20 Февруари 2020четвъртък00:56 ч.

снимка Емилия Костадинова

Хидроинженери обвиниха властта в нехайство

Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с дървени чепове в дупките на тръбите, алармират експерти

/ брой: 15

автор:Юлия Кулинска

visibility 664

Хидроинженери, специалисти, проектанти и строители на язовири и каскади обвиниха управляващите в нехайство, безстопанственост и непрофесионализъм в управлението на водите. Над 20 експерти участваха в срещата, организирана от ръководството на БСП.

Досега никой не е търсил специалистите за препоръки и професионално мнение за решаването на кризата с водата, в която изпадна не само Перник, заяви Корнелия Нинова. Председателят на БСП припомни, че около половин милион българи са заплашени да останат без вода или на воден режим. Тревожим се от ситуацията в Перник, където 100 000 души бедстват, но трябва да се търси вариант за помощ, без да се пречи на столичани, отбеляза тя. Това е била и същността на разговора с експертите. Заедно търсихме отговорите на въпросите какво трябва да се направи оттук нататък, какви са рисковете, какви са положителните неща в предложенията за излизането от водната криза, подчерта Нинова. 

Експертите смятат, че се работи на парче, действа се непрофесионално и панически. Те бяха категорични, че прибързаните решения и действия крият опасност и че проблемите, натрупани през годините, са в резултат от нехайството на властта.

Язовир "Студена" не може да бъде излекуван нито от "Белмекен", нито от който и да е друг язовир, смята инж. Лиляна Карафезиева. Тя предупреди, че двете пълнещи язовира деривации са изоставени и не работят. По думите й причината за изпразването на водоема е лошото управление на водите. ""Студена" няма как да се напълни в близките месеци, защото това става от март до юни. В момента на Витоша има едва 29 см сняг, което е крайно недостатъчно", обясни инж. Карафезиева. 

Инж. Любомир Дачев предупреди, че язовир "Бели Искър" е в критично състояние, но държавата продължава да нехае. Той припомни, че частичният ремонт на язовирната стена е започнал през 2004 г., след което е бил спрян. Инж. Дачев подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило, но не е предприето нищо. Той изтъкна, че е възможно да се застраши наличието на вода за производство на електроенергия. Инж. Дачев призова да се осветлят фирмите, които ще проектират и изграждат водната връзка между Перник и яз. "Белмекен". Той изрази притеснение, че под напора на водата водопроводната мрежа на Перник няма да издържи и ще предизвика големи аварии.  

Инж. Алеко Томов призова да се довърши строителството на яз. "Раянци", който може да е допълнителен водоизточник за Перник. Чест прави на БСП, че повдигна въпроса за състоянието на водния сектор, каза той.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ