20 Февруари 2020четвъртък06:07 ч.

Гроб на аристократ откриха в Калиакра

Най-желаната от археолозите находка - надпис, разкри името и потеклото на наследник на Добротица

/ брой: 157

автор:Велиана Христова

visibility 955

Богато погребение от XIV в. на неизвестен до момента аристократ - Господин Георги Палеолог, е открито при редовните археологически проучвания на средновековната столица на България Калиакра. Проучвателите на обекта са имали късмет, защото най-голямото желание на всеки археолог е да бъде открит надпис, по който да се датира точно времето на находката. В случая екипът е имал късмет, защото името на погребания - Георги, както и знатното му потекло, са установени по най-впечатляващия предмет от даровете в гроба - масивен златен пръстен. Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, разказа за ДУМА научният ръководител на археологическия екип доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, бивш зам.-министър на културата и дълги години археолог в НАИМ-БАН, където бе зам.-директор и ръководител на Средновековната секция. По думите й на пръстена има изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. 

Археологическите проучвания на крепостта Калиакра се провеждат вече за 16-и сезон под ръководство на доц. Петрунова. Финансирането на разкопките през тази година е от Министерството на културата и община Каварна. От началото на проучванията са откривани множество богати погребения на представители на местната средновековна калиакренска аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица, известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV в. Доц. Петрунова допуска възможността младият мъж, в чийто гроб бе великолепният пръстен, да е дори внук на деспот Добротица.

В гроба, освен пръстена, археологическият екип разкри богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуалът по изпращането на младия покойник. Погребението е извършено през втората половина на XIV в., като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. 

По време на разкопките миналата година на Калиакра беше открито великолепно златно татарско съкровище, укрито тук в края на XIV в. Погребението на Господин Георги Палеолог е разкрито под основите на същата сграда. До края на тази година Националният исторически музей ще публикува каталог на "Татарската плячка", която съдържа 950 предмета от злато и сребро. Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август.  

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ