29 Юли 2021четвъртък04:41 ч.

Интервю

Христо Проданов: Българите са готови за промяна

Избирайки БСП да управлява, избираме по-добро място за живеене, в което в центъра са хората, а не корпорациите, казва водачът на листата на "БСП за България" в 23-ти МИР в София

/ брой: 49

автор:Деси Велева

visibility 840

ХРИСТО ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е председател на РС на БСП в столичния район "Триадица". Зам.-председател на ГС на БСП в София. Народен представител от "БСП за България" в 44-тото НС, зам.-председател на парламентарната група. Владее английски и руски език.

"Промените, които искаме, ще нарушат много финансови интереси на различните лобита, на които им харесва настоящото развитие на държавата" 

"Моделът на мутро-мафиотското управление е вреден за България" 

- Г-н Проданов, БСП даде заявка, че ще води позитивна предизборна кампания. Какво означава това?

- В БСП сме си поставили за цел да запознаем българските граждани с основните ни идеи за развитието на страната през следващите четири години. Не смятаме, че е необходимо да ги убеждаваме, че ГЕРБ са най-корумпираното и най-продажното управление. Това всички го знаят и виждат. Позитивна кампания означава да убедим българите, че избирайки БСП да управлява България, страната ще стане по-хубаво място за живеене.

- Ако се приеме, че силата на ГЕРБ е в противопоставянето и разединението, къде е силата на БСП?

- Силата на БСП е в ясния и конкретен план, заложен в платформата ни за управление, защото промяната е належаща и необходима. Моделът на мутро-мафиотското управление, което по всякакъв начин е обвързано с политическата власт, е вреден за България.

- Какво ви кара да смятате, че социалистическата партия може да е първа политическа сила?

- Виждаме настроенията в обществото - то е готово за промяна. Този модел, който вече 12 години управлява България, не бива да се допуска да продължава.

Нека да направим сравнение със съседна Румъния. Когато ни приемаха в Европейския съюз, се пазехме да не ни разглеждат в един пакет с румънците, защото те ни дърпаха назад. Те бяха изостанали във всяко отношение - по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по средна работна заплата, по минимална заплата, по пенсии. Всичко това вече е точно обратното - сега ние сме изоставащите. През годините, през които получавахме европейските средства, румънците ги използваха по-умело за развитието на страната и на икономиката. Докато нашето управление се възползваше единствено от възможността да краде от тези европари и това е реалната картина у нас.

- Как бихте представили хората от листата във вашия район?

- Те са млади, перспективни, с добра визитка, с подходяща биография. Имаме ИТ специалисти, лекари, изтъкнати спортисти, представители на научните среди, от целия спектър, който е необходим, за да имаме широко представителство в бъдещото Народно събрание.

- Като водач на листа в София имате поглед върху проблемите на града. Кои са онези въпроси, които се натрупаха като неразрешени през последните години?

 - Те са идентични с проблемите в цялата страна - лошото управление на общинската и държавната собственост. Знаем как се управляват държавните предприятия на най-високо ниво, същото се случва и в Столичната община. Наскоро излезе кредитен рейтинг, в който София е обрисувана цялата в бяло. Но никой не обръща внимание на това, че всички общински дружества, чийто принципал е Столичната община и кметът Йорданка Фандъкова, са затънали в дългове до гуша. Ще дам добре известен пример с "Топлофикация". Само тя дължи близо 1 милиард лева на "Булгаргаз", който е практически в несъстоятелност. Така че Столичната община не тегли кредити, но в същото време чрез своите общински дружества взема заеми и те са докарани почти до фалит.

Инфраструктурата в София е под всякаква критика. Виждаме, че се правят постоянно ремонти на ремонтите. Това показва единствено, че много се краде от тях. Свидетели сме на асфалтиране и постоянно преасфалтиране. Появи се и проблем с метрото, което беше пуснато едва преди половин година, а се случи голяма авария с него.

Друг проблем са сметоизвозването и сметопочистването. Софиянци дават все повече и повече пари за чистене, в същото време услугата не става по-добра. Когато имаше локдаун, предлагахме както на Столичната община, така и на всички общини, да направят отстъпка в такса смет на заведенията. Няма нищо по-логично от това. Редно беше, след като се генерират по-малко отпадъци, да се преразгледа и договорът с концесионера. Това не беше прието в столицата, а в същото време за летище "София" се направи компромис. Под претекст, че коронакризата е ударила тази сфера, на концесионера му бе направена отстъпка десет години да не плаща концесионна такса. Значи за малките не може да се правят отстъпки, а за големите - може, при това доста щедри.

Транспортът също е наболяла тема, особено на фона на пандемията, която доведе до намаляване на пътниците. Очевидно е, че поради тази причина той ще понесе значителни финансови щети, но това важи почти за всяка друга сфера.

- Какво тогава е нужно на София?

- На София, както и на България, е нужна коренна промяна. Вярвам, че реформите, които трябва да се осъществят и в здравеопазването, и в образованието, и в другите обществени сектори, ще бъдат полезни. И този, който ще ги направи след изборите, а именно - БСП, ще срещне доста сериозна съпротива. Защото промените ще нарушат много финансови интереси на различните лобита, на които им харесва настоящото развитие на държавата. Но в крайна сметка чисто политически, чисто държавнически, наистина трябва да се реже до кокал. Защото в противен случай, ако продължаваме по този начин, както през последните 20-30 години, след още толкова години няма да има нужда нито от партии, нито от синдикати, нито от работодателски и неправителствени организации. Защото няма да има българи. Всички сме свидетели, че за последните десетилетия България се стопи с близо 2 милиона души. И ако продължаваме по същия път на развитие и със същия начин на управление на страната, след 30 години ще сме по-малко от 3 милиона българи.

- Какви послания в този смисъл изпращате на българските граждани?

- Основното ни послание е нашето мото на предизборната кампания - "С грижа за хората". Вярваме, че основната грижа на държавата трябва да бъде за хората, а не както е сега - за корпорациите. Сегашното управление се интересува от интересите на корпорациите, защитава техните лобистки интереси, като вкарва в Народното събрание лобистки закони и ги приема. Ние от БСП вярваме, че в центъра трябва да са хората, защото те са основните производители, основните потребители. Те са основата, чрез която може да съществува държавата.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ