22 Септември 2021сряда19:56 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Позиция

Грешка поради престараване

И консулът в Одрин на Трети март забрави, че е преди всичко българин, а след това крепител на Борисов

/ брой: 47

автор:Константин Иванов

visibility 2013

Сериозна институция е Външното министерство! С цялата елегантност, на която е способна, министър Екатерина Захариева е сбърчила изящните си вежди и е скръцнала със зъби да се види как аджеба консулът на републиката ни в Одрин не само е отменил тържественото честване на Националния празник 3 март, ами е разпоредил едноминутно мълчание на гостуващ специално за тържествата наш танцов ансамбъл в памет на загинали турски войници в Северна Сирия. Външно също сбърчило вежди и... Тук наивният читател ще си рече, че е последвала логичната заповед консулът ни в Одрин Васил Вълчев немедленно да си събере партакешите и с обществен транспорт, а не със служебни возила, да се прибере в родината и да иде във Външно, за да си получи от портиера заповедта за дисциплинарно уволнение.
О, наивни читателю! С цялата сериозност, на която е способно, Външното е "поискало обяснения" от патриота на Република Турция Васил Вълчев. Да се смееш ли, да плачеш ли?
Лесно ти е на теб, наивни читателю, защото ти реагираш първосигнално и не мислиш многовариантно и по-надълбоко. Проста работа: забравил е, че консул в Одрин е някаква временна служба, но постоянният му статут е на гражданин на България и като такъв трябва на първо място да уважава поне националния й празник и после всичко останало, включително жалейките по загинали турски войници. Не е за твоята елементарна глава да проумееш, че външната политика, и по-специално дипломацията, е висш пилотаж, на който малцина са способни. Ние за щастие имаме такъв пилот, учил за пожарникар, което е допълнително предимство при гасенето на международни пожари, какъвто тлее между Европейския съюз и Турция. Та не се ли превърна нашият пилотопожарникар в бързокрил пощенски гълъб, прелитащ между Брюксел и Анкара, за да ги сдобрява!
Ето, че измъкнахме изпод черджето ключа за обяснение на иначе необяснимата идиотщина на г-н Вълчев. А също за свенливостта на Външно, което трябва да се съобразява с висшите интереси на държавата. Този дързък анализатор Вълчев е преценил, че и той може да подкрепи, съобразно поста и възможностите си, усилията на настоящия ни първи партиен и държавен ръководител за укрепване на двустранния и международния достлук с Анкара. А не е ли вдъхновяващ пример за г-н консула решителността, с която Бойко Борисов върна на Труция преди няколко месеца политическите противници на режима, побягнали у нас.
Влез в положението и на Външно, наивни, неизкушени от голямата политика, читателю! То също трябва да се съобразява с много повече неща от голия патриотизъм и три пъти да мери, преди да отреже (фигуративно казано) една консулска глава. (Под "отрязване" тук разбираме преназначаване в някое по-безконфликтно кюшенце на планетата Земя, като например Берн, Амстердам или дори Рио де Жанейро.)
Защото, обективно погледнато, на 3 март в Одрин г-н Вълчев просто е допуснал досадна "грешка поради престараване". Навремето проф. Мирослав Янакиев ни даваше в час по стилистика в университета като пример за "грешка поради престараване" изписването от съществителното "педераст" като "педераз". Защото, след като се произнася "прас", а се пише "праз", логично е така да бъде и въпросната дума, а за едно "т", което никой всъщност не произнася, няма да издребняваме.

 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 384

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Моите песни

visibility 495

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 1025

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 1030

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ