04 Август 2021сряда22:59 ч.

Христо Юскеселиев - с перо и камера

Известният фоторепортер разказва за трудните и щастливите моменти в професията

/ брой: 223

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1034

Като фотожурналист съм имал щастието и възможността да се срещам с политици, културни дейци и хора с най-различни професии и съдби. Старал съм се да намеря език със събеседника си, да го предразположа, да бъда до неговия свят, защото моето вътрешно убеждение е, че репортерът трябва да умее да разговаря и с царя, и с пъдаря.
С тези думи известният фотограф-художник и фоторепортер Христо Юскеселиев въвежда читателите в автобиографичната си книга "Тити - една камера, един живот", издадена от ИК "Гутенберг". През 50-годишната си активна творческа кариера той е верен на максимата, че за фоторепортера няма препятствия: ако ти затворят вратата, ще влезеш през ключалката, ако я запушат, ще влезеш през комина, но снимка трябва да има. Затова и между десетките разказани в книгата истории от неговата практика има немалко стъписващи, удивителни или пък комични ситуации. При Тити фотографията е наследствена страст, изкуство, занаят - баща му Иван Юскеселиев започва работа като фоторепортер още около 1920 г. на миналия век. А пък фотографската династия Юскеселиеви е известна с още неколцина професионалисти, някои от които продължават да работят и днес в печатните медии.
Авторът пристрастно, сърдечно и интересно разказва за своите колеги, за напрегнатите и инфрактните моменти във всекидневника, за срещите си с известни личности от политиката, културата, науката, спорта, както и с редица неизвестни хора на труда в хилядите му пътувания из близки и далечни кътчета на България, за цената на това да бъдеш винаги "на първата линия" или да успееш да заемеш най-добрата гледна точка. И да не забравяме - във времена, когато удобствата на дигиталната камера бяха непознати и всичко се правеше ръчно, а заснетото беше "скрита картинка" до момента, в който фотографът не прояви филма и не изкопира снимките. Приблизително 1/3 от книгата съдържа фотографии - малка част от огромния архив на автора, както и няколко любопитни кадъра, заснети от неговия баща.
Христо Юскеселиев е роден в София през 1933 г. През 1959 г. завършва философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". С фотография се занимава от 1949 г. като сътрудник във вестниците "Народен спорт", "Септемврийче", "Здравен фронт", "Студентска трибуна", сп. "Народна кооперация", но от 1950 до 1958 г. основно публикува във в. "Народна младеж". От юни 1958 г. постъпва на работа във "Вечерни новини" и е завеждащ фотоотдела до 1995 г. Междувременно активно сътрудничи в продължение на 25 години на сп. "Българска музика", на Съюза на българските композитори и на "Балкантон" със снимки на изпълнители за оформлението на грамофонни плочи. Автор е на фотоилюстрациите на 15 книги.
Носител е на званието фотограф-художник. Удостоен е със "Златно перо" на Съюза на българските журналисти. Участвал е и е награждаван във фотоизложби у нас. Негови снимки са представени в Интерпрес фото в Букурещ, Будапеща, Варшава, Москва, Атина и в Биенале по художествена фотография.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ