25 Май 2020понеделник08:31 ч.

Химическите компании са опасни за европейците

645 фирми използват 940 вещества, които са рискови за хората от производството и потребителите

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 566

Най-големите европейски компании нарушават регламента на ЕС за химическата безопасност (REACH), твърди Евронюз. В производството на козметика, лекарства, хранителни продукти и дори на играчки незаконно се използват милиони тонове вещества без предварителни проверки.

Сред тях са дибутилфталат, метилацетат, трихлоретилен - общо 940 наименования. По данни на контролните органи на ЕС застрашени са не само работниците в производството, но и обикновените граждани. Сред възможните последици от контакта със забранените вещества са развитие на безплодие и ракови заболявания.

Европейската агенция за химикалите отказа да разкрие информацията за кои компании става дума. По данни на Съюза за охрана на околната среда и природата в Германия те са най-малко 645. Сред тях по-специално са най-големият в света химически концерн БАСФ, световният лидер в парфюмерията "Л'Ореал" и петролната компания "Ексон Мобил".

Регламентът REACH е в сила от 2007 г. и се отнася до всички химически вещества, които не само че се използват в производството, но присъстват и в ежедневния ни живот - почистващи продукти, бои, както и в изделия като дрехи, мебели и електрически уреди. Компаниите трябва да докажат, че използваните химикали не са опасни или че могат да контролират риска. Ако рисковете са големи и неконтролируеми, властите могат да ограничат употребата на вещества по различни начини. В дългосрочен план най-опасните вещества трябва да бъдат заменени с по-малко опасни вещества.

В понеделник в големите градове на Франция се проведоха демонстрации срещу химическия гигант "Байер" и принадлежащата му агрохимическа компания "Монсанто", която произвежда хербицида глифосат срещу плевелите. Той е най-разпространеният в света продукт за тази цел.  

Немският концерн е обвинен, че е укрил съответната информация. По този повод френската прокуратура води разследване от 10 май.

Учените нямат единно мнение по спора, но "Байер" и "Монсанто" вече загубиха няколко дела, включително за милиарди долари.  

В началото на месеца "Монсанто" бе осъдена в Калифорния да плати 2,055 млрд. долара обезщетение на семейна двойка, заболяла от рак заради неин продукт. Става дума за продукта за унищожаване на плевели "Раундъп", базиран на глифосат. Решението в Калифорния е третата съдебна загуба за "Байер" в споровете за "Раундъп". "Байер" обяви през април, че в САЩ са заведени 13 000 дела, свързани с този препарат.

"Байер" купи "Монсанто" за 63 млрд. долара през 2018 г., но само два месеца по-късно училищен градинар осъди "Монсанто" на 78,5 млн. долара заради раково заболяване, предизвикано според него от "Раундъп" и друг продукт на компанията. През март "Монсанто" загуби и дело срещу пенсионер, който се разболял от рак. Съдът му присъди 80 милиона долара.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ