09 Април 2020четвъртък18:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Знание

Хора на Марс: мисия невъзможна (засега)

Космическата радиация ще убие астронавтите

/ брой: 198

автор:Зорница Веселинова

visibility 1492

Eнтусиазмът, обзел напоследък много специалисти във връзка с пилотираните полети до Марс, е прекомерен, продължителните мисии до Червената планета все още са мираж, категорични са американски, руски и канадски учени. Те твърдят, че засега пътешествията до съседката са опасни и привеждат аргументи в полза на тезата си в 120-доклад, състоящ се от 128 страници.

РадиацияСпоред тях главният проблем е радиоактивното лъчение -  то би превърнало воаяжа до Марс и обратно в твърде рисковано приключение. Защото слънчевата радиация и космическите лъчи разрушават тъканите и ДНК на човешкия организъм.
Преди две години към Червената планета бе изстреляна сондата "ЕкзоМарс" - съвместна разработка на Руската и Европейската космическа агенция. На борда й е инсталиран уредът "Люлин-МО", създаден от учени, работещи в БАН. Задачата му е да измерва космическата радиация по трасето Земя-Марс и на повърхността на съседката, където сондата кацна успешно.  Специалистите се хванаха за главата: нашият прибор отчете количества радиация в пъти по-големи от допустимите дози за Космоса и атмосферата на Марс. До този момент няма надеждна защита от радиацията нито на космическите апарати, нито на скафандрите. С други думи, астронавтите са обречени на смърт от лъчева болест.
Повечето увреждания вследствие на лъчевата болест са необратими и предизвикват клетъчни мутации, а от тези мутации до злокачествените образувания има само една крачка.Безтегловност

Следващият препъникамък е безтегловността. Веднага щом силата на земното привличане изчезне, човешкият организъм започва да се пренастройва. Кръвта отива в горната му част и сърцето трябва да се напряга повече, за да я изпомпва. Организмът ни има чувството, че е запълнен с течности и започва да синтезира хормони, контролиращи обмяната на водата и солите. В резултат от това губи голямо количество флуиди.
Продължителната безтегловност по време на пътуването до Червената планета и обратно е голяма беля.
Липсата на гравитация причинява какви ли не поразии: атрофия на мускулите, остеопороза, сърдечносъдови проблеми и др. Едногодишно пребиваване в Космоса например изисква почти четиригодишно възстановяване в наземен център. Важна подробност: марсианската сила на привличане е 38% от земната и към нея е нужна специална адаптация.

Магнитно полеМагнитното поле на Марс е 1000 пъти по-слабо от земното. То би повлияло отрицателно на човешката вегетативна нервна система. Наложително е космическият кораб, който ще транспортира екипажите до Червената планета, да разполага с изкуствено магнитно поле. Същото важи и за марсианската база.

Скандали

Колкото и устойчиви да са астронавтите спрямо клаустрофобията, колкото и да е "спят" техният "хор", колкото и да са адекватни тренировките им, скандали и ежби ще има. "Ако екипажът е смесен, дори непривлекателни дами биха провокирали мъжките мераци и съперничеството между силните създания може да избуи не само в словесни атаки, но и в юмручни състезания", категоричен е проф.Кларк Нелсън, главен инженер на мисията до Марс, подготвяна от НАСА.

Космически асансьори вместо ракетни площадкиВ края на септември 2018 НАСА отпусна 12,7 млрд. долара за изграждане на космически асансьор. Той ще представлява лента, единият край на която ще е застопорен на Земята, а другият - на платформа, намираща се на геостационарна космическа орбита, чиято височина засега не е уточнена. Важна подробност: гравитационното привличане на долния край ще се компенсира от центростремителната сила на горния и поради това лентата винаги ще е опъната. По нея ще се движи капсула, съдържаща полезния товар. Ако е необходимо, специално съоръжение, инсталирано на космическата платформа, ще отделя капсулата от лифта и ще я изстрелва към Луната, Марс и други планети, сателити, астероиди, комети и др. Тази процедура ще е значително по-евтина от традиционните изстрелвания с ракети.
Руски учени също работят по проект за създаване на космически асансьор. Лифтът, който конструират, представлява пилон от вещество, чиито химичен състав и височина са засекретени. Единият край на пилона ще е на Земята, а в края на другия ще има стартова площадка, наподобяваща пумпал, от която ще се изстрелват космически апарати към всякакви обекти, включително към Марс.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ