01 Август 2021неделя21:29 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

На фокус

Говори, говори...

Горящият самолет на Деница Сачева

/ брой: 156

автор:Ина Михайлова

visibility 632

"България стана полицейска държава, но това със сигурност не я направи по-сигурна. Неведнъж съм казвала, че когато някой се занимава, когато някой идва от силовите структури, ние от него не може да очакваме нещо друго, освен силов ред. Няма друга опция, защото просто такъв е начинът на мислене на тези хора. Съвсем естествено, те няма как да мислят по начина, по който мислите вие.

Биографията на човека, който подкрепяте вие, определя вашето бъдеще. В случая с хората, за които говорим от политическа партия ГЕРБ, няма как в продължение на 20 години те да са се занимавали с рекет, част от тях. Няма как те да са се занимавали с покровителство на едни или други сенчести бизнеси и изведнъж внезапно, когато са станали на 40-45 години, да са станали човеколюбци. В крайна сметка, независимо дали говорите за къпините, за малините, за здравеопазването или за друго, нещата в крайна сметка нагоре по веригата стигат до един общ център. България страда заради 100-500 души, които стоят на върха на централизираната

пирамида на мафията

В крайна сметка една държава, която не може да се справи с такива хора, не е държава.

За мен партия ГЕРБ не е дясна партия и има много доказателства, които могат да се видят веднага. За всички е ясно, че средата е убийствена. Тази тенденция е в големите градове, усеща се и в София, и започна да става застрашителна.

Имам личен опит с голяма част от проблемите, които съпътстват ежедневието на хората. Първо като човек, който има компания и прави частен бизнес. На гърба си изпитвам проблеми и трудности със законодателството, с данъчните проверки, с репресиите. Движението на парите е най-важното, за да има благосъстояние. В момента движението на парите върви само в кръгове или политически, или между монополи и олигарси. Когато глупави хора правят договорки, надолу по веригата страдат стотици хиляди хора, естествено нещата ще са такива."

Тези думи са на министъра на социалната политика Деница Сачева. Казани са преди госпожата да влезе в кръга на ГЕРБ. Преди движението на парите да стане съществено. Очевидно преди биографията на човека, когото подкрепя сега, да определя нейното бъдеще. И преди изявите й, превърнали я в острието на Бойко Борисов и неговата власт. Същата г-жа Сачева, изстрадала еволюцията и маргинализацията на СДС, днес благодари ката ден на новия си идол. И казва пред "Свободна Европа", че правителството на Бойко Борисов в момента води битка с контрабандата и олигарси и затова само за него излизат записи. И още: "Мислите ли, че в случая като се води такава политика, то министър-председателят няма нужда от подкрепа за нея." Въпросът е риторичен. Отговорът ще оставим за след седем години на госпожа Сачева.

Ще припомним нейните предизборни размишления преди седем години: "Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си - точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега... Така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии. В кабинета на един човек имаше снимка на ББ, а той ми казва: "Ще ви помагам с всичко, с което мога". "А защо е тази снимка на бюрото ти?", попитах аз. "За камуфлаж, да ме оставят на мира", каза ми той." И още малко: "Ако знаете колко добре ги разбирам тези хора... Самата аз толкова пъти съм била на ръба на фалита, мачкана от ревизии и проверки, с опити да бъда рекетирана от хора, за които бизнес и корупция са две страни на една монета. Така добре познавам чувството да искаш да бъдеш свободен и сам да градиш, дори и когато са ме убеждавали, че бизнес средата у нас не позволява кой знае какво развитие."

Знаем какво би отговорила Сачева на тези цитати. Че ставало въпрос за конкретни случаи, а сега тя се занимавала с политики. Казва, че били социални. Макар че в последните дни взривява социалните мрежи със своята неадекватност.

Тактиката "Говорете си, не ми пречите" не ни спира да говорим. За парите, които явно са страшна сила. И за

великолепното безгръбначие

За това, че е гавра да заявиш, че не системата убива хората с увреждания, а омразата. И след като си прокарал тази теза на пресконференция, пиарски да я налагаш и да злоупотребяваш със съдбата на хиляди хора. Да наречеш протеста на майките на деца с увреждания "тежки политически провокации". В официалния си профил във фейсбук Сачева се хвали, че за 28 525 хора с увреждания и техните 29 199 лични асистенти са "осигурени" допълнителни 122 млн. лв. Не ми се мисли за тях наистина. За разлика от социалната министърка, за която няма нищо свято и дори тези хора използва за политическите си амбици.

Борисов се оборудва с още един рупор на властта си. Който бяга като дявол от тамян от "деликатни" теми, за да не "сгази лука" и да "изгори" като обект на обожание на Шефа. Сачева не направи грешката на Томислав Дончев. Той се осмели да изрази лично мнение за оставка на кабинета и бе покрит. Сачева върви в правилните пиарски коловози и ще го прави, докато няма повод да обърне самолета. Както го е правила неведнъж. Опорките са прости: министър-председателят прави много и трябва всеки ден да му благодарим, не знам за кръг "Пеевски" в политиката, не подписът на премиера стои под указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, не е работа на изпълнителната власт да коментира съдебната, Владислав Горанов е един от добрите министри - да не натоварваме неговата личност със съмнения. Всички - до болка познати. Кой ли ги пише.

Към тези политопорки Сачева се пробва да монтира и социални. Очаква се да й благодарим за 50-те лева към пенсиите, които можело да се дават и до края на годината. На калпак. Като има пари, защо отказват да осъвременят всички пенсии? Какво означават думите на Сачева, че 180 000 души "почти" са запазили работните си места? Нещо като полубременна или...?

Голяма част от мерките, с които се хвали социалният министър през ден, са рутинни, извършвани от години. Така наречените кризисни всъщност са все още нереализирани или на хартия. Бизнесът продължава да реве от прословутата мярка 60 на 40. Социалните мерки се ограничиха в социални раздавания. Властта започна от пенсионери и чиновници, които са на това дередже и отпреди КОВИД-19. 50-те лева няма да решат проблема, нужни са комплексни мерки. Политики, както казва Сачева. Такива не се виждат на хоризонта. Но пък харчовете на ангро ще доведат до онова, с което Сачева плаши - гладни протести през есента и зимата, ако това правителство не продължи със "спасителната мисия".

Предизборното чупене на държавата, каквото властта прави в момента, е опасно начинание. Върлият поддръжник на Борисов Георги Марков рече: "С Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен." И сигурно са прави тези, които казват: "Оставете Сачева да говори. Тя ще довърши ГЕРБ."

------------------------

каре към снимка 02 с горящия самолет

"Уважаеми бивши величия, провалени политици,  политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб.  

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам. 

Харесването не ме блазни, нехаресването не ме плаши. 

#Приятна игра!"

Така завършва постът на социалния министър Деница Сачева във фейсбук. Госпожата знае какво иска. Великолепна безгръбначност. Доста странно изглежда снимката, съпътстваща поста - горящ хартиен самолет, който се насочва към глави, направени от смачкана канцеларска хартия. Властта явно има сериозни проблеми със самолетите и с пилотите. И все пак. Кой е пилотът на горящия самолет? Пътници има ли? Защо гори? Какво ще стане, когато горящият самолет се сблъска с хартиените глави? Кои са те? Как тази картинка се покрива с цитираните от г-жа Сачева в поста хвалебствени данни за успехите на правителството и личната й благодарност към Бойко Борисов? Добрите пиар специалисти, към които спада Деница Сачева, съдейки по наградите й в тази област, не поставят случайни картинки на такива  постове. Политици, позволили си подобни волности, обичайно по-късно "изгарят". Или, както казва в интервюто пред "Свободна Европа" Сачева, "трябва да престанем да бъдем толкова крайни, да престанем да бъдем черно-бели и всеки един от нас да иска неговата гледна точка да победи". Говори, говори...

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 159

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 152

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 173

Пенсионният фонд NN стана част от групата на ОББ и ДЗИ

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 146

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 150

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 145

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 146

Европа няма да признае талибанско правителство

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 146

Германия определя две зони за заплаха от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 97

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 80

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 179

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 90

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ