25 Септември 2020петък00:32 ч.

Харчим най-малко за храна в заведения

Причината - ниските доходи

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 1355

Българите харчат 4% от парите си, предвидени за храни и напитки, по заведения, което ги нарежда в дъното на таблицата за Европа. Това сочат данните за 2019 г. от един от последните доклади на Colliers в категорията "Храни и напитки" в региона Европа, Близкия изток и Африка. На първите места в Европа по този показател без изненада са Испания с 15% и Гърция с 12%. Веднага след нея се нарежда Исландия, като не е уточнено дали това не се дължи на високите цени в страната. На опашката са Хърватия и Румъния с близо 2% от парите за храна, които те дават, за да се хранят навън. Въпреки че Франция се приема за страна, в която хората ценят добрата храна в ресторантите, разходите за хранене навън са малко под 5%.

По-ниските доходи в Източна Европа предполагат по-малко предразположение на населението към посещение на заведения, обясняват авторите на доклада. Унгария и Чехия са на последните места от държавите от ЦИЕ в този аспект със съответно 8% и 6%.

Междувременно у нас промени предвиждат най-малко 90% от продуктите в едно ястие да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био. Това е заложено в промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане. До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти. При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др. За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентарът на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина "биологичен" или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде въведено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ. Създават се условия за безпрепятствено ползване на националния знак "Калинка" при означаване на биологични продукти и храни.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ