпитание! Когато стотина злосторници бъдат глобени по 1000, по 3000 или по 5000 лева за безобразията си, щом бъдат заставени от властите месеци наред чрез общественополезен труд да отстраняват гадостите, които са "нарисували", ефектът много бързо ще се прояви. Понеже, няма спор, българинът, в доста случаи е дебелоглав и упорит бандюга, разбира безпогрешно от две неща: да го цапардосаш с тоягата здраво и да му бръкнеш дълбоко в джоба.
В цапардосването, кой знае защо, казват, няма европейски финес!? Докато в бъркането дълбоко в джоба...
Тъй че на ред е общината и по-точно: Общинският съвет и кметицата Фандъкова. Я да ги видим сега кога и какво ще направят...

х     х     х

Ако някому тези бележки звучат остро и тук-таме поучително, нека се поразходи, за да си "припомни" как изглеждат улиците на София. Тогава без колебание ще се убеди колко деликатно, нежно, даже гальовно е написаното тук и колко по-различна е великата шаячна правда, както казват Иля Илф и Евгений Петров...


Три от хубавите примери за разкрасяване на София: светецът от Байлово дядо Добри, портрети на неколцина велики българи, шампионката на висок скок Стефка Костадинова

Обезобразяването на метрото уж започва с тихи стъпки, но...София днес, покорена от вандалите

Снимки Благовеста Цветкова
            

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 189

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 154

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 224

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 221

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1727

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1613

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 418

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 483

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ