24 Януари 2019четвъртък08:20 ч.

"Гражданска отговорност" поскъпна с 30% за година

Застрахователите нямат единни критерии за определяне на цените

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 372

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Проверка на "Дума" показа, че полиците от лятото досега са скочили със 100-140 лв. за най-масовите автомобили. По данни на застрахователните компании 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като тя е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега. Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували полици в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец, коментира пред БНР главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова.

Според нея застрахователните дружества са завършили с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на големия брой на застрахователни събития, свързани с  "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна чувствително нагоре.

Застрахователните компании по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят. След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова. Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС. Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос, каза още тя. 

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16