21 Март 2019четвъртък05:29 ч.

"Гражданска отговорност" поскъпна с 30% за година

Застрахователите нямат единни критерии за определяне на цените

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 622

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Проверка на "Дума" показа, че полиците от лятото досега са скочили със 100-140 лв. за най-масовите автомобили. По данни на застрахователните компании 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като тя е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега. Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували полици в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец, коментира пред БНР главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова.

Според нея застрахователните дружества са завършили с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на големия брой на застрахователни събития, свързани с  "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна чувствително нагоре.

Застрахователните компании по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят. След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова. Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС. Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос, каза още тя. 

Четири дами оглавяват новата ЦИК

автор:Ростислава Иванова

visibility 86

/ брой: 55

МВР строи три бежански лагера за над 8 млн. лева

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 55

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 55

Тръмп търси място на Бразилия в НАТО

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

Токаев пое властта в Казахстан

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 55

Румънците искат хубави пътища

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 55

В богата Калифорния хиляди бездомни живеят в колите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 55

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 61

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 142

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 55