22 Януари 2022събота02:48 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Съвети

Грижи за макарата

/ брой: 172

visibility 234

Риболовната макара е важна част от екипировката на всеки рибар. Нейната надеждност и здравина зависят не само от показтелите й, но и от това как я поддържаме. Макара, оставена на произвола на съдбата, един ден ще си го върне. Точно когато вадим рибата на живота си, ще вземе да даде някой дефект и ние ще се сбогуваме с улова. Затова след всеки риболовен излет трябва да и отделяме малко време за почистване.     Най-сериозният враг на макарата е пясъкът. Попадналите песъчинки в механизмите на макарата водят до тяхното по-бързо износване. Повреда в макарата може да бъде причинена и от малки камъчета, от удари в някой по-голям камък и т.н. Но най-често тя се зацапва.
Като първа противомярка, за да не се стига до усложнения, можем да използваме стойки. Те са особено полезни, когато се използват по две на въдица. Така макарата и цялата пръчка седят на около 30 см над земята и са защитени. На брегове, които не позволяват използването на две стойки, е за предпочитане да се използва стойка, в която се поставя дръжката на въдицата.
Практиката показва, че най-лесно се замърсяват механизмите на бигела, но пясък може да попадне и под шпулата, където при повечето макари се намира механизмът на аванса. Случва се и целият корпус на макарата да се изкаля. Тогава с влажна кърпа почистваме хубаво корпуса и махаме шпулата за да видим какво е положението там. Ако и там има попаднали боклуци, ги почистваме внимателно, за да не отнемем от смазката. Сега идва ред на по-сложната част - механизмите на бигела. Сложността зависи от самата макара, ако тя е от по-скъпите, работата е малко по-пипкава, ако ли пък не е, значи ще минем много по-лесно. Един съвет за колегите с по-скъпички макари - пазете си листа със схемата на макарата! Понякога, като разглобите, се питате "Ами сега, как беше сглобена?!?" Разбира се, не е необходимо след всеки излет да разглобяваме тези механизми. Това се прави, ако са попаднали някои боклуци, които не можем да извадим. Накрая е добре да смажем тези части, за да работят по-добре за в бъдеще. Също така е добре да поглеждаме и ръкохватката на макарата.
Може би сте забелязали, че като се зацапа и почнете да обирате влакното, се получава едно много гадно скърцане. В такъв случай извадете ръкохватката, почистете я и я смажете. Възможността да попадне мръсотия при механизмите и предавките на макарата е малка. За да ги предпазим, е добре от време на време да проверяваме дали болтчетата на капака са добре затегнати. Добре е да използваме смазки, предназначени специално за макари. Те са два вида: едната е фино масло, а другата е специална грес за зъбните колела и по-сложните механизми и е зелена на цвят. Например, ако решите, че зимата ще се отдате на лова, може да използвате тази грес, за да смажете зъбните предавки, червяка и т.н. Но не се захващайте, ако нямате поне малко опит с макарата и не знаете как да я сглобите обратно. Грижите за макарата й гарантират дълъг живот и устойчивост.

Лазар Грамов полага редовни грижи за макарата

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ