04 Декември 2021събота04:30 ч.

Здраве

Хипо и хипергликемията - двете лица на недобрия контрол

Диабетът може да доведе до множество тежки усложнения

/ брой: 205

автор:Аида Паникян

visibility 1770

Диабетът подчинява живота на цялото семейство на своите правила. Особено, ако пациентът е дете. На 180 градуса се променя маниерът на приготвяне на храната, режимът на хранене, начинът на живот, времето за работа и развлечения на всеки член от такова семейство са подчинени на правилата, продиктувани от диабета. Решението не е зад първи ъгъл, а в столетните битки с диабета медицината и фармацията вече имат сериозен напредък. Благодарение на най-новите инсулинови препарати

пациентът вече не е заложник

на заболяването. Те му дават възможност да прецени каква доза инсулин да си сложи в зависимост от количеството и вида на консумираната храна или физическата активност. "Умни" устройства като инсулиновите помпи и сензорите също са оръжия, които пречупват властта на диабета. Надзорният съвет на НЗОК реши да реимбурсира 1500 сензора. От тях ще могат да се възползват около 40 пациенти за 12 месеца. Сензорите отчитат нивото на кръвна захар всяка минута, а това прецизира дозата на необходимия за тялото инсулин, което води до по-добър контрол на диабета. Сензорът прави близо 300 измервания на денонощие, докато с глюкомер те са 4 пъти. Въпреки огромния напредък в лечението и контрола на диабета, 

човекът остава основният фактор.

Повече от 1/3 от роднините на хора с диабет твърдят, че редовно разговарят за хипогликемиите, сочат данни от международното проучване "Таlk-Hypo", проведено сред 4300 членове на семейства, в които има диабетик. Но всеки четвърти не знае с какъв тип диабет е неговият близък, коментира ендокринологът проф. Михаил Боянов от Александровската болница, който представи резултатите от изследването. Над 74% от анкетираните твърдят, че се лишават от времето си за хоби, приятели и пр., за да помагат на своя близък с диабет. Проблем е, че мнозина пациенти не споделят. Притеснението от настъпването на хипогликемии в семействата с диабетик е проблем за 64% от членовете им.

Около 30% от децата с диабет у нас нямат добър контрол върху заболяването, заяви доц. д-р Радка Савова, началник на Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания в СБАЛДБ по време на дискусията "На фокус - добрият контрол при диабета". Тя е категорична, че диабетът се управлява от самия диабетик, след като е поставена диагнозата, лекарите са дали насочващи предписания за инсулинова доза, за хранителен и физически режим, а пациентът е обучен.

Трайно високата кръвна захар води до усложнения, като едно от най-сериозните е атеросклерозата, предупреждава председателят на Българското национално сдружение по детска ендокринология проф. Мая Константинова. 

Освен всекидневното измерване на кръвната захар, от голямо значение е и изследването за гликиран хемоглобин (Hemoglobin A1C или по-известен като HbA1c). То се провежда на около 3 месеца (за толкова време се обновяват еритроцитите) и показва гликемичния статус на пациента ретроспективно. Така се цели кръвната захар да е във възможно най-близки граници до нивата на хората без диабет. 

Диабетът е хронично, прогресиращо заболяване, което  влияе върху много органи и системи в организма. Често медици казват, че от диабет не се умира, а от усложненията му. Високата кръвна захар уврежда малки и големи кръвоносни съдове, което води до ретинопатия, невропатия, ампутации на долни крайници, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт. При диабет кръвната захар е повишена - над 7.0 ммол/л на гладно при норма до 6.1 ммол/л. При 

добър контрол

кръвната захар на гладно трябва да е под 7.2 ммол/л, а 1-2 часа след началото на хранене - под 10 ммол/л. Прицелните нива на холестерола при хора с диабет са под 4.8 ммол/л, а на кръвното налягане - под 130/80 mmHg. Хората с диабет трябва да се стремят към индекс на телесна маса по-малък или равен на 25.0 кг/м2.

Хипогликемията е състояние, при което кръвната захар внезапно спада под 3,5 ммол/л. Това състояние е опасно за мозъка. 

Хипергликемията е състояние на висока кръвна захар - над 8 ммол/л. Те са най-краткият път към усложненията на диабета.   

Препоръки за инжектиране на инсулина

1. Дозата за инжектиране трябва да е според предписанието на лекаря.

2. Времето за поставяне на инсулина спрямо храненето да се избере според индивидуалните нужди на човека и вида на бързия инсулин. 

3. Да се използва нова игла при всяко инжектиране. Това намалява риска от запушване на иглите, замърсяване, инфекция и неточно дозиране.

4. Ако се използва инсулинова суспензия, трябва да се размесва преди инжектиране, докато течността стане равномерно бяла и мътна.

5. Да се проверява проходимостта на иглата, като изберете 2 единици и натиснете дозовия бутон, докато от върха на иглата пръсне инсулин. Иначе има опасност да се инжектира твърде малко или никакъв инсулин, което може да повлияе нивото на кръвна захар.

6. Всяко поставяне на инсулин да се извършва на два пръста (около 1 см) от предишното инжекционно място за да не изтънее или се удебели кожата, което може да промени усвояването на инсулина.

7. След инжектиране на инсулина и преди да се извади иглата от кожата, трябва да се изчака и преброи бавно до 10, като през това време бутонът да се държи натиснат докрай, за да се инжектира цялата доза инсулин.

Съхранение на инсулина

1. Инсулинът не трябва да замръзва - не съхранявайте препарата във фризер или камера на хладилник.

2. Преди отваряне инсулинът трябва да се съхранява в хладилник при 2-8 градуса.

3. По време на употреба или когато се носи като резервен, инсулинът може да се съхранява на стайна температура.

4. Не ползвайте инсулин, изложен на пряка слънчева светлина.

5. Не ползвайте инсулин, попаднал в пералнята с прането.

6. Набавяйте инсулин от аптеки, а не по нерегламентирани пътища или от други пациенти.

Феноменът фалшива кръвна захар

Понякога е възможно измерените стойности на кръвната захар да са фалшиво високи или ниски заради проблеми със замерването й. Това може да стане когато глюкомерът е повреден или срокът на годност на тест лентите е изтекъл, или ако ръцете на пациента са мръсни, или има технически проблем със сензорите за хипогликемии.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ