09 Август 2020неделя15:09 ч.

Здраве

Хей, ръчички...

Близо 80% от болестотворните микроби се разпространяват от ръцете

/ брой: 91

автор:Аида Паникян

visibility 912

Рядко осъзнаваме, че дневно се докосваме до стотици повърхности, а по върховете на пръстите ни живеят от 2 до 10 млн. бактерии, които се удвояват след посещение на тоалетна. Отделен въпрос е, че в компютърната и телефонна клавиатура има повече, отколкото в тоалетната седалка... И нещо важно: ръцете ни разпространяват 1000 пъти повече микроби, когато са влажни, отколкото, когато са сухи. Повечето инфекциозни заболявания имат сезонност - през лятото са ентеровирусите, а през зимата - грипът. Е, може би КОВИД-19 няма да е сезонен. Във всички случаи мръсните ръце "помагат" изключително много за развитието на тези болести. 

Добре е да се знае също, че 

в портмонето и чантите има до 10 000 бактерии

на квадратен инч!

С наближаването на лятото в ДУМА обичайно пишем за значението на миенето на ръце. Установено е, че чрез тях се разпространяват близо 80% от болестотворните микроби. Установено е също, че един от петима не мие ръцете си, а от тези, които го правят, само 30% използват сапун! Факти, които са полезни и в настоящия момент на неистово разпространение на вируса SARS-CoV-2, който причинява КОВИД-19.

Заразяването обикновено става, когато с мръсни ръце се пипат носът, устата, очите. Затова трябва добре да се мият ръцете след посещение на тоалетна, смяна на памперс. Микроби попадат по ръцете и при боравене със сурови меса, както и когато човек докосва повърхности, замърсени от кихане или кашляне на заразен или болен. Добре е да се знае, че 

при кихане се изстрелват капчици с около 100 000 бактерии и вируси

във въздуха и със скорост 100 мили в час! Например аденовирусите са много заразни. Те се разпространяват, когато някой заразен киха или кашля. Често се срещат на места, където има големи групи деца. Различните типове аденовируси предизвикват различни заболявания, казват експертите от WebМD - бронхит, настинки и респираторни инфекции, ушни инфекции, конюнктивит. Мръсните ръце могат да предизвикат 

норовирусна инфекция

- стомашно-чревно заболяване при хората. Познатите до момента човешки норовируси са обединени в три геногрупи (GI, GIIи GIV), които обхващат повече от 30 генотипа. Нови норовирусни щамове се появяват на всеки 3-4 години, обясняват от Националния център по заразни и паразитни болести. Те са силно устойчиви в околна среда и извън клетката гостоприемник могат да запазят жизнеността си до няколко седмици, издържат неколкократни замразявания и размразявания, както и нагряване до 600 градуса! По всяко време на годината човек може да се срещне с норовирусите, но най-често това става през зимата. Всяка храна може да бъде заразена, ако се обработва със заразени ръце. За жалост няма ваксина срещу норовирусите.

Салмонелните щамове

понякога причиняват инфекция в урината, кръвта, костите, ставите или нервната система (гръбначна течност и мозък) и могат да причинят тежки заболявания, става ясно от WebМD. Повечето хора със салмонелна инфекция имат диария, треска и стомашни спазми. Симптомите обикновено започват от 6 часа до 6 дни след заразяването и продължават 4 до 7 дни. 

Мръсните ръце са причина и за тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) или SARS (Severe acute respiratory syndrome,) - вирусно дихателно заболяване със зоонотичен произход, което се причинява от коронавирус (SARS-CoV).

Освен ентеровируси, ротавируси, аденовируси, калцивируси и пр. мръсните ръце могат да ни разболеят от хепатит А и хепатит Е, глисти, ехинококоза (т.нар. кучешка тения), токсокароза, токсоплазмоза и пр. Друга опасност са стафилококовите инфекции. Стафилококите са микроби, които често се срещат по кожата и в ноздрите на човек, но ако попаднат в отворена рана, могат да причинят кожни инфекции или да се преместят дълбоко в кожата и меките тъкани, а оттам да "пътуват" към ставите, костите и различни вътрешни органи, в това число и сърцето. Стафилококите могат да причинят и отравяне на кръвта.

Американците са любители на статистиката и често правят проучвания, които на пръв поглед изглеждат... необичайни. Според едно от тях измиването на ръцете със сапун може да предотврати 4 от всеки 10 случая на диария, която се оказва, че е втората водеща в света причина за смърт сред деца под 5 г. и от нея умират всяка година около 1,5 млн. деца.

Историята

Ранен привърженик на миенето на ръцете е унгарският лекар д-р Игнац Филип Земелвайс, който работи във Виенската обща болница между 1844 и 1848 г. По онова време това е една от най-големите болници в света. Имало две родилни отделения, образно наречени "лекарско" и "акушерско". В първото майчината смъртност достигала 98,4 на 1000 живородени, а във второто - 36,2. Това разтревожило д-р Земелвайс и след поредица от проучвания въвел в "лекарското" отеделение практиката лекарите да мият ръцете си с хлорирана вар след аутопсии. Така между 1848 и 1859 г. смъртността на майките в "лекарското" отделение спада почти до нивото в отделението на акушерките... В годините различни публикации на медици, в това число и на британската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, която през 1860 г. пише: "Всяка медицинска сестра трябва да внимава да мие ръцете си много често през деня", въвеждат практиката лекари и сестри да мият със сапун и топла вода ръцете си преди и след манипулации и преглед на пациенти.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 301

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 673

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1200

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ