18 Септември 2025четвъртък18:45 ч.

Харчим най-малко за храна в заведения

Причината - ниските доходи

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 1784

Българите харчат 4% от парите си, предвидени за храни и напитки, по заведения, което ги нарежда в дъното на таблицата за Европа. Това сочат данните за 2019 г. от един от последните доклади на Colliers в категорията "Храни и напитки" в региона Европа, Близкия изток и Африка. На първите места в Европа по този показател без изненада са Испания с 15% и Гърция с 12%. Веднага след нея се нарежда Исландия, като не е уточнено дали това не се дължи на високите цени в страната. На опашката са Хърватия и Румъния с близо 2% от парите за храна, които те дават, за да се хранят навън. Въпреки че Франция се приема за страна, в която хората ценят добрата храна в ресторантите, разходите за хранене навън са малко под 5%.

По-ниските доходи в Източна Европа предполагат по-малко предразположение на населението към посещение на заведения, обясняват авторите на доклада. Унгария и Чехия са на последните места от държавите от ЦИЕ в този аспект със съответно 8% и 6%.

Междувременно у нас промени предвиждат най-малко 90% от продуктите в едно ястие да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био. Това е заложено в промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане. До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти. При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др. За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентарът на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина "биологичен" или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде въведено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ. Създават се условия за безпрепятствено ползване на националния знак "Калинка" при означаване на биологични продукти и храни.

КЗК с нови правомощия

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 174

Сиренето у нас е с 26% по-скъпо от средната европейска цена

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 174

ДФЗ засече двойно декларирани 7420 декара

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 174

По-евтино на море в Гърция през септември

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 174

София също блокира санкции срещу Израел

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 174

В Белгия се "изпират" 16 млрд. евро годишно

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 174

Протести в Словакия срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 174

Парламентарна поезия

автор:Александър Симов

visibility 562

/ брой: 174

Правителството върши своята работа и резултатите вече са видими

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 174

Пътят на забравата

автор:Евгений Белий

visibility 639

/ брой: 174

Гладиаторско меле

visibility 534

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ