04 Юни 2020четвъртък23:44 ч.

Хепатит се укрива в зъболекарското огледалце

Носителството на вируса не значи непременно болест

/ брой: 235

автор:Аида Паникян

visibility 1848

Чуждестранни медици неотдавна оповестиха откритието си, че най-големият инкубатор на вируса на хепатит е зъболекарското огледалце. Въпреки че стоматолозите стерилизират инструментите си, технологията на изработване на огледалцето е такава, че то на практика не може да бъде изчистено от вируса. Затова американските медици вече категорично съветват хората да си купуват индивидуално зъболекарско огледалце, когато се налага да ходят на стоматолог.
Известно е, че засега медицината е регистрирала 5 хепатитни вируса - А, В, С, D и Е. По брой вирусоносители на хепатит В и С България е в "златната среда" в Европа.

Вирусът на хепатит А
 

Вирусът на хепатит В

Вирусът на хепатит C


Хепатит В се разпространява много лесно и вирусът е силно заразен - 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ, тъй като размерите му (50 нанометра) позволяват лесно да навлезе във вашата кръвоносна система, а и защото за това е достатъчно под 0,001 мл кръв. Заразяването може да стане при ръкостискане, хранене или пиене на заразена вода или от кубчета лед, прегръщане, кихане или кашляне, дори при обичайните битови контакти вкъщи или на работното място и др.

Най-разпространеният в света вирус

е на хепатит В - около 2 млрд. души са били в контакт с него, а от тях 350 млн. са останали хронични носители. Рискът за развитие на хроничен хепатит В е по-голям, когато инфекцията настъпи в по-ранна възраст. Например при 90% от новородените, заразени около момента на раждането, болестта става хронична, както и при 30% от децата, заразени във възрастта между 1 и 5 г. Между 5 и 10% от заразените след 5-годишна възраст може да развият хроничет хепатит. В България около 300 хил. души са носители на вируса.
Хроничните носители на вируса на хепатит C за България се оценява на около 1.5%, което прави около 110 000 души. Приблизително 90% от тези хора не знаят, че имат хроничен хепатит C. От друга страна, болестта хронифицира при 80% от инфектираните.
Между 30 и 65% от заразяването с вируса става по кръвен път. Рисковите групи са всички, претърпели кръвопреливане (вероятност от 1 до 13%), хемофилиците, пациентите на хемодиализа (средно 20% вероятност), венозните наркомани (от 30 до 98% вероятност, 63% за България, 86% за София), пациенти с трансплантирани органи (50-60%). 
"Постоянно провеждаме кампании, за да търсим  пациентите с вируса на В и С, защото те нямат симптоми и е възможно да разберат за тази тежка инфекция едва когато е много късно вече", коментира д-р д-р Станимир Хасарджиев, председател на Национално сдружение "Хепасист".
Много по-малко се знае за хепатит D (delta), който може да възникне при продължително носителство на хепатит В или да възникне по същото време, по което става заразяването с хепатит В.
В около 40% от пациентите с хепатит D болестта хронифицира.
Начините на заразяване с хепатит D са подобни на тези при хепатит В. Най-съществен се оказва кръвният път на зараза, особено при често преливане на кръв и кръвни продукти (при таласемия, хемофилия), в отделенията по хемодиализа, сред инжектиращи се и "смъркащи" наркомани.
Вирусът на хепатит Е е познат от 1980 г. насам. Заразяването става от замърсена вода или храна. Епидемия от хепатит Е са докладвани в Централна и Югоизточна Азия, Северна и Западна Африка, както и в Мексико. В повечето случаи болните от остри вирусните хепатити А и Е се излекуват напълно.

Започват безплатни изследвания

В София започва работа кабинет за безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и С на ул. "Захари Круша" 2 всеки делничен ден от 8.00 до 18.00 ч.
 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ