Гроздовата ракия - поне 40%, виното - не само от грозде
/ брой: 120
Продукт с алкохолно съдържание под 37,5% не може да се нарича ракия. Това реши парламентът, като прие на второ четене текстове от закона за виното и спиртните напитки. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса, а ментата - 25%.
Вино ще може да се прави не само от грозде, а от ферментация и на други плодове, решиха още депутатите. При това положение името на плода трябва да е изписано под формата на съставно наименование. Според първоначалния вариант напитката трябваше да се прави само от грозде, но в крайна сметка депутатите се отказаха от него.
Данните, използвани при етикетирането, не трябва да въвеждат в заблуждение относно алкохолното съдържание на продукта, произхода, качеството и сорта на грозде, реколтата и действителния обем на съда. Освен това трябва да бъдат посочени физическите и юридическите лица, които са участвали при производството или при пускането на продукта в обращение.