05 Август 2020сряда05:42 ч.

Таланти и поклонници

Художник и икономистка управляват царство на пчелите

Иван Стефанов и съпругата му Красимира майсторят мед с божествен аромат, прославили са се чак в САЩ и вярват, че само с много труд, любов и мерак може да се постигне добър резултат във всяко начинание.

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 3478

Миглена Иванова

Малцина са хората, които успяват да съчетаят работата и хобито си. Още по-малко са онези, които принадлежат на изкуството и на пчеларството едновременно. Един от тях е българинът Иван Стефанов. 
Роден в с. Костел, той живее в гр. Елена отдавна. Вече над 35 години работи успешно в областта на дизайна, аранжорството и пчеларството. Водена от любознателност да науча как се добива истински мед, търся начин да се запозная с него. Благодарение на мой близък от еленското с. Шилковци намирам Иван Стефанов. Кошерите му са на няколко километра от града в закътано място - близо до дървета, храсти и градини.
Преди да навлезем в царството на пчелите, Стефанов ни предлага специални костюми срещу ужилване. Усещам спокойствие и близост, природата ме грабва в огромните си прегръдки. Запознавам се с Красимира, която също е пчелар и е неотлъчно до Иван над 10 години. От икономист се преквалифицирала и усърдно работи като пчелар.  
Защо медът се смята за храна на боговете? Как един продукт може да бъде панацея за толкова човешки болежки и да служи за естествен антибиотик?
Без да се колебае, Иван изрежда само част от лечебните свойства на меда: помага при смущения в сърдечния ритъм, укрепва имунната система, лекува бъбречни и гинекологични заболявания, действа целебно при туберкулоза и язва на стомаха, импотентност, грип и безсъние, стомашно-чревни заболявания, колити, възпаление на сливиците, напикаване при децата, чернодробни заболявания.
Споделяме, че българинът доста боледува и прибягва до скъпи и недотам ефикасни лекарства. Самият Иван е изпробвал години наред лечебните свойства на меда. Той и Красимира не влизат в лекарски кабинети от години. Помагат и на хората, като предлагат различни медни продукти. Чужденците са удивени от качествата на меда и са чести клиенти на двамата пчелари.
    Стефанов е убеден, че меракът и мотивацията са водещи за начинаещия в този бизнес. Защото пчелите жилят, а това не е добре, допълва Иван.
Едно малко отклонение от разговора ме кара да чертая нов щрих във визията на пчеларя. Оказва се, че в момента е аранжор към Търговската организация във Велико Търново. През 1961 г. е завършил средното Художествено училище в София. Изработвал е проекти, плакати, аранжирал е витрини на големи обекти. Участвал е на Пловдивския панаир, на изложби в Чехия. Казва, че красотата и естетиката от подредбата му помагат в работата цял живот. Сега наред с пчеларството Стефанов се отдава на графиката и живопистта.
Какво го е подтикнало да започне бизнес с мед и пчели?
    Негов близък от Елена имал 10 кошера. Той го запалил по пчеларството, но Иван взел решение едва след две години размишления и четене на подходяща литература. Отначало купил 5 кошера и близо 6 години се занимавал с пчели в родното си село. Постепенно увлечението прераснало в професия и кошерите станали 20, днес са над 100.
Ето малко подробности за дебрите на  пчеларската професия.
Пчелният мед представлява хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите върху живите части на растенията. Тях пчелите събират, трансформират и комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.
Има два вида мед - нектарен и манов.
Въглехидратите в меда представляват 95 на сто от сухото вещество. Съдържанието му е от глюкоза, фруктоза и захари. В него има вода, органични киселини, минерални вещества, аминокиселини, витамини.
През август се свалят отделенията за мед (магазините). Системите на работа са различни в зависимост от природните условия. В Елена работят с Дадан-Блатови кошери, което носи и своите предимства заради улеснената работа на пчеларите при тукашните природни особености. В този край пашата е по-малка, но пък може да се добие чист мед от акация, билки, манов, липов.
Уникалният манов мед е добре познат и е на почит в Европа и САЩ благодарение на българските производители на мед, които го изнасят. Немците например изкупили огромни количества и ги предлагали на техния пазар. Каква е тайната на мановия мед? 
Добива се в близост до дъбови и борови гори, при определен климат, при който се сменят дъждът, студът, топлината. Така се получава течност, наречена мана. Пчелите улавят сладостта по листата на планинските дървета и изсмукват соковете, в резултат на което имаме налице тъмен мед. Той е двойно преработен. Веднъж се преработва от  личинките по листата и втори път - по гълтачните жлези на пчелата. Медът е концентриран антиоксидант, който успешно лекува бактериални заболявания.
Благодатно място за мановия мед е Странджа планина. Иван Стефанов добива мед от глухарче, череша, слива, глог. Понякога при хубаво време медът представлява смес от акация и глог, което е лекарство за сърдечноболни хора. Иван е убеден, че природата е важен съдник за всички процеси. Случва се да очакват акациев мед, но дъждовете стават причина да се появи тъмният манов мед. 
Най-ароматен е медът, представляващ букет от всички видове билки - маточина, мащерка, мента, магарешки бодил, горска ягода, шипка, къпина, чиито листа са лековити.
Ако човек спазва най-елементарни правила, може да се спаси от тривиални заболявания като грип и жълтеница. Рецептата за здраве е чай с температура 30-40 градуса, мед и лимон.
Еленският пчелар казва, че медът се отличава с цвят, вкус и аромат. Цветът може да варира от светложълт, жълт, кафяв до тъмнокафяв. По-светлият цвят идва от кристализацията, а по-тъмният се получава от продължително съхранение. Цветът се повлиява от съдържанието на манган, желязо и други пепелни вещества.
Уникалните пчелни продукти са 7 на брой. Мед, восък, цветен прашец, който се събира от мъжките цветове и се носи от крачетата на пчелите във вид на лековити топченца. Пчелната отрова пък е против ревматизъм, стига да те жилят по 30-50 пчели на ден и да не си алергичен. Иван е пример за жилен човек - особено през пролетта. Други ценни продукти са пчелното млечице и млечицето от търтеи, използвано за мъжки стимулант. То е бяла течност и служи за храна на пчелите. Пчелното млечице действа благотворно на раково болни хора.
Особено ценен продукт е пчелният клей под формата на пурички, който се дъвче. От него се приготвя тинктура от 100 мл етилов спирт и настърган клей, който престоява в течността няколко дни. От тинктурата се приемат по 20 капки по три пъти на ден преди хранене. Така можем да бъдем сигурни, че грипът ще забрави за нас. 
Важен пчелен продукт е и прополисът, който успокоява болката. От него се изработват пластири срещу болежки в коляното и костната система.
Как да разпознаем истинския от фалшивия мед?
Медът се разваля от водата, когато не се вентилира достатъчно добре в кошера. Вентилацията се извършва от пчелите. Стефанов обръща внимание на търговците, че не бива да прибързват с изваждането на питите, преди да е постигната достатъчна сухост на продукта. Не е важно количеството, а качеството, казва Иван.
Добиването на тази божествена храна е сложен и отговорен процес. 
Интересен факт е, че за да събере 1 кг мед, пчелата трябва да кацне върху 8 млн. цвята. Пренася го в медоносното си стомахче в кошера и продължава да вентилира течността цяла нощ.
Тук следват няколко съвета на пчеларя:
По-добре е пчелите да се хранят с мед, а не със захар.
Не бива да се изоставят пчелите, а да се следи да не бъдат нападнати от по-силни семейства, които могат да убият по-слабите. Пчелите усещат къде има пчелно семейство без майка.
Готовите и запечатани пити се отпечатват от восъка и се подреждат в центрофугата за центрофугиране. От една пита се добиват 1,2 кг мед. Той се съхранява в тенекии и буркани, етикетира се.
Неотдавна Иван и Краси отишли при роднини в Бостън и се срещнали с местни пчелари. Завързали приятелство с тамошното сдружение на пчеларите. Българите обаче учудили американците с познанията си и широкото използване на прополис за лечение.  Пробвали от американския мед, но нашият се оказал по-ароматен.
Стефанов казва, че истинският мед се захаровсва след 2 месеца. В последно време на пазара продавали мед от царевица или захарна тръстика. Бил по-евтин, но пък неистински. Нектарът от борови връхчета също не е мед, казва Иван.
Пчелното млечице подобрява състоянието при ракови заболявания. Във Франция имат подобен опит за облекчаване на болката. Диабетно болни могат да употребяват акациев мед, но задължително след консултация с лекар.
Не бива да се поставят антибиотици и нафталин в кошерите. За подобни нарушения да има санкции, категоричен е Стефанов. Цената на меда зависи от пазара. В Турция и Гърция тя е по-висока от цената на българския пазар.
Говорим с Иван за поощряване на родното производство и за държавна субсидия на бизнеса. Той е от хората, които участват активно в обществения и професионалния живот. Би искал да има достатъчно пространство за работа и за прием на хора от различни краища на страната и чужбина за обмяна на опит. Досега е обучил на пчеларство 13 души.
Иван Стефанов има отличия и грамоти за висококачествен пчелен мед от конкурса на Събора в памет на Марко Вачков - патриарх на българското пчеларство, по случай 100 години от създаването на пчеларските дружества в Сухиндол и В. Търново през 2001 г.
Притежава грамота от дружество "Пчела" в Елена след Първия международен фестивал на меда в Несебър през 2002 г. Стефанов е получил отличие и от Първата национална среща на производителите на пчеларски и билкарски стоки и природосъобразни храни през май 2002 г.
Иван е автор на логото на етикетите си. В двора му се намира едно негово творение, представляващо дървена пластика на пчела, която е израз на трудолюбие. А за да си добър в занаята, трябва да работиш неуморно, отсичат Иван и Красимира. 
Какво ще посътветват хората?
Да изключат от менюто си захарта и бялото брашно, съвременните подсладители не са препоръчителни.
Близостта с природата дава сили и живот.
Каква е формулата за щастие?
Голяма загадка в любовта е всекидневното доказване на истинските чувства, разкрива Стефанов. Медарят признава, че неговата половинка е енергична и весела, казва, че я обича и че няма случайности на този свят. Неведоми сили подтикнали Красимира да напусне морската столица преди години и да намери голямата любов на живота си в  Балкана. Така икономистката от Варна се сбогувала с честите депресии и с шумния град.
И двамата пожелават на читателите да бъдат здрави, да живеят в чиста природна среда, държавата да пази своите граждани, да развиваме биологично пчеларство, да се гордеем с постиженията си и да имаме по-голямо самочувствие. 
 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ