22 Януари 2021петък18:58 ч.

Здраве

Хората с астма и ХОББ да не спират лечението си

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 726

Пациентите с астма трябва да продължат да използват всекидневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията КОВИД-19, тъй като спирането й може да доведе до сериозни усложнения. Това препоръчва доц. д-р Мария Стаевска - началник на Клиниката по алергология на Александровска болница, и се позова на позицията на Глобалната инициатива за астма (GINA). Доц. Стаевска припомня признаците на астмата - честа кашлица, недостиг на въздух, умора, свирене на дробовете, вирусни инфекции, алергии, нарушен сън, стягане в гърдите. Симптомите на КОВИД-19 обаче наподобяват тези при грип - висока температура (88% от случаите), суха кашлица (68% от случаите), умора (38%), отделяне на храчки (33%), недостиг на въздух (19%), възпалено гърло (14%), главоболие (14%). Тъй като симптомите на КОВИД-19 се припокриват в голяма степен с тези на алергия и астма, единствено лекарите могат да преценят в кои случаи за кое от заболяванията се отнася, коментира алерголожката. Тя подчертава, че ако симптомът "възпалени очи" не е придружен от температура, пациентът най-вероятно има алергия.

"В повечето случаи КОВИД-19 не повлиява капацитета на белия дроб. Изглежда и астма, и ХОББ са недостатъчно представени в съпътстващите заболявания, докладвани за пациенти с коронавирус. За разлика от тях, разпространението на диабет при пациенти с КОВИД-19 е във висока степен", коментира председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Владимир Ходжев. По думите му всяко тежко респираторно състояние (тежка ХОББ, тежка астма, бронхиектазии, муковисцидоза, рак на белия дроб и др.) вероятно ще изложи пациента на по-висок риск от усложнения при заразяване с КОВИД-19.

Специалистите от цял свят призовават хората с ХОББ и астма да не спират лечението си, да се придържат стриктно към физическото дистанциране.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ