14 Юни 2024петък18:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Храната извън хладилника е източник на инфекции

Или как да съхраним плодовете и зеленчуците по-дълго за консумация

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 672

"Мнозина си мислят, че риск има предимно за месната храна, стояла на открито. И се лъжат. Най-тежките епидемични взривове в Европа през последните години бяха от кълнове, които не се измиват достатъчно. В САЩ причинители на инфекции станаха домати, внесени от чужбина. Там имаха голям проблем с инфекции, причинени от салмонела, продължили няколко седмици, които се пренасяха точно от домати. А т.нар. уремично-хеморагичен синдром е едно много тежко заболяване, причинено от токсигенни ешерихия коли S 104. В Германия той бе причинен от кълнове, полуготова храна, която не се мие и не се обработва термично, след като се закупи. Там имаше и смъртни случаи при тези инфекции", коментира пред БГНЕС проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, председател на Българската асоциация на микробиолозите и национален консултант по микробиология.
Специалистите препоръчват, особено през лятото, не само месната, но вегетарианската храна да се съхранява в хладилник, защото

храна, престояла повече от 4 часа на стайна температура

вече може да съдържа вредни за здравето микроби. Друг рисков фактор за хранително отравяне е неправилното съхранение на суровото месо в хладилник - то трябва да се държи добре пакетирано в най-студената зона на хладилника без контакт с други храни.
V Всеки суров продукт не бива да се държи извън хладилник повече от 2 часа, преди да бъде сготвен, защото в него могат много бързо да се развият опасни бактерии.
V Всяко сготвено ястие не бива да се държи повече от два часа извън хладилник.
Прекаленият бум на бактерии в хладилника се отразява върху здравето ни като микоза на гърлото, хранопровода и червата. Симптомите са диария, болки, лош дъх, киселини, а гъбичките са доста упорити и изискват продължително лечение.
През лятото най-често ставаме жертви на чревни инфекции. Първото условие да ги избегнем е редовното миене на ръцете поне 2 мин. със сапун и топла вода, след като сме били в градския транспорт, работили сме на компютър или преди ядене. Препоръчително е месата и рибите да се опичат и изпържват добре, а плодовете и зеленчуците - да се  измиват и по възможност - обелват. Чревните инфекции, ако не се лекуват навреме, основно чрез възстановяване на водно-солевия баланс на болните, предимно - при децата, могат да бъдат фатални, казва проф. Кантарджиев. Отговор на въпроса 

колко издържат вече отворени продукти

дават учени от Изследователския център на Монреалския университет. От 2 до 4 дни е средната продължителност за съхранение на пресните или вече отворените продукти. Например
- авокадо, банани, броколи, череши, царевица, аспержи, зелен боб, гъби, ягоди, артишок издържат 2 дни
- прясно мляко - 3-4 дни, а кисело - 3-7 дни
- краставици, патладжани, грозде, зелена салата - 5-6 дни
- кайсии, зеле, праскови, спанак, домати, диня - 7-8 дни
- пресни сирена и масло 1-2 седмици, кашкавал - 2-3
- oтвореният пастет трябва да се консумира до 2-3 дни, а нарязаните колбаси до 3-4 дни. Маргаринът може да изкара и месец, а конфитюрите - 4-6 месеца
- разстоянието между продуктите в хладилника трябва да е 4-5 см. В хладилник може да се съхраняват ябълки, круши, моркови, целина, зелена салата, репички, ягоди, киви, сини сливи, кайсии, череши, но не и домати, краставици, картофи, праскови и нектарини, пъпеш.
Не дръжте в един съд плодовете и зеленчуците.


Любопитно

V 8 хил. бактерии на кв/см се събират в хладилниците, сочи британско изследване от 2011 г.
V 30% от жените почистват по-редовно тоалетната, отколкото хладилника, отчита американската комисия по храните и лекарствата (FDA).
V Най-долу - отделението за зеленчуци, е най-студената температурна зона в хладилника.
V На вратата, където обикновено се слагат яйца, температурата е висока - около 7 градуса по Целзий. Заради резките разлики в температурата на вратата там е най-добре да се съхраняват продукти, които не са така чувствителни.
V В хладилника дори каучуковите уплътнения могат да са "гнездо" на много бактерии.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 111

71% недоволни от управлението на Шолц

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 111

Сенатът в Аржентина одобри плана на Милей

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 111

Макрон призова леви и десни да се обединят

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 111

Масов бой в италианския парламент

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 297

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 352

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 327

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ