Храната като лекарство
Най-известният британски специалист по хранене и водещ журналист в сферата на науката и медицината са автори на книгата, издадена и у нас от "Ентусиаст"
/ брой: 259
С наближаването на зимата, освен с подмяна на гардероба, студеният сезон настъпва и с увеличаване на риска за здравето ни. Ставаме жертва на настинки, на все по-разпространяващите се и разнообразни вируси, боледуваме от грип или отново се "обаждат" стари проблеми и хронични заболявания. Научно доказано е, че повечето здравословни проблеми се дължат не само на начина ни на живот, но и силно зависят от храната, която консумираме. Книгата "Как да се лекуваме с храна" от топдиетолога Патрик Холфорд и известния журналист Джером Бърн, която "Ентусиаст" публикува у нас, предлага естествени, нелекарствени средства за справяне с често срещани здравословни проблеми и дава научнообосновани отговори кои са алтернативите на медикаментите. Патрик Холфорд и Джером Бърн правят подробни проучвания и се позовават на солидните си научни опити, в резултат на които твърдят, че много хронични и социалнозначими заболявания могат да бъдат облекчени с подходяща диета.
Авторите призовават да бъдем внимателни по отношение на използването на медикаменти и предлагат алтернатива на много от тях - храната като лекарство. Тя може да помогне да подобрим здравословното си състояние и да повишим имунитета си, като открием кои храни и хранителни добавки може да се преборят с предменструалния синдром и проблемите в менопаузата, да ни предпазят от инфаркт, да победят депресията, да се справят с безсънието, да намалят болката, да предотвратят склерозата и загубата на памет, да облекчат астмата и екземите, и други.
Книгата разглежда и обяснява сложните процеси, които протичат в човешкия организъм по много разбираем и достъпен начин и кара читателя да си мисли: "Аз мога да направя това".
Авторите
Патрик Холфорд е най-известният специалист по хранене във Великобритания. През 1984 г. той основава Институт по рационално хранене в Лондон, който има за патрон д-р Лайнъс Полинг - носител на Нобелова награда за химия (1954) и на Нобелова награда за мир (1962). Институтът се занимава с проблемите на храненето през последните 20 години и е обучил едни от най-популярните специалисти в Европа в тази област. Патрик Холфорд често взема участие в правителствени кампании по проблемите на храненето във Великобритания. През октомври 2004 г. той участва в най-мащабното за страната изследване на здравето и начина на хранене на нацията, в което се включват 37 000 души. Автор е на 34 книги, издадени на повече от 20 езика.
Джером Бърн е водещ журналист в сферата на науката и медицината. През последните 15 години пише за издания като "Индипендънт", "Гардиън", "Файненшъл таймс", "Обзървър", "Таймс".