05 Март 2024вторник05:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Границите в законите и морала ни или как наказваме тези, които спазват правилата

/ брой: 247

автор:Донка Михайлова

visibility 2347

Предстои Народното събрание да обсъжда предложение за удължаване на срока, върху който се определя базата за обезщетението за бременност и раждане. Досега средствата за майчинство се изчисляваха като 90% от осигурителния доход на майката за послединте 12 месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Предложението е срокът, върху който се изчислява обезщетението, да стане година и половина. Аргуменитите звучат логично - много бъдещи майки плащат осигуровки за значително по-висок от получавания доход, който след раждането им се връща многократно от НОИ като обезщетение. Естествено от нашите осигурителни вноски, които все не достигат за по-високи пенсии и за справедливи обезщетения за безработица.
Въпросът за границите е нерешен в българското законодателство. Най-остро стои той при енергийните помощи. Според Наредбата за отпускане на целева помощ за отопление самотно живеещите лица примерно получават помощ в размер на 210 на сто от гарантирания минимален доход, който е 65 лв. Това означава, че ако получавате 136,50 лв. и отговаряте на останалите условия на наредбата, ще получите помощ. Ако обаче доходът ви е няколко стотинки повече - не получавате.  Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца, като общата сума за отоплителния сезон 2010/2011 г. е в размер на 284,30 лв. Така на практика вие губите 56,86 лв. на месец за целия отоплителен сезон, защото имате стотинки над границата, която е определил законът. Законодателят не успява да намери решение на тази несправедливост.
Това като че ли е отражение на границите, които всеки от нас поставя в собствения си морал.  А моралът всъщност е неписаният закон, който    приемаме сами за себе си. Познавам много хора, които осъждат крадците след по-високодоходните групи, а са склонни да злоупотребят с правата, които имат - с дребни кражби на работното си място, с шмекерлъци за сметка на съседа, с  нарушения, които правят във всекидневието си. Те даже не разбират, че поведението им е осъдително и че имат право да бъдат съдник на другите, само ако са справедливи съдници сами за себе си. Защо се чудим тогава как бързо издигнали се лидери стават символи на корупцията. В тази връзка намирам за обиден популярния напоследък медиен спор кой консултантски договор е по-осъдим - на Цветанов или на Доган. Ще е така, докато обществото ни не развие усещане за нетърпимост към нарушението на правилата такива, каквито са. Особено когато те ощетяват държавата ни и плащаме всички.
Удълженият срок, върху който се изчислява обезщетението на майките, всъщност ще накаже тези бъдещи майки, които във времето между година и половина и година преди раждането не са работили - примерно студентки и млади жени, незапочнали работа веднага след завършено образование или временно останали без работа. В техния случай месеците, в които не са работили, се изчисляват все едно, че са получавали минимален доход. На практика всички, които за останалото време са получавали доход над минималния, са ощетени. Наказани ще бъдат и много млади жени, които е естествено да започват трудовия си стаж с ниско възнаграждение. Ощетени са почтените бъдещи майки и неполучавалите доходи по силата на естествено житейско и професионално развитие.
Време е да се замислим докога ще наказваме почтените - със законите или с моралните норми на обществото ни. И да въведем правила, които да наказват само нарушителите. Българинът казва, че заради сухото гори и суровото. Само че суровото остава все по-малко.
 
 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1225

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1227

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1290

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1089

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1200

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ